SHARE

Bellingcat по-рано потвърди, че трети ГРУ офицер е присъствал в Обединеното кралство по времето, когато Сергей и Юлия Скрипал изпадат в кома вследствие на това, което властите на Обединеното кралство определят като „умишлено отравяне с „Новичок“. Освен това Bellingcat установи, че същият този руски военен разузнавач е пътувал многократно в България през 2015 г., включително има едно пътуване дни преди български производител на оръжие и неговият син да са били сериозно отровени с все още неидентифицирана отрова.

След четиримесечно съвместно разследване с  разследващи партньори The Insider (Русия) и Respekt (Чехия) Bellingcat вече може да разкрие истинската самоличност и история на този офицер от ГРУ, който е действал в чужбина под фалшивата самоличност на Сергей Вячеславович Федотов. Всъщност този човек е Денис Вячеславович Сергеев, високопоставен офицер от ГРУ, завършил Руската военна дипломатическа академия.

Допълнително разследване беше проведено и от финландския вестник Helsingi Sanomat.

По-конкретно установихме, че през последните два месеца руските власти са предприели необичайната мярка за заличаване на всички публични записи за съществуването на Денис Сергеев, както и това на Анатолий Чепига и Александър Мишкин, главните двама заподозрени в отравянето на Скрипал.

Тези безпрецедентни действия не могат да бъдат предприети без пряко участие на руската държава и добавят допълнителна правдивост към твърдението на правителството на Обединеното кралство, че операцията по отравянето на Скрипал и последващото прикриване са координирани на държавно ниво. Допълнителни подробности за тези съгласувани усилия за прочистването на публичните регистри за самоличностите на Чепига, Мишкин и Сергеев ще бъдат подробно описани в следващата част от нашето разследване, което трябва да излезе следващата седмица.

Кой е Денис Сергеев?

Денис Вячеславович Сергеев е роден в Ушарал, малък военен град в бившата съюзна република Казахстан, близо до тогавашната съветско-китайска граница. Както Денис Сергеев, така и прикритието му „Сергей Федотов“ са родени на 17 септември 1973 г. Служил е в армията в южния руски град Новоросийск в Краснодарския край. В един момент между 2000 и 2002 г. той е преместен в Москва и е записан в елитната Военна дипломатическа академия, известна в Русия като “Консерватория на ГРУ”. Военната дипломатическа академия произвежда всяка година 100 елитни разузнавателни офицери – от шпиони в дипломатически представителства през военни аташета до нелегали.

Не сме установили какво е служил Денис Сергеев преди академията; известно е обаче, че набирането в академията се осъществява сред военните офицери с минимален ранг на капитан, които са се издигнали по време на военна служба, традиционно от Спецназ или военноморски части. Както всички други възпитаници, Сергеев би трябвало да е завършил академията с минимален чин подполковник. Макар че нямаме потвърждение за неговото настоящо военно звание, времето, през което е работил, и естеството на неговите задачи от дипломирането досега показват, че той в момента притежава поне чин на полковник, а вероятно и на генерал-майор.

Денис Сергеев е женен и има голяма дъщеря.

Периодът 2004 – 2012 г.

През този период, който вероятно се припокрива с последните му години във Военната дипломатическа академия, Денис Сергеев, под истинската си идентичност, е бил акционер и/или управител на осем руски компании. Тези дружества, ликвидирани между 2007 и 2012 г., са фалшиви корпорации с имена, имитиращи имена на други големи компании, регистрирани в Русия. В повечето от компаниите Сергеев е бил единствен акционер, а в две той е бил съдружник с други хора, някои от които сме идентифицирали също като служители на ГРУ.

Установихме, че през 2009 г. Денис Сергеев е получил личен заем от руска банка в размер на малко над един милион щатски долара. Предоставянето на такъв голям заем на човек, който – както се вижда от кредитната му справка (получена от руска компания за кредитен рейтинг) – няма недвижим имот и няма личен автомобил – е напълно невъзможно при обичайни обстоятелства. Оказва се, че заемът е даден въз основа на доходи на Денис Сергеев в декларираната му роля като „специалист“, работещ за компания, наречена Loreven Style Ltd, занимаваща се с „консултантски“ услуги.

