SHARE

Днес се проведоха два президентски дебата – единият в САЩ, а другият в България. И на двата имаше по една дама, бореща се да стане първата жена – президент в историята на своята страна.

И приликите свършват дотук. В дебата на САЩ имаше само един кандидат, който харесва Русия и иска да се “разбират добре” с нея, но дори той обяви, че Путин не му е “най-добрият приятел”. В България имаше двама кандидати, които с радост биха обявили, че са “най-добри приятели” на руския президент, но за тяхно съжаление все още не са си толкова близки.

И Цецка Цачева, и Румен Радев се обявиха за сваляне на санкциите против Русия. Ген. Радев обяви, че сме се “нагледали на ястреби”, но нямало алтернатива на НАТО и ЕС. Цецка Цачева заяви, че ще настоява за отмяната на европейските санкции към Русия или за компенсанция за най-пострадалите държави.

Във фейсбук се появиха доста оценки на дебата:

Най-силна негативна обществена реакция предизвика изказването на Цачева: „Преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права.“

По този повод „Протестна мрежа“ излезе с нарочна декларация:

Индивидуалните човешки права са фундаментът, върху който се гради европейската цивилизация, към която България принадлежи.
Не за първи път се сблъскваме с неразбиране от страна на българските политици на това основно положение. Нека само припомним, че според министър-председателя Борисов няма нищо лошо в подслушването, а председателят на ПФ Валери Симеонов направо си заяви в ефир: „Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина“.
Но днес за първи път имаме отричане на тези права в кандидатпрезидентски дебат, и то от двамата кандидати (единият и председател на Народното събрание), на които социолозите дават най-големи шансове.
Поредното връщане в Турция на хора, търсещи убежище от един диктаторски режим, ясно показва това отношение към човешките права – права, залегнали в множество международни документи, по които България е страна.
И точно защото не разбират и не приемат, че индивидуалните човешки права са основна ценност, Цецка Цачева и Румен Радев се обявяват за отмяна на санкциите срещу страна агресор, която потъпква подписаните от самата нея международни договори.
„Протестна мрежа“ счита, че всеки, който неглижира човешките права и подкрепя диктаторски режими – независимо на югоизток или североизток, – поставя под въпрос не просто членството на България в ЕС и НАТО (отношенията с които трябва да бъдат преразгледани според бившия генерал), а самата същност на демокрацията.
„Протестна мрежа“ призовава всички кандидат-президенти ясно да се определят от коя страна на демаркационната линия са – тази на демокрацията или тази на един режим, от който бягаме вече 27 години.
„Всякой роб, от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия.”

Кандидатът за президент Трайчо Трайков реагира също остро.

Днес също така ДПС обявиха, че ще подкрепят кандидата за президент Пламен Орешарски и казаха, че ще искат “сериозна цена” за подкрепа на балотажа. А от партията на Лютви Местан ДОСТ застанаха зад Цецка Цачева, въпреки че имат “респект” към кандидата на РБ Трайчо Трайков.

Близки на седмината мъже, които МВР набързо и тихичко експулсира преди няколко дни в Турция, твърдят, че бежанците всъщност са поискали убежище в България. Според разказа на брата на единия бежанец, преследван от Анкара, седмината турски граждани са били излъгани от българските власти, че ще бъдат настанени в бежански център. От репортаж на „Нова телевизия“ става ясно, че след кратък престой в центъра задържаните са били предадени на турските власти в събота сутрин.

Днес има развитие и по поисканата оставка от членовете на Висшия съдебен съвет Лозан Панов и Калин Калпакчиев на “човека на Бойко” Димитър Узунов след неговото решение той еднолично да излъчи представители на съвета, които да се срещнат с мисията на европейските прокурори преди няколко седмици. След двучасов дебат 15 членове на съвета гласуваха в защита на Узунов, а 8 подкрепиха неговото отстраняване. И така стабилността възтържествува!

Говорейки за стабилност, днес имаме нови изявления от българския премиер. Преди среща на Европейската народна партия в Маастрихт Борисов заяви, че помощта от ЕС за опазването на българската граница (за която опищя света преди срещата в Братислава миналия месец) е била по-скоро “морална подкрепа”.

„Осигурените от ЕС средства за гранична охрана са много по-малко от похарчените от нашата страна досега за техника и предпазни съоръжения. На тези пари гледаме повече като на морална подкрепа и ангажимент и доказваме, че ЕС може да бъде гъвкав, бърз и ефективен, за което благодаря на (председателя на ЕК) Жан-Клод Юнкер и на всички колеги.”

Европейският съюз обеща финансова помощ за България в размер на 160 млн. евро, а в България за опазването на границите от този месец работи и европейската гранична и брегова охрана.

Днес започва и двудневното заседание на Европейския съвет, на което ще бъдат обсъдени начините за справяне с руската пропаганда и финансиране на националистически партии в Европа и търговското споразумение между ЕС и Канада – CETA. Българската страна подкрепя споразумението, но заяви, че иска ясни гаранции, че ще отпаднат визите на Канада за България и Румъния.

Това ще е и първата среща на върха на ЕС, на която ще присъства новият британски премиер Тереза Мей. Очаква се Тереза Мей да заяви по-конретни планове на британското правителство за това кога ще стартира процедурата за излизане на Великобритания, но останалите лидери на ЕС вече са заявили, че няма да водят предварителни преговори с Мей. Този месец на конгреса на британските консерватори Тереза Мей заяви, че Британия ще стартира процедурата за напускане най-късно до март 2017 г.

Офанзивата на иракската армия за превземането на ключовия за ДАЕШ град Мосул върви много по-бързо от очакваното. Това заяви премиерът на Ирак Хайдер ал-Абади. В понеделник иракската армия започва своето настъпление, за да си върне контрола върху гр. Мосул – една от последните ключови крепости на ДАЕШ в Ирак.

Друга новина от Близкия изток е, че руснаците се съгласиха да удължат с нови 24 часа “хуманитарната пауза” в бомбардировките над ДАЕШ. Във вторник руските сили и режимът на Асад прекратиха въздушните удари върху Алепо до 20 октомври, за да бъдат евакуирани мирни жители, ранени и болни хора от източните части на Алепо, които са цел на руските бомбардировачи. С новото удължение на хуманитарното прекратяване на огъня се очаква военните операции да започнат отново в петък след 16 ч.

И една наистина притеснителна новина. Световното производство на вино спада до най-ниските си нива за последните четири години.  Международната организация за лозя и вино е изчислила, че тази година ще бъдат произведени 259,5 хектолитра вино, което е с 5% по-малко, отколкото през 2015 г. Въпреки това нараства производителността на вино в Австалия, Нова Зелания и САЩ. Италия остава лидер на пазара въпреки спад в производството с 2% тази година, но при втория най-голям производител – Франция, то спада с 12% заради климатични проблеми.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от BBC, „Дневник“ и „Медиапул“

SHARE