SHARE

„Добре дошли в ада“ е поздравът на протестиращи към световните лидери на срещата Г-20, чието начало е днес в Хамбург, Германия. В нажежена атмосфера на протести световните лидери ще се опитат да намерят решение на конфликтни казуси като климата, интервенциите в Близкия изток и Украйна, бежанската вълна и други. На нея президентът на САЩ Доналд Тръмп ще срещне за пръв път Владимир Путин, с когото ще се опитат да изгладят отношения след конфликтите в Сирия, Украйна и намесата на Русия в изборите на САЩ миналата година.

Активисти на срещата в Хамбург, 6 юли 2017 г. REUTERS/Fabrizio Bensch

 

 

Международната търговия и миграцията ще бъдат ключовите теми, а детайлите на срещата между Тръмп и Путин все още до голяма степен остават неизяснени, както и не е ясно дали двамата ще имат пресконференция или изобщо ще говорят с медиите след края ѝ. Вчера Доналд Тръмп държа реч в Полша, която отбеляза съществена промяна в отношението му към Русия, призовавайки страната да престане да дестабилизира Украйна и да се присъедини към „отговорните“ нации. Путин от своя страна агитира в полза на Парижкото споразумение, от което Доналд Тръмп символично изтегли САЩ, и наскоро заяви, че Русия има амбиции да допринесе за споразумението.

„Вероятността 30-минутна среща на Владимир Путин и Доналд Тръмп, прекъсвана от преводачи, да разреши проблемите в Сирия, напрежението в Северна Корея и кризата в Украйна е близка до нулата“, коментира дипломатическият редактор на Guardian Патрик Уинтор. „Путин иска да разбере повече за стратегията на Тръмп в Сирия. За съжаление същото важи и за по-голямата част от републиканците. Опитите на Тръмп да изкове стратегия за Сирия излязоха доста сходни с тези на Барак Обама и бяха изпратени обратно за дообработване“, пише Уинтор. „Демократите в САЩ ще очакват Тръмп да повдигне въпроса относно намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Тръмп упорито не говори по темата, а Путин е специалист в неправдоподобното отричане. Дилемата на Тръмп е проста: колкото повече се обявява срещу руската намеса, толкова повече подкопава собствения си мандат.“

„Ако САЩ наложат мито на европейския внос на стомана, ЕС е готов да реагира незабавно и адекватно“, заявява Жан-Клод Юнкер

Президентите на Европейския парламент и комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер имаха обща пресконференция, на която заявиха, че Европа ще се противопостави, в случай че Тръмп започне потенциална търговска война, налагайки мито на вноса на стомана. Юнкер заяви, че протекционизмът „не е път напред“.

Междувременно се провеждат „антикапиталистически“ протести, а 76 полицаи са ранени в сблъсъци с протестиращи. Като домакин на срещата в родния си град Ангела Меркел ще се стреми да покаже, че протестите са нормална част от политическия живот в демократичните държави; политика, която ще държи и по отношение на Парижкото споразумение, за което ще търси компромис с позицията на Тръмп. Очаква се и британският премиер Тереза Мей да подложи Тръмп на натиск с позиция, според която споразумението не подлежи на предоговаряне.

Протестиращите нанесоха материални щети, подпалвайки няколко автомобила и разрушавайки околни магазини. Подобни случаи са единични, а протестите в по-голямата си част остават мирни, изразявайки несъгласие с „глобализацията и капитализма“. Маршът „Добре дошли в ада“ се проведе снощи и привлече около 12 хил. протестиращи. По-рано днес протестиращи се опитаха да блокират достъпа на дипломати и политици до срещата, но бързо бяха разпръснати от полицията.

Мирен протест в сряда – зомбита кръстосват Хамбург като символ на политическата апатия в обществото.

Крайнолеви активисти от Швейцария, скандинавските страни и Италия се присъединяват към местните протести. Хамбургските власти изразиха загриженост, че някои от крайните движения могат да предизвикат насилие и размирици.

Следете страницата на „Терминал 3“ във Facebook за обновления и новини, свързани със срещата на Г-20 в Хамбург.

Снимка: Guardian

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.