Навални: Тази история е по-готина от холивудски филм

Навални: Тази история е по-готина от холивудски филм

SHARE

Аз казах, че всеки етап от историята с отравянето ми е по-готина от холивудски филм и дори и сега не можете да си представите колко вярно е това.

В класическата детективска история винаги има сцена, когато убиецът сам признава какво е извършил. И в нашия случай тази сцена също я има. Това е просто невероятно. Но нека всичко по реда си…

Представените от нас доказателства са толкова убедителни, че дори поръчателят на престъплението – президентът Путин – не можеше да го отрече и всъщност потвърди, че великолепната осмица, която ме следи от почти 4 години, са служители на ФСБ. Но е ясно, че Путин не може да каже на цялата страна: „да, заповядах на ФСБ да убие моя политически опонент“. Затова отново започва да говори глупости, че разследване не е имало и всичко това е „легализирана информация от ЦРУ“. Служителите на ФСБ просто са ме няблюдавали и най-важното доказателство, че не е имало отравяне е, че съм жив. Защото ако са искали, тогава, разбира се, щели са да ме отровят. 

Веднага след изявлението на Путин думите му бяха потвърдени и конкретизирани от президентския прессекретар Дмитрий Песков. 

По-късно Песков се изрази още по-ясно, като заяви пред репортери, че ФСБ ме „наблюдава„, защото това е обичайна практика в случая на тези, които „са в контакт със разузнавателните служби на други държави“, а също така и „правят изявления, призоваващи за насилствена смяна на правителството“.

Така, след като помислиха няколко дни, Кремъл и Путин ни отговориха: 

Първо: ЦРУ стои зад всичко

Второ: да, имаше служители на ФСБ, но те просто са ме следили. 

Трето: ако искаха да ме убият, щяха да ме убият. И тъй като съм останал жив, те не са се опитвали да ме убият. 

Аргументът за ЦРУ е толкова абсурден, че незабавно беше опроверган от журналисти, включително такива които са про-Кремълски. Те написаха подробни доклади, че не е необходимо, както ЦРУ, така и някоя друга, по-невзрачна служба, за да се получи информацията, използвана в разследването на BellingcatТази информация наистина се продава на всеки. Смешно е, че кремълските медии дори се оплакват, че заради мен предлаганите услуги онлайн като „побой“, например, сега ще поскъпнат. 

Между другото, Путин, на същата пресконференция нарече и разследването за своя зет-милиардер отново работата на ЦРУ

Втората част от опровержението на Путин също не издържа на критика. Ако ме следят, защото съм екстремист, тогава защо лекари и химици извършват наблюдението? Защо са летели с различни самолети, а не с моите полети? Защо са идвали и са си отивали по различно време от мен, на различни полети с разлика в дни? Това е пълна лъжа, дори не си струва да се обсъжда. 

Основният аргумент остава: ако искаха да ме тровят – щяха да са го направили. И никой не може да ни разкаже за това, освен самите убийци. 

Е, точно това ни разказаха те. По-скоро един от тях. Миналият понеделник се готвехме да пуснем материалите в 15.00 ч московско време. Едновременно: ние, BellingcatThe InsiderCNNEl Pais и Spiegel. Ясно е, че след пет минути група убийци и техните шефове ще разберат, че са били разкрити и ще се потопят. Ще си сменят телефоните и така нататък. Не изключвахме и това, тези осемте, които са се провалили в мисията, просто и сами да бъдат убити. Или да се скрият. Или първо да се скрият, а след това да бъдат убити. 

Затова в 6 часа сутринта по московско време, ние организирахме щаб. И разпределихме задачите помежду си. Да започне да действа по едно и също време от седем сутринта, изненадвайки злодеите. В 7.00 часа Любов Собол чука на вратата на един от убийците, но той така и не ѝ отваря. В същото време близо до една от централата на ФСБ, където работят убийците, до тях „караули“ кореспондентът на канала „Щаб“ Дмитрий Низовцев. След 20 минути той е задържан от полицията по обаждане от ФСБКореспондентът на CNN Клариса Уорд идва при координатора на групата на убийците, Олег Таякин, в 7 часа сутринта и целият свят видя тези очарователни няколко секунди

Е, точно в седем сутринта започнах да звъня по телефона на убийците си. Bellingcat имаше техните телефонни номера и списък с номерата, по които те самите са си звъняли. Анализът на тези данни показа, че за да скрият съдържанието на разговорите, те използват специален номер. Нещо като превключвател (комутатор) на ФСБ. Взехме най-простата програма, която се използва от телефонни шегобийци, за да скрием номера, от който се обаждам, и вместо него сложихме нужния специален номер. 

Проста работа. Телефонът звъни в седем сутринта. Виждате познат офисен номер, вдигате телефона и започвате да говоритеПочти всички, на които се обадих, отговориха, почти всички затвориха бързо. И тогава ни сполетя големият късмет.

Константин Борисович Кудрявцев е военен химик от Института по криминалистика на ФСБ, който преди това е работил в Изследователския център за биологична сигурност на Министерството на отбраната и Военната академия по радиационна, химическа и биологична защита.

Той разговаря с мен в продължение на 45 минути, като прие, че съм помощник-секретар на Съвета за сигурност и бивш директор на ФСБ Патрушев.

В началото на разговора ние знаехме само три неща за Кудрявцев. Че е в група тайни убийци, че е химик и че на 25 август 2020 г. е отлетял за Омск. Затова предположих, че той е взел моите дрехи от болницата.

А в края на разговора Константин любезно ни обясни много подробности.

Сега говоря съвсем официално и ще изпратя всички съответни писмени заявления. 

Знаем, че той е служител на ФСБ. Сега ще чуете гласа му. Всяко фонографско изследване ще потвърди, че това е тойИ думите му са достатъчни, за да арестуват не само убийците, но и тези, които са им помогнали да скрият следите от престъплението.

Когато президентът Путин каза на пресконференцията: добре, ако искаха да го отровят, щяха да са го отровили – фраза, която всички пропагандисти повтарят и досега – аз просто пляснах с ръце от радост. Защото служителят на ФСБ Кудрявцев отговори на всички ни по този въпрос. И освен това сега ще разберете защо Путин мисли много за моите убийци. Извинете, страхливци…

SHARE