SHARE

Смятате ли, че можете да получите „златна виза“? Надали, тъй като въпросните визи са запазени за милиардери, както разказва новото раследване на „Проектът за разследване на корупцията и организираната престъпност“, накратко OCCRP.  

Какво е „златна виза“? Това е виза за богатите. Виза, която ви позволява да живеете в която страна си пожелаете. Те са създадени преди около 30 години като икономическа инжекция за западащи икономики. Но оттогава насам процъфтяват в тайна индустрия за милиарди долари, която включва повече от 20 държави.

Повечето правителства крият детайлите за получаване на визата, но разследващите журналисти представят основната схема – в замяна на значителна инвестиция предреждате опашката от имигранти, насочили се към атрактивни държави… сред които такива в ЕС и САЩ. Системата предлага на богатите свобода на движение, на каквато обикновеният гражданин няма никакъв шанс да се радва (да, това включва и онези, които живеят в постоянна заплаха за живота си). А същите авторитарни лидери, които пропагандират антибежански политики, се ползват с привилегии по програмата за „златна виза“.

Така например братовчедът на Башар Асад прави опит да се възползва от програмата, за да получи австрийска виза. А любимият ни руски олигарх Олег Дерипаска, разследван от Навални за корупция и подкуп по високите етажи на властта и тясно свързан с бившия шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт, кандидатства за гражданство в Кипър, която му даде неограничен достъп и свобода на движение в рамките на Европейския съюз.

Неговата молба е одобрена миналата година, а островът предлага гражданство и на Виктор Векселберг, руски милионер и притежател на дялове в най-голямата банка в Кипър. Векселберг е отказал предложението, твърди негов говорител, който казва, че той има само руско гражданство.

От 2008 насам Кипър е осигурил гражданство на 1685 чуждестранни инвеститори, много от които са от бившия Съветски съюз, Китай, Иран и Саудитска Арабия. Събраните инвестиции до момента възлизат на 4,5 милиарда евро. Над 400 имена, разкрити от Guardian и OCCRP, потвърждават, че Кипър официално е вход на руснаци към европейско гражданство. Една трета от имената в списъка са руски. Не става ясно какви проверки са извършени от кипърските власти.

Но руснаците инвестират парите си не само в Кипър. Малта също се радва на особено внимание, а местните в градчето Слиема казват, че сред съседите им все по-често се срещат руснаци от началото на програмата за „златни визи“. Европейският парламент е поискал от малтийските власти да разкрият произхода на новите граждани, но подобна информация все още не е предоставена. Един от журналистите, които активно работи по казуса с разкриването на случващото се покрай програмата, е убитата в атентат миналата година Дафне Каруана Галиция. Тя е публикувала множество материали относно корупция и нередности в програмата.

През юли 2016 малтийски журналисти съобщават, че 91 притежатели на въпросните визи са регистрирани като гласоподаватели, въпреки че по закон те нямат това право. Трима от руснаците, които са получили малтийски паспорти през 2016 г. – Аркади Волож, Борис Минц и Александър Несис – са в тъй наречения „Списък на Кремъл“, публикуван от САЩ на 29 януари тази година. И, да, познахте, Дерипаска и Векселберг също са вътре. Списъкът идентифицира най-богатите в Русия, които имат над милиард щатски долара всеки и за които се вярва, че имат много близки отношения с президента Владимир Путин. Придобиването на европейски паспорти е също така и техника да се избегнат суровите санкции, наложени на техните интереси за незаконното анексиране на Крим през 2014 г.

Един от персонажите е особено интересен – Аркади Волож е създател на Yandex, познат още като „руския гугъл“ – търсачка, обвинена в незаконно крадене на данни на украински потребители, които са изпращани на руски агенции за сигурност.

Изключително е случилото се с Латвия след анексирането на Крим – страната щедро раздава паспорти на руснаци, узбеки, украинци и казаци, като през 2014 година броят на „златните визи“, издадени от Латвия, скача до почти 6000. През 2015 година обаче те са едва около хиляда. Латвия разбира, че играта, която е започнала като икономически интерес, се превръща в политически инструмент. Държавата започва да се чуди колко всъщност знае за новодошлите, а правителството обсъжда въвеждането на квоти. Между 2010 и 2017 латвийски паспорти са получили 12 000 руснаци, като за сравнение на второ място е Китай с едва около 1500 граждани.

„Златните визи“ са популярни не само сред руснаците. Граждани на Саудитска Арабия също активно се възползват от малтийското гражданство, включително и лица, близки до кралското семейство.

Сигурно вече се питате къде е България в цялата тази схема. Очаквайте повече по темата скоро. А дотогава? Вижте нагледно как работи схемата.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.