SHARE

Критика от световната преса, сериозни проблеми със свободата на словото у нас и пореден случай на корупция белязаха днешния ден.

Задържаха директора на Фонда за лечение на деца.

Днес осем служители на фонда, включително и неговия директор Павел Александров, са задържани при акция на специализираната прокуратура и ГДБОП .  Разследването  по досъдебното производство е за организирана престъпна група за корупционни престъпления. Участници в групата са  длъжностни лица от Център Фонд за лечение на деца, извършвали  длъжностни престъпления и получавали подкупи. По-късно днес здравният министър Петър Москов оповести името на новия директор на фонда – проф. Владимир Пилосов, председател на Българската педиатрична асоциация

България вече е 113-та по свобода на словото.

Според последния доклад на „Репортери без граници“ България е  загубила 7 позиции в класацията, отчитаща свободата на словото и медиите, и вече е страната с най-нисък рейтинг по тези показатели в ЕС. Нареждаме се на 113 място от 180 държави. Информацията за държавата ни на официалния сайт на „Репортери без граници“ гласи:  „Това се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян ПеевскиКомисията за финансов надзор работи като „медийно ченге“, като налага глоби, заповядва на журналистите да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната.“ Успокоителният факт е, че все още не сме достигнали бастиони на „свободата“ като Русия, която заема гордото 148-мо място. Ако тенденцията се запази в медийната ни среда и продължим „изненадващо“ да прекратяваме договори на на карикатуристи, може би следващата година имаме шанс да задминем още няколко диктаторски режима.

Румъния, която иначе „сме я изппреварили по всичко“, по думите на министър-председателя, заема 49-то място в класацията

Минималната работна заплата ще стане 460 лева.

От следващата година е предвидено минималната заплата да бъде 460 лева. Това е заложено в одобрената от правителството средносрочна бюджетна прогноза за следващите три години, съобщи БНР. Този размер ще бъде запазен през 2018 и 2019 година, а бюджетният дефицит е планирано да бъде съответно 1,4 на сто от БВП от догодина, 1% през 2018 година и половин процент за 2019 година.

Германските инвеститори в България са недоволни от корупцията и правната несигурност.

Освен че днес регистрирахме „рекорд“ по свобода на словото, днес бе оповестен и доклад на  Германско-българската индустриална и търговска камара. Според резултатите от проучването, България е на най-добри позиции от 16 държави от Централна и Източна Европа в категориите „Данъчната тежест“ и „Данъчна система“. Но тези фактори не са достатъчни, ако липсва добре работеща съдебната система, както и социална и политическа стабилност, коментират авторите на изследването за „Дневник“.

От 16-те държави, България е на 14-то място по правна сигурност, по борба с корупцията и престъпността сме на 15-то, по ефективност на публичната администрация сме на 11-та позиция, а по прозрачност на обществените поръчки – последни.

Експериментално електронно гласуване ще се въведе най-рано 2018г.

Това са заключенията приети от правната комисия на Народното събрание, след като в продължение на три заседания, тя одобряваше промени в изборното законодателство. Предложението беше прието с 11 гласа „за“ от ГЕРБ, РБ, АБВ и БДЦ. „Против“ се обявиха от Патриотичния фронт и ДПС.

В друго свое решение, комисията одобри референдумите да се провеждат на различна дата от националните и местни избори, което най-вероятно означава, че референдумът на Слави Трифонов няма да се проведе заедно с президентските избори.

България е приела близо 5600 бежанци през 2015 г., а критиката на световните медии срещу динковщината се увеличава.

България е предоставила статут на закрила през миналата година на 5575 души, от които 5320 (95 на сто) са били сирийци, показват данни на Евростат, с които се оборва една от опорните точки, че държавата ни приема предимно икономически имигранти от Магреб.

Междувременно, сп. Economist публикува статия, описваща нехуманното отношение на „ловците на мигранти“ по Българо-Турската граница. Това е поредната международна статия осъждаща бездействието на държавата по случая.

СЕМ регистрира кремълска телевизия

Понеже както вече на няколко пъти стана въпрос, свободата на словото ни е оскъдна, то една от малкото европейски държави по-назад от нас в този параграф – Русия – ще има (още една) медия, която ще излъчва кремълска пропаганда у нас.

Активистката на БКП Станка Шопова е получила регистрация от СЕМ за създаването на телевизия „Камчия“. Собственик на телевизията е правителството на Москва, чрез управлявана от Станка Шопова българска фирма.

Виктор Орбан застана зад Ангела Меркел

„Унгария вижда себе си рамо до рамо с Берлин“, изненадващо заяви унгарският премиер Виктор Орбан след срещата си с немския канцлер Ангела Меркел и бившия германски лидер Хелмут Кол. Подкрепата му за пореден път доказва, че атаките срещу Меркел и приказките за „падението“ ѝ, след предприетата от нея политика по отношение на бежанците, нямат общо с действителността.

Европейската комисия повдига обвинения на Гугъл

Комисарят по конкуренцията на ЕС Маргарет Вестагер ще започне дело срещу Гугъл. Обвинението е, че чрез мобилната операционна система  Андроид, американсата компания злоупотребява с господстващото си положение на пазара (81% пазарен дял сред смартфоните в ЕС) и създава пречки за това конкурентни апликации да бъдат използвани на мобилните устройства с Андроид.

Изборите в САЩ: Все по-вероятен е сблъсъкът между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън

Вчера, демократите и републиканците проведоха първичните избори за президент в щата Ню Йорк.  Убедителното представяне на Тръмп и Клинтън затвърждават възможността те да се изправят един срещу друг на 8 ноември 2016, когато американците ще изберат своя президент. Номинацията на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън изглежда почти сигурна, докато бизнесмена Доналд Тръмп посреща сериозна критика от ръководството на своята партия, заради ксенофобските си и сексистки изказвания. Въпреки това, ако Тръмп спечели повече от половината делегати на своята партия, ръководството на републиканците няма как да го спре. С днешния резултат този сценарии изглежда все по-възможен.