SHARE

Българският еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгива обяви, че напуска поста си в Брюксел и ще заеме висша позиция в ръководството на две структури от групата на Световната банка.

От началото на следващата година Кристалина Георгиева ще поеме поста изпълнителен директор на две от институциите на Световната банка – Международната банка за възстановяване и развитие (IBRD) и Международната асоциация за развитие (IDA).

„За мен беше чест да служа 7 години както на Европейския съюз, така и на моята страна като комисар по хуманитарните въпроси и в настоящата си роля като отговарящ за бюджета и човешките ресурси.“ В съобщението на ЕК се отбелязва, че считано от 2 януари 2017 г. тя се връща в Световната банка.

Френската нефтена компания „Тотал” е открила залежи от нефт в блок „Хан Аспарух” в Черно море, обявиха от компанията в отчета си за тримесечието. Информацията беше потвърдена от офиса на фирмата у нас, както и от вицепремиера Томислав Дончев, но все още няма официална информация, тъй като според Министерството на енергетиката държавата още не е информирана по официален ред.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) прочете в парламента декларация от името на парламентарната си група, в която обвинява БСП и кандидатпрезидентската им двойка в демагогия. Повод за това стана информацията, че кандидат-президентът на БСП Румен Радев не е подал оставка, заради несъгласие с правителството, а се е пенсионирал и взел полагащите му се за това обезщетения: „Демагогията може да бъде дефинирана просто и ясно в слогана „Защото сме социалисти“ и с имената Корнелия Нинова, Илияна Йотова и Румен Радев.” Според министъра на отбраната Николай Ненчев Радев е летял 10 часа за две години, за което получил 20 хил. лв. „Та този ли човек, та този ли демагог ще ни говори за социална държава, ще ни говори за пенсиите на хората, които нашето правителство увеличава многократно“, запита Атанасова и добави, че ГЕРБ вдигала пенсиите 5 пъти. „Тези ли демагози – Нинова, Йотова и сие, ще подписват споразумение за честни избори? Та те сътвориха Костинброд, вие забравихте ли?“, попита риторично Атанасова. По-рано през деня от ГЕРБ поискаха обяснение от БСП и ДПС защо насърчават страховете на хората, като са подкрепили резолюцията на европарламента за бежанския поток. „Категорично искаме и настояваме евродепутатите на БСП и на ДПС да дадат отговор не само на нас, но и на цялото общество, което заливат от месеци насам във връзка с тяхната популистична предизборна кампания със страхове, насаждани в българските граждани, затова как държавата ще бъде залята от бежанци и как правителството нищо не прави, за да се справи с тази криза“, заяви Галя Захариева от ГЕРБ. „В тази резолюция по информация, която имаме и която в момента проверяваме, в точка 30 се казва, че трябва да се избягва създаването на изолирани квартали за мигранти, като се насърчава тяхната интеграция“, каза тя. По думите й в точка 51 се твърди, че миграцията е призната в световен мащаб за мощен инструмент за устойчиво развитие, тоест тя е полезна. Реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова беше, че ще извика евродепутатите си на Изпълнително бюро другата седмица, „за да дадат обяснения защо са подкрепили резолюцията“. „Разграничаваме се от съдържанието на резолюцията и от нейното гласуване, защото не отговаря на политиката на БСП“, обяви Нинова.

За проверка дали президентската кампания на Румен Радев не се финансира от чужди държави, като например Русия, призова Димитър Делчев от Реформаторския блок. От блока поискаха Сметната палата да направи незабавна проверка на кампанията на БСП заради несъответствие в набраните и похарчените средства от инициативния комитет. Комитетът е дал 517 хил. лв. на 17 медии, за които то не са знае откъде са събрани, а за предизборна обиколка са похарчени поне 50 хил. лв., съобщи Делчев, като се позова на публична информация и информация от регистъра на Сметната палата. В същото време комитетът на Радев е декларирал приходи от едва 260 хил. лв. Очевидно кампанията на БСП се финансира от черни каси, заключи Делчев. Той напомни, че БСП не може да финансира кампанията на Радев, тъй като той е издигнат от инициативен комитет, но това „може би“ се случва. Според информацията, която имат в блока, в 26 от областите активисти на БСП са финансирали местните прояви на кандидатпрезидентската двойка. Общински съветници, кандидати за съветници и депутати на БСП, са декларирали „счетоводни услуги“ в полза на генерал Радев. Депутатът Вили Лилков добави, че кампанията на Радев се финансира частично и от НОИ, тъй като при пенсионирането си той е получил близо 70 хил. лв. за неползвани отпуски като военен.

По време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че обявените от Турция за последователи на проповедникa Фетхуллах Гюлен са с анулирани документи за самоличност, а седемте турски граждани, които българските власти предадоха на турските си колеги, са били с редовни документи. Бъчварова отново повтори, че нито един от 7-те експулсирани турски граждани, на нито един от етапите, на които е осъществяван контакт с тях, не е декларирал политически причини за напускане на Турция. Министърът заяви, че те са преминали през територията на Република България, без да потърсят международна закрила пред нито един държавен орган, а са ползвали страната като транзит за миграция в Западна Европа. Тя се обърна към Атанас Атанасов, който й зададе въпроса, че се опитва да изкара това политически случай, но данните не го потвърждавали.

Вили Лилков и Петър Славов от Реформаторския блок използваха парламентарния контрол да попитат министъра на финасите Владислав Горанов за многото случаи на реклама на хазартни игри в най-гледаното време на телевизионните програми. „Пряката реклама подбужда към хазартна зависимост. Игрите на късмета са в най-гледаното време и се предлагат от най-големите рекламодатели на телевизиите“, каза Лилков. „Почти половината българи участват в хазартни игри, а 44% от играещите го правят постоянно, само 10% участват по-скоро за забавление“, добави той. На свой ред министър Горанов заяви, че Държавната комисия по хазарт е издала 18 акта и е наложила глоби за 50 хиляди лева и че извършването на контрол и налагането на санкции за неспазване на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация е извън преките компетентности на Министерството на финансите, респективно на Комисията по хазарта. По време на контрола Горанов обяви още, че парите за борба с последиците от вредното въздействие на хазарта, които се набират от вноски на организаторите на хазартни игри, от догодина ще се разпределят от Министерството на младежта и спорта.

Виктор Орбан заяви, че Унгария ще съди Брюксел заради мигрантските квоти. „Ще има сериозен правен дебат дали чуждо население може да бъде натрапено на народа на държава – членка на ЕС, срещу волята му“, каза унгарският премиер. Той се позова на провелия се по-рано референдум в страната, на който 95% от гласувалите подкрепиха желанието на правителството да откаже да приема търсещи убежище. Активността на референдума в Унгария беше 40%, което значи, че той не е правно обвързващ.

След проведения през април референдум в Холандия, на който холандците гласуваха  да не подкрепят  членство на Украйна в ЕС, холандският премиер Марк Рюте съобщи, че в понеделник правителството му може да внесе в парламента законопроект за оттегляне на подкрепата на страната от договора за асоциация на Украйна към съюза. Според Рюте отхвърлянето на споразумението ще е грешка и ще подкопае европейското единство, но ако до края на седмицата услията му за постигане на политически компромис завършат с неуспех, той няма да има избор.

* В бюлетина е ползвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, BBC.

SHARE