SHARE

През призмата на руските медии краят на света иде! Подготвят се бомбоубежища, губернаторът на Санкт Петербург иска да се определят дневни дажби за хляб в случай на война, а учения за “гражданска защита” щели да мобилизират 40 милиона руснаци. Посланието е ясно: забравете за състоянието на икономиката, демокрацията и тем подобни дреболии – идва апокалипсис.

Допълнителна истерия се насажда и заради все още неизлъчено интервю на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън по NBC, от което беше публикуван 40-секунден откъс с рекламни цели. В него Байдън казва, че САЩ „ще изпратят съобщение“ на Русия като отговор на кибератаките им и намесата им в американските избори. Той изрично подчерта, че то ще е пропорционално на стореното от Москва, но това не попречи на руснаците да раздуят историята и днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да заяви, че подобна атака “застрашава целия свят”.

Иначе, разбира се, руска намеса в американските избори нямало – особено пък хакерски атаки или кандидат за президент с проруски позиции и съветници.

И съвсем, за да се затвърди това нямане, един от верните “опозиционери” на Путин – Владимир Жириновски, каза, че американците “ще гласуват за мир на планетата Земя, ако гласуват за Тръмп. Но ако гласуват за Хилъри, ще има война. Ще има Хирошима и Нагасаки навсякъде”.

Жириновски е представител на опозицията в Русия. Той е такъв противник на Путин, че когато по-рано тази година руският президент му връчи орден “за заслуги към отечеството”, Жириновски запя “Боже, пази царя”. Обикновено той е използван от Кремъл да прокарва пропагандни и крайни позиции – както когато обвини българския президент Плевнелиев, че е “негодник” и агент на ЦРУ, защото след анексирането на Крим заяви, че Русия е агресивна и националистическа страна.

Днес се прокарва нова опорка – “Русия е за мир, но други искат война!” (Затова навярно Москва анексира Крим, наруши сирийското мирно споразумение, бомбардира хуманитарен конвой на ООН в Сирия и срива със земята Алепо и т.н.). И докато не настъпи руският мир, може от сутрин до вечер да говорим по телевизора за война.

Напоследък чакаме доста невидими заплахи, които ама ей сега ще настъпят. Така потропваме с крак, докато настъпи ужасяващата бежанска вълна в България. И докато я чакаме, правителството “опраска” съдебната реформа, ограничи правата на българите, гласуващи в чужбина, и блокира работата на Фонда за лечение на деца.

Заплахите продават, а истерията е начин за управление. Политиката все повече прилича на риалити шоу с фентъзи елементи. В Game of Thrones всички чакат да дойдат белите бродници с тяхната армия от зомбита, за да унищожат света. И ние така. И не само ние.