SHARE

Само преди няколко дни Владимир Путин обяви, че да се твърди, че е настъпила нова Студена война, е „пропаганда“. След това в Британия се разви шпионски разказ – с покушение, химическо оръжие и двойни агенти – достойно за шпионски роман. А последните разкрития показват, че може да е намесено и разследването за връзки на Тръмп с Русия.

Сергей Скрипал е бил шпионин – двоен агент, работил за руското военно разузнаване ГРУ, но впоследствие „сменил отбора“ и разкрива самоличноста на няколко руски шпиони на британските служби MI6.

Руснаците го разкриват и залавят и през 2006 г. е осъден на 13 години затвор. През 2010 г. обаче Москва и Вашингтон постигат споразумение да разменят няколко западни шпиони, сред които е и Скрипал, за 10 руски, задържани от ФБР. Оттам Скрипал се връща във Великобритания и през последните години е преподавал лекции за руския шпионаж и ГРУ, съобщава BBC.

Сергей Скрипал

Рано или късно обаче гневът на Кремъл застига своя адресат. Така тази година на 4 март Скрипал, вече на 66 г., заедно с дъщеря си Юлия, на 33 г., бяха намерени отровени в Солзбъри.

Двамата са натровени с нервен агент – химическо оръжие – използвано от края на Втората световна война за множество покушения. Нервният агент прекратява правилното функциониране на нервната система и смъртта може да настъпи за минути – така полубратът на Ким Чен Ун бе убит миналата година за 20 минути. Първият полицай, пристигнал на място да помогне, е също в критично състояние в болницата.

От властите не искат да кажат повече, тъй като разследването продължава, нито все още сочат с пръст с Русия.

И ако случаят наподобява убийството на Александър Литвиненко през 2006 г., когато в чая му бе сложен плутоний, то аналогията може да е по-голяма от очакваното.

Сергей Скрипал е бил близък на фирмата, разработила „досието“ срещу Тръмп, в която работи британският шпионин Кристофър Стийл, научава Telegraph от вътрешни източници.

Сергей и Юлия Скрипал

Става въпрос за докладът на частната разузнавателна агенция Orbis, който твърди, че руските власти са култивирали, подкрепяли и помагали на Тръмп от поне пет години, преди той да бъде избран за президент.

За това си твърдение докладът се позовава на три анонимни високопоставени в Кремъл източника – на руското външно министерство, финансов служител и бивш офицер на руското разузнаване.

Докладът е бил един от сигналите, активизирали ФБР да започне разследване за връзките на кампанията на Доналд Тръмп с Кремъл.

Британските разследващи все още не са готови да заяват дали това е причината за убийството. Външният министър на кралството Борис Джонсън се закани, че ще Русия ще посрещне мощна реакция, ако отново е убила някого в Британия.

От Кремъл, разбира се, отричат да имат общо.

Остава въпросът: Защо Скрипал е атакуван сега, след като живее в Британия от 8 години?

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.