SHARE

Пропаганда с всички средства

Войната в Украйна отдавна не се води само с оръжия. Става дума не само за спечелване на територия. Русия води информационна война срещу Запада с цел да дестабилизира НАТО и ЕС. И бива обслужвана от ентусиазирани помощници от дясната сцена. Руски олигарси и банки финансират партии, подобни на френската Front National (Национален фронт), или канят политици от германската AfD („Алтернатива за Германия“) на своите заседания. Руските медии заедно с десните групировки разпространяват фалшиви новини. Мнимото изнасилване на Лиза беше една такава кампания. Дългата ръка на пропагандата достига почти до прага на Канцлерамта.

 

Война на тролове

Русия, Санкт Петерсбург, ул. „Савушкина“ 55, сива сграда, ново строителство. Виталий не желае да се знае фамилното му име. Той твърди, че е бил един информационен воин с държавно поръчение. Бил е трол. Три месеца и половина ежедневно е разпространявал лъжи, писал е срещу истината, разпространявал е пропаганда на Кремъл в нета, подклаждал е противозападни настроения в интернет, но преди всичко такива срещу Украйна.

01
Русия, Санкт Петербург, ул. „Савушкина“ 55

Виталий разказва, че от септември до декември 2014 г. е бил един от около 200 назначени на ул. „Савушкина“ 55. В социалните мрежи, напр. ФБ и руската му алтернатива VK, са се представяли като неутрални блогъри и възможно най-ненатрапливо са разпространявали позициите на Кремъл или са пускали фалшифицирани интернет страници. Най-голямата част от „колегите“ му са извършвали пропагандата срещу добри пари, смята Виталий. Много от тях, както и той самият, не са били политизирани. Във видеото обяснява как функционира схемата – някои колеги са се представяли като украински блогъри и са пускали фалшиви съобщения уж от Украйна, например в Киев децата нямат нищо за ядене, гладуват, други колеги веднага пускат новина от Украйна и се базират на изказванията на горните уж украински блогъри, така звучало достоверно.

„Имаше, разбира се, и политизирани сред назначените, но доста малко на брой, все пак – вероятно трима-четирима, които обаче с голяма гордост казваха: „Ние сме тролове и сме срещу фашистите в Украйна, ние сме за Русия, за Путин“.

45 хиляди рубли, които през есента на 2014 са били около 720 евро, са парите, примамили Виталий на ул. „Савушкина“ 55. Във видеото се казва плюс наем, плюс какво ли още не, това са огромни средства, които са раздавани, милиони всеки месец, той мисли, че има замесени държавни пари, но не може да бъде доказано.
Както и да го погледне човек, той е получавал там двойно повече от един редактор в руските медии. Съвсем скоро след започване на дейността си му става ясно, че е използван, за да разпространява настроения, а също така и фирмата, в която е бил назначен, му е намирисвала, демек, май не е била читава.

Меркел, Обама и украинският президент Порошенко трябвало да бъдат представяни като подклаждачи на войни. Буквално такива са били инструкциите. Виталий казва, че въпреки доброто заплащане след три месеца е загубил интереса си към пропагандната работа. Въпреки че днес той говори с ZDF и западната преса за руската дезинформация в нета, не се страхува за своята сигурност. Във видеото се казва, че не вярва, че може да бъде пребит, убит или нещо да му се случи, това би създало доста голям шум, но ако видеото бъде пуснато в ютюб, отдолу ще има коментари, че е предател, лъжец или ще го заклеймят като фашист.

Целенасочено са били назначавани тролове, за да пишат във форумите или в социалните мрежи. За това свидетелстват хилядите мейли и разпечатки от стратегически документи. Във видеото се казва – в мейли от Донецк намираме маса от протоколи, в които настроенията в нета са били анализирани, подготвени от руски консултанти през лятото на 2015 за сепаратистите в Източна Украйна. „Трябва да бъдат създадени групи от активисти за коментари в блогове, форуми и социални мрежи.“ Предимството било да „може незабавно да се реагира“ и „на база на интензивността на работата им“ се цели „да бъде създавано впечатление, че мнозинството мисли така“. „Създайте една контрапропаганда!“

В приложението към мейла се намира досие за блогърите. Включени са и прогнози, докъде те про- или антируски биха се били изказвали. Особено ярка е колоната – Договор.

* Статията е превод от Webstorys im ZDF

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.