SHARE

Тези дни светът стана свидетел на редица трусове и неочаквани събития. Но безспорния победител в класацията на абсурдите бе избирането на Борис Джонсън за външен министър на Великобритания.

Борис, както го наричат всички, защото фамилнито име придава сериозност, е родом от Ню Йорк, беше кмет на Лондон и произхожда от фамилия с турски корени. Той завършва класическа филология в Оксфорд и започва кариера като журналист във в-к Times, а впоследствие става кореспондент на Daily Telegraph в Брюксел, където и до ден днешен списва ежеседмична колонка в понеделник. В началото на тази година, той реши да поведе кампанията за напускането на Британия от ЕС.

За всичките тези години журналистика и политически изяви Борис Джонсън е обидил почти всички държави, не малка част от световните лидери, няколко етноса  и… всъщност, по-добре да видите картата, изготвена от Independent, със страните, които настоящият външен министър на Обединеното кралство е засегнал.

13835641_997281697054293_1948968845_oОткъде да започнем с обидите? По-рано тази година Ердоган реши да зaведе дело в Германия, защото немски комик го обидил по телевизията. Тогава от британския Spectator организират конкурс за най-обидна поема към Ердоган с награда от 1000 паунда. Както може да се досетите, никой не предполага, че в подобна надпревара може да се включи бившият кмет на Лондон, който на всичкото отгоре печели конкурса с петостишие, в което нарича турския президент “wankerer“ (игра на думи между “чекиджия” и Анкара) и намеква, че е имал сексуален акт с коза.

There was a young fellow from Ankara

Who was a terrific wankerer

Till he sowed his wild oats

With the help of a goat

But he didn’t even stop to thankera.*

Освен турския президент, Джонсън е споделял и своето мнение за руския държавен глава, Путин, като го сравнява с домашния дух от Хари Потър. “Въпреки, че изглежда малко като домашния дух Доби, той е бескрупулен и манипулативен тиранин.”

Жителите на Папуа Нова Гвинея няма да са доволни от друг негов коментар. “За десет години, ние като партия, свикнахме на оргии с канибализъм и вождоубийство в стил Папуа Нова Гвинея”.

Но Борис се е изказал и за всички бивши колонии на Британската империя. “Казват, че кралицата заобичала Общността на нациите отчасти, защото там намира често аплодиращи я тълпи от размахващи флагчета негърчета.”

Друг негов коментар е насочен към Китай. “Не трябва да се страхуваме от китайците. Китах няма да покори света. Не е нужно да учим бебетата на мандарин. В сравнение със старата британска империя и новият американски imperium, китайското културно влияние е същинска нула, и не изглежда, че ще се увеличи.”

Реакции от Париж, Берлин и Брюксел предизвика сравнението му на ЕС с Нацистка германия. “Наполеон, Хитлер, и разни други хора са се опитвали да постигнат това и опитите им завършват трагично. Европейският съюз е опит да се направи същото, но чрез други средства.”

Джонсън няма и полезен ход по отношение на САЩ. Там той нарече президента Обама “отчасти кениец”, с което повтори реториката на Доналд Тръмп, който е имал “наследствена неприязън към Британската империя”. Но който и да замени Обама, положението на Борис няма да се подобри. Хилъри Клинтън му напомняла за “садистична сестра от заведение за душевно болни”, сравнявайки я със сестра Ратчет от “Полет над кукувиче гнездо”, a “единствената причина, поради която не бих посетил някои части на Ню Йорк, е опасността от това да засека Доналд Тръмп.”

Така, Борис Джонсън по един или друг начин е засегнал по-голямата част от света, а тепърва ще видим как обидчивият Ердоган ще отговори на творчеството на Борис.

От Independent правят и втора карта “Държави с шутове за министър на външните работи”.

13838429_997281857054277_226507347_o

Изданието оставят и бележка под линия: Тази карта може да трябва да се актуализира, ако Обединеното кралство стане по-малко обединено.

* Имаше един младеж от Анкарско,

който бе страхотен чекиджийко.

Докато не започна да сее овеса свой,

за което му помогна коза една,

а той дори не се спря,

за да ѝ каже благодарско.