SHARE

Словакия, където адвокат Зузана Чапутова бе избрана за президент на Републиката, ще стане осмата държава в Европейския съюз от 28, водена от жена.

– ГЕРМАНИЯ: От 2005 г. канцлерът Ангела Меркел дирижира водещата икономическа сила в Европа. Тя бе преизбрана от депутатите за четвърти мандат през март 2018 г., но отслабена след парламентарни избори, където нейното политическо семейство отбеляза исторически нисък резултат: пет месеца трябваха, за да се сформира коалиционно правителство.

Като първата жена, заела този пост в Германия, няколко пъти е била определяна като „най-силната жена в света“ от списание „Форбс“.

– ХЪРВАТИЯ: Бившият външен министър, консерватор, Колинда Грабар Китарович бе избрана за държавен глава през януари 2015 г. Тя е първата жена, избрана за президент с гласуване на Балканите.

– ЕСТОНИЯ: Керсти Калюлайд, бивш член на Европейската сметна палата, стана първият президент на Естония през октомври 2016 г. Избрана от парламента, нейният пост е основно представителен.

– ЛИТВА: Далия Грибаускайте, бивш еврокомисар, избрана за президент през май 2009 г., в момента завършва втория си мандат и не може да се кандидатира отново. Тя е първата жена, която заема тази позиция в страната.

– МАЛТА: Мари-Луиз Колейро Прека бе избрана за президент през април 2014 г. по предложение на министър-председателя, който има по-голямата част от изпълнителната власт.

– РУМЪНИЯ: Социалдемократът евродепутат Виорика Данчила стана през януари 2018 г. първата жена, номинирана да сформира правителство, но също така и третият министър-председател за седем месеца.

– ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО: Втората жена, която оглавява Великобритания след Маргарет Татчър, Тереза Мей, дойде на власт през юли 2016 г. след оставката на Дейвид Камерън заради референдума за излизане от ЕС. Повече от всякога тя се оплете в досието на Brexit. Ръководителят на британската изпълнителна власт загуби баланса в опита да накара депутатите да приемат Договора за оттегляне от ЕС с Брюксел.

Понастоящем в Европа жените са на власт във:

– НОРВЕГИЯ – Ерна Солберг е министър-председател от 2013 г.

– ИСЛАНДИЯ – Катрин Якобсдотир е министър-председател от 2017 г.

– ГРУЗИЯ – Саломе Зурабишвили е президент на страната от 2018 г.

– СЪРБИЯ – Ана Бърнабич е министър-председател от 2017 г.

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за овластяването на жените и разобличаването на антидемократичната пропаганда в съвременното общество.

Източник: Courrier International

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.