SHARE

Законопроектът „Пеевски“ по КТБ е отчаян опит и операция по изпиране на имиджа на Пеевски.

Предвиденото грижливо заобикаля сделките на Пеевски по завземането на активи, финансирани с кредити на КТБ, включително печатницата, „Булгартабак“, „Виваком“ и т.н. Разбра, че е токсичен „актив“ както в политически план – за ДПС и Борисов – тъй като на едните пречи да се доберат до власт, а на Борисов да си вършат сделките, така и в бизнес план – за партньорите му – и у нас и банките, които не му дават кредити, но най-вече в чужбина – ВТБ.

Това, което предлага, е много шум за нищо, защото със задна дата нищо не може да се промени – битият си е бит, цесии цедирани, обезпеченията освободени, – т.е. активите вече са в трети или четвърти страни и освен да настъпи правна какофония и всичко да се изсипе накуп в съда (защото ретроактивността ще породи вълна от правни спорове, включително и искове срещу държавата), нищо няма да последва. Има елементарен практичен прочит – да препятства сделките с активи, в които Пеевски не е успял или не участва, или и двете.

Всъщност законопроектът е написан точно срещу онова, което Пеевски се опита да направи и не успя с активите на „Дунарит“, и се наложи да прибегне до помощта на министъра на икономиката.

След провала изобщо минава на друга, по-малко рискова и най-вече публично по-скрита схема – след като не може сам, ще го прави през държавата.

Накрая се усети, че покрай него схемата със заграбването започва да се прилага масово, не може да я контролира, а за всичко е подозиран той.

И най-вече този законопроектът ви подготвя за среща с неизбежното – масата на несъстоятелността се изпари
Фондът за гарантиране на влоговете на гражданите никога няма да си върне парите. С този закон се опитват предварително да се самоосвободят от отговорност, като насочат вниманието към Цветан Василев и всички други извън себе си.

Фейк политици с фейк предложение – малко медийно и публично позициониране преди делото и решението по закона Магнитски в САЩ.

Текстът е препубликуван от блога на автора.
Карикатура: Чавдар Николов/Терминал 3

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.