SHARE

И днес, както и преди 100 години, жълтите павета са един от символите на столицата ни. Навремето са били повод за гордост и доказателство, че столицата ни е модерен европейски град, а днес са олицетворение на съсипията на публичната инфраструктура и изцяло липсващото желание нещата да се правят качествено и дълготрайно.

Видът на най-важния софийски символ е срамен – стотици са счупените или липсващи павета, вълните могат да предизвикат морска болест, а ефектът от многобройните аварийни ремонти трае няколко часа. Това ли е отношението на общинската администрация към града? Как да очакваме нормални междублокови пространства, проходими тротоари, асфалт по улиците и поддържани зелени площи, ако на пъпа на София, в триъгълника на властта и едва на метри от „Московска“ 33, цари разруха?

Не я ли е срам г-жа Йорданка Фандъкова от софиянци, от гостите на града или от колегите ѝ от чуждестранни делегации?

Може ли г-н Евгени Крусев (зам.-кмет на София по транспорта – бел. ред.) да обясни защо въпреки извършените безброй аварийни ремонти, включително последните седмици, паветата изглеждат по този начин, както и колко от нашите пари отидоха за това калпаво изпълнение? За съжаление е ясно, че ако не бъдат взети спешни мерки, една от най-важните части на духа и историята на София ще бъде загубена. Разпадът на паветата се ускорява всяка година не само заради липсващата поддръжка, но и заради твърде интензивния трафик.

Няма ли някой най-накрая да понесе отговорност за безобразния вид, в който се намира София?

Изпочупени и липсващи павета има в цялата зона, постлана с тях.
Интензивният трафик и липсата на поддръжка водят до срамни за града ни гледки.
Жълтите павета не са подходящи за сегашния интензивен трафик. Време е за смели решения за обособяването на многобройни пешеходни зони в центъра на града.
Ако разпадът не бъде спрян, можем скоро да се окажем без един от най-големите и важни символи на града ни.
Депутатите очи нямат ли? Или и тях не ги интересува разсипията?

Снимки: racata

Текстът е препубликуван от фейсбук страницата на „Спаси София“ с тяхно разрешение. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.