SHARE

Мащабно разследване на мрежа от 400 журналисти в цял свят, които разкриват офшорния флирт на известните и богатите, което минава през изтичането на 11 милиона документа от панамската правна кантора Mossack Fonseca. Скандалните разкрития са свързани, обаче, най-вече със заиграването на ръба на закона на политиците, защото досиетата разкриват над 130 действащи политици, между които 12 настоящи или бивши държавни глави и 61 техни роднини и близки с офшорни сметки. А на ръба на закона са най-вече онези, които не могат да докажат произхода на тези пари. Или пък, както стана напълно очевидно, са се опитали да ги скрият чрез заплетени и уж много хитри “врътки”. Като президента Путин.

Панамските документи разкриват не толкова сложна всъщност и лесно проследима схема, която свързва Путин със специално създадена офшорка, наречена „Сандалууд Континентал“, в която са прехвърлени поне 2 млрд. долара. Другите изкушени са няколко човека от политбюрото на Китайската комунистическа партия, президентът на Украйна Порошенко, премиерът на Исландия. Всеки ще понесе политическата отговорност спрямо стандартите на политическа култура в собствената си страна.

В Украйна депутати искат парламентарна комисия за разследване на ситуацията с президента. В Исландия премиерът е пред оставка или е заплашен от импийчмънт, а страната от предсрочни избори. Австрия, Франция, Холандия и Швеция започват разследвания, британските и френските служби поискаха пълен достъп до досиетата. Нищо не се чува от Китай.

В Русия просто попитаха – “кви са па тия разследващи журналисти?!!!”, а Кремъл се оплака от путинофобия. България е в периферията на тази буря без информация за нито един български политик… засега.

И в този момент вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева обяви новината, че проекта за Антикорупционен закон е одобрен от Брюксел. “От многобройните становища, които получихме, това е закон, който е подкрепян и от общественото мнение, и от колегите ми от Министерския съвет, и от много неправителствени организации“, каза Кунева, цитирана от mediapool.bg и отбелязва още, че иска да говори с всеки, за да може да обясни закона и добави, че ще има среща с председателя на ВКС Лозан Панов. Предлагаме ви погледа на експерта по наказателно право и един от учредителите на новия политически проект “14 юни” Ася Стоянова, която в анализ за Terminal3 доказва, че законопроектът създава много повече проблеми, отколкото се опитва да реши и отдалечава ефективната борба с корупцията, а не поставя началото й.

Денят затвърди тематично в числа, че съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите на дъното на класацията по обществено доверие (одобрявани са от по 10% от българите). Негативно мнение за работата на съда изказват 70%, а за прокуратурата – 69% показват изследването на „Екзакта“ за март. Правителството е одобрявано от 30% от българите и неодобрявано от 56%. Подредбата на политиците по рейтинг е Йорданка Фандъкова (62%), Бойко Борисов (44%), Лиляна Павлова (42%), Ивайло Калфин (42%) и Томислав Дончев (37%). Президентът Росен Плевнелиев се ползва с 31% доверие. Сред политическите сили първи са ГЕРБ с 24.3% от участниците в проучването, втора е БСП с 13.2% подкрепа. Изненадата е за третото място, което си оспорват ДПС (5.7%) и Реформаторският блок (5.5%). Екзакта отчита спад в доверието на ДПС, тъй като според техните данни една трета от електората им се колебае дали да не избере новата формация на бившия лидер на движението Лютви Местан. Ако изборите бяха днес АБВ и Атака не се класират в НС с подкрепа от 2.6% и 2.5%.

„София-БТ“ не работи и две от осемте линии за производство липсват въпреки твърденията на мениджърите на „Булгартабак“, че няма изнесени машини, съобщава „Капитал Daily“. Липсата на машини е установена на място от експертите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), след като миналата седмица депутати поискаха да бъде проверено дали фабриката работи.

Има вече шест дела, по които България е осъдена за нарушаване презумпцията за невиновност. Европейският съд персонално е посочил бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като виновник за нарушаване на човешките права. Записано е, че тогавашният софийски прокурор Николай Кокинов също носи отговорност. Няма съмнения кой е нарушавал презумпцията за невиновност.” – заяви днес за БНР адвокат Емилия Недева.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.