SHARE

Поредният опит на ВСС да обсъди евродоклада за прокуратурата и мерките по него скандално се провали. За трети път по една и съща причина – липса на кворум.

След като предишните две събирания на пленума на съвета предсрочно се разпускаха, защото мнозинството си тръгваше, днес повечето кадровици просто не дойдоха. За кворум се искаха 13 души, а се преброиха едва 11.

Оказа се, че част от липсващите, около 7 човека, са си пуснали отпуска за един ден. Биеше на очи липсата на почти цялата прокурорска колегия начело със Сотир Цацаров – в залата бяха само Магдалена Лазарова, Юлиана Колева и Елка Атанасова. Нямаше ги също Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева.

Заседанието бе свикано извънредно от правосъдния министър Цецка Цачева по искане на шестима от ВСС, най-вече за да обсъдят най-накрая мерките по препоръките на европрокурорите, включително за контрол и надзор над обвинител № 1. Друга ключова точка бе обсъждане на позиция на ВСС по скандалния проект на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за съдебния закон.

Любопитното бе, че своя „допълнителна” точка бе предложил и Сотир Цацаров. А именно – да се поиска независим евроанализ на „структурния и функционален модел на съдилищата и на действащия модел на разследване в Република България”. С други думи – след европроверката на прокуратурата да се направи същата европроверка и на съдилищата.

Това искане очевидно остава за следващото заседание на пленума на 20 юли.

„Благодаря на министъра на правосъдието, че уважи молбата на наши колеги, но след две провалени заседания отново няма кворум. Подобен подход към работата на ВСС е най-малкото неконструктивен”, обяви Лозан Панов.

„Провали се обявяването на конкурс за 6 места в Софийския апелативен съд, който има очевидна нужда от още съдийски бройки. Няма да обсъдим пак и евроанализа на прокуратурата, а най-вече ще изпуснем всякаква актуалност по Закона за съдебната власт. Всички съсловни организации на магистратите, организации на съдебната администрация и изобщо кой ли не взеха отношение към този проект, но не и ВСС! Отсъствието днес е съзнателно и безотговорно”, бе оценката на Калин Калпакчиев.

Цецка Цачева разпусна заседанието поради липсата на кворум.

*Текстът е препубликуван от специализирания сайт на правна тематика Defakto с тяхно разрешение. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.