SHARE

Днешният ден видя очаквания развой на множество събития от последните дни и месеци. Те всичките, както можете да се досетите и сами, са или със сив или изцяло мръсен оттенък. Денят все пак ни изненада и с една много приятна новина, затова започваме с нея.

Българският фотограф Стоян Ненов, част от екипа на информационна агенция „Ройтерс“, бе отличен с награда „Пулицър“. За първи път българин получава престижната американска награда за журналистика. Призът за международен репортаж взе в-к „Ню Йорк Таймс“ за отразяване на беззаконието и насилието над жени в Афганистан, а книгата „Черните знамена: възходът на ИДИЛ“ на Джоби Уорик от в-к „Вашингтон пост“ получи награда за документална литература.“Снимката е от самото начало на кризата с мигрантите там. Тогава още го нямаше лагерът и хората вървяха по два километра от границата до гарата и живееха там. На ден имаше по три влака, които изобщо не можеха да поберат всички и това се случваше при тръгването на всеки влак. Полицаи почти нямаше. Бяха трима-четирима и се опитваха да въдворят някакъв ред“, разказа Ненов пред Клуб Z. Снимката е заснета на гара Гевгелия, Македония, близо до границата с Гърция.

От догодина такса „смет” може да бъде увеличена значително. Причината е в нови правила за изчисление. Налогът ще се плаща според броя обитатели в жилището или количеството изхвърлен боклук и няма да зависи от данъчната оценка на имота. С това тежестта ще се увеличи за българските домакинства и ще намалее за бизнеса, сочат експерти.

Правната комисия на Народното събрание днес подкрепи промени в изборното законодателство, с които ще бъдат забранени социологическите проучвания по време на цялата изборна кампания, а на изборните бюлетини ще присъства вариант „Не подкрепям никого“. От една страна, без социологически проучвания ще бъдем лишени от целодневното присъствие на знахари като Кольо Колев по българските медии, от друга е важен въпросът за осведомеността и доколко социологическите проучвания манипулират или информират обществото.

Премиерът Бойко Борисов заяви в интервю за БиТиВи, че Делян Пеевски ще напусне страната. Изявлението му беше в отговор на въпроса „Кого вижда в огледалото?“, зададен му от българите в Лондон по повод публикация на списание „Шпигел“ за корупционните зависимости на държавата от Делян Пеевски.
В интервюто премиерът спомена, че не иска „да чува и секунда“ от Радан Кънев, който вчера не се яви на разпит в прокуратурата по повод корупционния скандал в ДАИ. В отговор, лидерът на ДСБ заяви в своя фейсбук профил „Гледам трепет по ведомствените медии. Не се тревожете, ще споделя с PR-окуратурата всичко, което знам по скандала с ДАИ. Ако искат, и за АПИ ще поговорим. Но не искат. Там PR-емиерът не дава.“

Мустафа Карадайъ ще е de iure лидерът на ДПС. Решението е взето, разбира се, от Ахмед Доган, разбира се, на среща в Боянските сараи. Юридическите формалности като избиране от партийната структура ще се състоят на 9-тата Национална конференция на ДПС, която ще се проведе на Цветница, 24 април, в зала 3 на НДК.

И докато у нас забраняват социологическите проучвания по време на кампания, ново проучване на общественото мнение във Франция показва, че настоящият президент Франсоа Оланд не би спечелил изборите през 2017 г. За основна причина се сочи неспособността на френския президент да се справи с безработицата в страната и да либерализира трудовото законодателство. За негови конкуренти сред социалистите се сочат имената на настоящия министър-председател Мануел Валс и икономическия министър Мануел Маркон.
Днес се провеждат първичните избори на републиканци и демократи в Ню Йорк, САЩ. За победители се сочат настоящите лидери Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Вероятността за обрат е малка, но е от значение бройката на делегати, която ще вземе републиканският водач Доналд Тръмп. Възможно е след края на първичните избори той да не е събрал повече от половината делегати, за да бъде номиниран от партията си.
Президентът на Бразилия Дилма Русев заяви, че ще продължава да се бори да се задържи на президентския пост. Следващия месец бразилския сенат ще реши дали да свали бразилския президент от власт. Според информация на агенция „Ройтерс“ г-жа Русев няма достатъчно подкрепа в Сената, за да се задържи на поста си. 31 сенатора от 41 нужни се очаква да я подкрепят като президент.