SHARE

Румен Радев и Цецка Цачева ще се състезават на балотаж идната неделя. При обработени 95.17% от протоколите резултатите от изборите за президент към този момент сочат 25.7% за Румен Радев и 22.00% за Цецка Цачева. Референдумът в страната има активност 50.58% и още не е ясно дали има необходимите 3 500 000, за да бъде задължителен. Цачева води с близо 10% в битката за гласовете от чужбина на президентските избори, Румен Радев е втори с 15.97%, Пламен Орешарски е трети с 13.08%, след него са ТрайчоТрайков с 12.78% от вота и Красимир Каракачанов с 11.23 на сто. Световните агенции коментират изборите в България като победа за проруски настроените сили в страната и определят кандидатурата на Цачева като грешка на премиера Борисов.

Кандидатът за вицепрезидент на ген. Румен Радев Илияна Йотова очаква и други партии освен ДПС да подкрепят двойката на БСП. Тя заяви, че очаква подкрепа отляво, отдясно и от Патриотичния фронт. „Имаме цяла седмица, ще видим кой каква позиция ще заеме, гласовете от чужбина също са важни“, посочи още тя. „Ще работим с всички политически сили. Не водим преговори и разговори с партийни централи, нашите разговори са с българските граждани. Започваме да мислим за балотажа от днес, дали сме си почивка няколко часа“, заяви кандидатът за вицепрезидент на БСП.

Кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева получи подкрепата на Реформаторския блок, без ДСБ, за втория тур и поиска среща с Трайчо Трайков. „Готова съм във всеки един момент да се срещна с него, защото той беше кандидат на Реформаторския блок. За мен е важно да чуя неговото мнение дали е съгласен червен генерал да поведе президентската институция и да направи завой в политиката на България“, каза Цачева, след като се срещна с останалите лидери на блока в централата на СДС. Цачева обеща подкрепа за антикорупционния закон и съдебната реформа. „Няма да се подвоумя да използвам правомощията на президента, за да внеса законопроект за изменение на конституцията, ако с това успея да постигна консенсус с политическите сили и квалифицирано мнозинство в парламента. Гарантирам, че в момента, който стигне до президентството антикорупционният закон, ще бъде с подписан указ“, заяви Цачева. Тя каза и че ще търси възможност за ограничаване на правомощията на главния прокурор.

Лидерът на АБВ Георги Първанов не бил доволен от представянето на партията му на изборите, но определи кампанията им като „стилна и изпълнена с идеи“. Той обяви, че щял да работи за прокарване на въпросите от референдума в парламента и се обяви за свикване на Велико народно събрание. От партията му щели да се допитат до партийните си структури каква да е позицията им на балотажа. Засега нямало гласове в подкрепа на Цецка Цачева на втория тур. В средата на седмицата обаче ще е ясна окончателната им позиция.

Прокуратурата е започнала девет разследвания, както и 130 предварителни проверки за изборни нарушения на проведените вчера избори. Най-много дела са образувани в Апелативен район – София – шест. В Пловдив са две и в Бургас едно. По всички сигнали за извършени нарушения против политическите права на гражданите се извършват проверки, пише в съобщението на прокуратурата.