SHARE

Протестът на съдиите и служителите от Софийския районен съд се проведе днес пред Висшия съдебен съвет. На протеста присъстваха съдии, граждани, адвокати, неправителствени организации и магистрати от други съдилища. Всички те протестираха срещу неправомерното вмешателство в работата на съда, натоварването, неефективната реформа на съдебната система. Членове на Висшия съдебен съвет се появиха на протеста  и бяха посрещнати с освирквания и викове „оставка“. Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов обяви, че той и цялото ръководство на съда подават оставка. „Тук сме да покажем, че положението е нетърпимо и в момента, в който поискахме подкрепа от съдебния съвет, реагира по начин, по който реагираше досега. Ние и обществото не може да си позволим това състояние на районния съд – това кълбо от проблеми“, каза Лалов. Той разказа още как Галя Георгиева от ВСС му звъняла по всяко време на денонощието, за да пита за делата, които уволнената съдийка Румяна Ченалова беше завела срещу нея и представляващия съвета Димитър Узунов. Галя Георгиева отрече да е оказвала натиск по дела, а е звъняла на председателя на съда, за да провери работата на призовкарката по случая. Методи Лалов разказа още, че Димитър Узунов от ВСС му е пратил съобщение да не изкарва съдиите на улицата. Според бившия правосъден министър Христо Иванов подобни съобщения са честа практика. “Трябва да ви кажа от собствен опит, че такъв тип съобщения са много честа случка. Има няколко души в тая държава – не е само премиерът, които обичат лично да внушават какво трябва да се прави. Помните една карикатура се превърна в голям проблем. Това мисля, че беше приписано малко несправедливо на премиера. Но има само един друг човек, чието обаждане премиерът ще се съгласи да прикрива лично”, заяви Христо Иванов и допълни, че има предвид главния прокурор Сотир Цацаров. “Българската съдебна власт е зацапана с икономически, политически, лобистки и всякакви други влияния и това я прави в невъзможност тя да бъде имунна система на обществото и на политическата ни система”, каза още бившият правосъден министър.

Найден Зеленогорски обяви, че Реформаторският блок ще върне в понеделник мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев. “Колегите от ГЕРБ ясно казаха, че не биха подкрепили нов мандат в рамките на този парламент. Това за нас означава, че няма необходимото реформаторско мнозинство. Винаги сме казвали, че ключът е в колегите от ГЕРБ и щом желаят да отидем на избори, ние сме готови и тръгваме”, заяви Зеленогорски след заседание на парламентарната група на РБ. По-късно обаче от СДС изпратиха съобщение до медиите, от което става ясно, че от партията не смятат, че всички варианти са изчерпани. В съобщението се казва, че „днешната позиция на част от парламентарната група на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани”. От СДС предлагат в понеделник „да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев“.

След като вчера бившият военен министър Николай Ненчев изпрати открито писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което обяснява, че при преглеждането на материалите на разследването е установил, че срещу него са използвани специални разузнавателни средства, днес от прокуратурата опровергаха това твърдение и обявиха, че министърът не е бил обект на СРС. „Вярвам на прокуратурата,тъй като съм завършил право и ще продължа да вярвам, друг е въпросът дали вярвам на главния прокурор.”, заяви Ненчев.

Патриотичният фронт  и „Атака“  смятат, че от ГЕРБ се опитват да купуват  ромски гласове преди изборите чрез програмата за саниране. „В България явно трябва да си ром, или да кажа – циганин, за да отпуснат държавни пари за тебе”, обяви депутатът Димитър Байрактаров от ПФ. Строителният министър в оставка Лиляна Павлова дойде в парламента, за да обясни пред журналисти, че Патриотичният фронт и „Атака“ манипулират обществото с твърдения, че ще бъдат дадени 1 млрд. лева за саниране на ромски жилища. „1 млрд. лева са целево отпуснато финансиране само и единствено за Националната програма за синиране. Всичко друго са лъжи и манипулации“, каза Павлова.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова обяви по време на парламентарния контрол днес, че Националната електрическа компания е превела на руската „Атомстройекспорт“ парите, които й дължи по арбитражно съдебно решение за поръчаното оборудване на АЕЦ „Белене„. От „Росатом“ потвърдиха думите на Петкова, а първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров заяви: „През цялото време след арбитражното решение българската страна демонстрираше отговорен подход към решаването на въпроса и се доказа като надежден делови партньор. Между Русия и България има дългогодишно успешно сътрудничество в областта на ядрената енергетика и регулирането на отношенията в рамките на решението на Арбитражния съд за АЕЦ “Белене” откри нови перспективи за реализация на бъдещи съвместни проекти”.

Стотици мъже, изглежда, са изчезнали след преминаването от контролираните от бунтовниците райони в Алепо в териториите под контрола на правителството, съобщиха от ООН. На пресконференция в Женева говорителят на върховния комисар на ООН за правата на човека посочи, че до 100 хил. души са хванати в капана на все по-свиващите се територии в източните части на Алепо под контрола на бунтовниците. „Като се имат предвид ужасяващите сведения за произволно задържане, изтезания и изчезвания, ние, разбира се, сме дълбоко разтревожени“, изтъкна говорителят, имайки предвид действията на сирийския режим.

Холандският политик от „Партията на свободата“, известен с крайните си антиислямски убеждения Геерт Вилдерс, бе осъден в петък от местен съд в отправяне на обиди към група в обществото и в подстрекателство към дискриминация. След като разбра, че е осъден, Вилдрес обеща „да не променя възгледите си“ и написа в туитър: „Тези хейтъри току-що обявиха мароканците за раса и осъдиха мен и половината холандци. Откачена работа”.

SHARE