SHARE

Резултатите от идващите eвропейски избори ще са ключови за определянето на посоката, която Европейският проект ще следва през идните най-малко 5 години. В зависимост от баланса на силите и броя на депутатите, които различните европейски партии ще излъчат, ще видим и коя визия за бъдещето на Европа ще надделее. Като една консервативна, военно неутрална и със силни традиции страна Австрия ще излезе на 26 май, за да даде своя глас за повече политика на сигурност, повече контрол върху миграцията и повече защита на националните и европейските граници. Австрийският федерален канцлер Себастиан Курц е напълно наясно с нагласите на австрийското общество, но за разлика от други европейски лидери той залага на напълно проевропейска реторика за обединен, силен и работещ съюз, който да отговори на новите предизвикателства, пред които се изправя Европа.

Неслучайно един от водещите слогани на управляващата Австрийска народна партия в предизборната кампания е „Да направим Европа по-добра заедно”. Като една от страните, в които радикалният ислям и миграцията биват разглеждани като едни от най-големите проблеми пред обществото, Себастиан Курц заема позицията на дълбоко убеден реформатор, който смята, че Европа може и трябва да бъде по-добра и по-силна. По време на откриването на предизборната кампания в Sofiensäle – Виена, Курц подчерта някои от идеите за Европа, които той визира: Изработването на нов договор за Европа и замяна на договора от Лисабон, намаляване размера на Европейската комисия, избирането на една-единствена централа за Европейския парламент, намаляване на бюрокрацията в съюза за улеснение на бизнеса. Австрийският канцлер застава също така зад позицията, че конкретни и директни наказания трябва да бъдат налагани върху страните членки, които не спазват фискална дисциплина, не защитават правовата държава и водят политика на нелегално пропускане на мигранти към вътрешността на Европа.

Две седмици преди европейските избори австрийската социологическа агенция OGM прогнозира, че Австрийската народна партия ще спечели европейските избори, като получи 30-31 процента, следвана от коалиционния си партньор, Партията на свободата на Австрия с 27-28 процента от вота. На трето място се нарежда Социалдемократическата партия на Австрия с 24-25 процента, следвана от либералите от Neos и зелените от Die Grünen, които най-вероятно ще получат поравно – 7 процента от крайния вот на 26 май.

Междувременно в предизборната кампания се наблюдават редица различия в позициите относно Европейския съюз между двете партии от управляващото мнозинство. За разлика от Австрийската народна партия, която е част от семейството на Европейската народна партия (ЕПП), Партията на свободата на Австрия е част от семейството на „Европа на нациите и свободата”, където крайнодесният лидер Хайнц-Кристиян Щрахе си партнира с „Лигата” на Матео Салвини и Националният Фронт на Марин льо Пен.

Кои са австрийските акценти, които се открояват в тази обща еврпоейска политическа кампания и каква заявка дават за бъдещето?

Австрийската народна партия и Себастиан Курц застават зад позицията, че трябва да има по-голяма консолидация по темата за сигурността между европейските държави. По-засилено сътрудничество при защита от тероризъм, защита на границите на ЕС и борба с организираната престъпност.
Себастиан Курц залага и на по-силна външна политика от страна на Европейския съюз, който да има по-важна и решителна роля в решаването на международни конфликти и кризи.

Австрийската традиционна десница макар и основно съсредоточена върху европейска тематика, не пропуска да подчертае на редица предизборни срещи, че ако избирателната активност е ниска или пък десницата получи по-малко вот, ще излязат на преден план левите, радикалите, прогресистите, които, най-меко казано, ще „влошат” постигнатото до момента. Споменавам и този детайл заради връзката му с българската политика, където неведнъж управляващата десница „плаши” с идването на власт на левицата.

Себастиан Курц постепенно се превръща в още едно от водещите лица на Европейския континент. Наравно с президента на Франция Еманюел Макрон и други млади европейски лидери идеята за обединена и силна Европа не само че не губи своя смисъл, а придобива едно изцяло ново измерение за това какво ни предстои да създадем в дните след 26 май.

SHARE
Студент по Политически науки и администрация в Университета на Гранада, Испания. Завършва втората година от висшето си образование в Университета на Залцбург, Австрия като участник по Европейска програма Еразъм