В преброяването на населението в Русия през 2010 г. Сергеев посочва Loreven Style Ltd като свой работодател и дава адрес на фирмата в Рига. Няма записи за компания с такова име, която да съществува в Рига или където и да било другаде. Двата телефонни номера, посочени за контакти, не функционират.

Не е сигурно каква е била ролята на множеството фалшиви компании, създадени от Сергеев, и дали те са свързани по някакъв начин със заема от 1 милион щатски долара, очевидно получени от руска банка. Преглед на някои от останалите акционери в тези дружества, някои от които също с връзки с ГРУ, показва, че те също са се включили в десетки компании със сходни профили, които впоследствие са били ликвидирани. Вероятно е тези дружества да са били използвани за целите на изпирането на пари или за прикритие като корпорации, осигуряващи „респектираща заетост“ на други служители на ГРУ, например за целите на заявяване и получаване на визи. Bellingcat ще продължи да проучва целта и потенциалното използване на тези компании от ГРУ във или извън Русия.

Раждането на Сергей Федотов

През 2010 г. Денис Сергеев получава своето алтер его, “Сергей Вячеславович Федотов”. Нов, валиден паспорт е издаден с това име, от същото „770001“ паспортно бюро в Москва, което издава паспортите на Мишкин, Чепига, други служители на ГРУ, и „ВИП“ граждани, както бе описано по-рано от Bellingcat.

„Федотов“ получава дата на раждане, съответстваща на тази на действителния човек Денис Сергеев. Мястото му на раждане е преместено от Казахстан в село Апушка в Рязански регион, Русия. Както и при другите паспорти под прикритие, издадени на Мишкин и Чепига, като „причина“ за издаване на новия паспорт е посочена „неподходящ за използване“ предишен паспорт. Както и в останалите случаи, предишният паспорт никога не е съществувал.

„Сергей Федотов“ също получава нов постоянен адрес и работодател. Новият московски адрес всъщност принадлежи на случайно семейство, но със същото фамилно име (не успяхме да се свържем със семейството, за да разберем дали те са наясно с тяхното съжителство със служителя на ГРУ, защото всичките им четири телефонни номера са прекъснати).

Работодателят, регистриран като фирма, наречена „Бизнес-Куриер“, не може да бъде установен. Има повече от 25 руски компании, които носят или са имали това име, включително и такива, които са били ликвидирани в същия период, когато са ликвидирани и други компании, където Денис Сергеев е бил акционер.

При преброяването през 2017 г. „Сергей Федотов” е посочил, че доходите му се равняват на 1000 долара на месец. Не е посочил работодател в това преброяване на населението.

Международният човек мистерия

Използвайки четири различни бази данни на авиолинии, PNR (passenger name record) компютърни резервационни системи и бази данни на гранични служби, Bellingcat е събрал и анализирал данните за пътуването на персонажа „Сергей Федотов” за периода 2012-2018. Той е използвал два различни (последователни) паспорта през този период – и двата са издадени от едно и също бюро за паспорти и са имали номера от партиди, които сме идентифицирали като използвани и за други служители под прикритие на ГРУ.

Маршрутът на Федотов показва интензивни пътувания в Западна и Източна Европа, Централна Азия и Близкия изток. В периода 2012-2013 г. неговите дестинации включват Украйна и Таджикистан.

През 2014 г. Федотов пътува до Чехия, Италия и Швейцария. Забележително е, че по време на първото си пътуване до Прага в края на януари 2014 г. той пътува заедно с „Александър Петров”, фалшива самоличност на д-р Александър Мишкин, един от ключовите заподозрени в отравянията на Скрипал. Двамата остават в Прага осем дни, до 2 февруари 2014 г., когато летят обратно за Москва. Разследващият партньор на Bellingcat, медията Respekt, установи, че по време на това пътуване „Федотов” и „Петров” са останали в четиризвездния хотел Best Western Meteor Plaza, където са споделяли една стая.

„Федотов” прави две последващи пътувания до Западна Европа по-късно през 2014 г., посещавайки Милано, Женева и Париж. Последното му пътуване през тази година е от 12 ноември до 1 декември 2014 г., когато пътува до и от Париж.

Препубликувано от Bellingcat. Цялата статия можете да видите тук.

Разследването за българската следа можете да видите тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.