SHARE

В страната желанията на Цацаров се изпълняват на мига. Съдия Мирослава Тодорова, бивш председател на Съюза на съдиите в България, е предложена за наказание от Инспектората към ВСС по сигнал на главния прокурор.

Мотивите за решението остават неизвестни. Калин Калпакчиев в качеството си на член на ВСС заяви, след като решението бе произнесено, че “през 2012 година ВСС образува дисциплинарна проверка и наказа Мирослава Тодорова по искане на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Сега се случва същото, защото така поиска главният прокурор Сотир Цацаров”.

Преди четири години Мирослава Тодорова бе понижена в длъжност за забавено написване на мотивите по 3 дела. Решението на тогавашния състав на ВСС бе взето, след като Тодорова разкритикува натиска, който оказва Цветанов върху съдебната власт и кадровата политика на ВСС. Срещу решението на съдебната управа са съсловните организации на съдиите, прокурорите и адвокатите, както и президентът Росен Плевнелиев.

Междувременно днес се срещнаха ГЕРБ и останките от Реформаторския блок (без ДСБ, но с Москов), за да обсъждат формирането на евентуално правителство в рамките на настоящото Народно събрание.  Реформаторският блок е готов да търси начини за сформирането на правителство, но съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски заяви, че “най-реалистично е провеждането на предсрочни парламентарни избори”. Реформаторите ще проведат нови консултации, ако президентът им връчи третия мандат за съставяне на кабинет, за каквото намерение той намекна миналия петък.

Вътрешният министър и вицепремиер в оставка Румяна Бъчварова заяви, че в България “няма доказателства за наличието на терористична заплаха. Има лица, които разпространяват такава информация. Службите работят и всяка една информация се проверява”. Изявлението на вицепремиера бе по повод тиражираните в последните дни публикации в медиите, че МВР е получило по дипломатически път информация за подготвян терористичен акт у нас.

Също така днес бе опровергана информацията от следващия вицепрезидент Илияна Йотова, че 160-те милиона, които Европейската комисия отпусна на България за борба с нелегалната имиграция, са всъщност 112 млн. и са за изграждането на три нови центъра.

Представител на ЕК опроверга думите ѝ, като заяви, че България е поискала 160 млн. евро за борба с нелегалната миграция, от които 101 млн. са предоставени, а одобрението на останалите 50 млн. предстои. В резултат зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев от ГЕРБ заяви, че “още Румен Радев или Илияна Йотова не са влезли в президентството, а ние вече започнахме да си мислим за импийчмънт”.

В Германия днес Меркел бе избрана за девети път за лидер на ХДС и канцлерът ще се бори за четвърти мандат като кандидат на център-дясната партия.  Делегатите на партийния конгрес гласуваха с 89,5% в нейна подкрепа. В предизборната си реч Меркел предупреди да не се търсят „простите решения“, предлагани от популисти. “Светът не е черно-бял и ние трябва да останем скептични към простите решения, които твърде рядко са подпомагали напредъка на страната ни”, каза тя.

Немският канцлер също така се обяви за забрана на мюсюлманските забрадки, които покриват изцяло лицето, но с уточнението, че това трябва да стане на местата, на които е “юридически възможно”.

Днес френският държавен глава Франсоа Оланд, който няма да се кандидатира за нов мандат, назначи новия министър-председател на страната Бернар Казньов. Вчера Манюел Валс подаде оставка като премиер и обяви кандидатурата си за кандидат-президент, който ще участва в първичните избори на левицата във Франция. Валс е силно критикуван от крайнолявото крило на партията, защото иска да либерализира трудовото законодателство на страната.  Първичните избори на левицата ще се проведат на 22 и 29 януари 2017 г.

Главният преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние заяви, че преговорите за Brexit трябва да приключат най-късно до октомври 2018 г. Той е категоричен, че няма да бъдат водени предварителни преговори, докато Лондон не стартира официално процеса на отделяне, което британският премиер заяви, че ще направи до март 2017 г. Тя обаче може да не успее да стартира процедурата без съгласието на британския парламент, ако Върховният съд на страната се произнесе в полза на парламента. Изслушванията на съда са тази седмица, а решение се очаква в началото на новата година.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, BBC и Reuters. 

SHARE