SHARE

След няма и три седмици идват президентските избори в България. Знаем, че не сте въодушевени, но днес Боряна Димитрова от “Алфа Рисърч” представи своя анализ за предстоящия вот в студиото на „Нова телевизия“.

Най-вероятно е за втори тур да се класират Цецка Цачева и ген. Румен Радев. Но тогава кандидатът на ГЕРБ може да е изправен пред проблем. Цецка Цачева може да привлече част от електората на Реформаторския блок, но тя все още има проблем да стигне до всички от спектъра дясно и център-дясно. В същото време ген. Румен Радев лесно ще мобилизира на балотажа не само левия, но и националистическия вот.

screen-shot-2016-10-18-at-2-58-44-pm„ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила, въпреки че Цецка Цачева достига до 75% от електората на ГЕРБ. Тя не успява да го обхване целия. Ген. Румен Радев привлича както симпатизанти на БСП, така и от националистическия спектър. Част от симпатизантите на БСП пък отиват към Ивайло Калфин и Красимир Каракачанов. Така че имаме движение. 80% от симпатизантите на ДПС казват, че към момента не са решили за кого да гласуват или „Не подкрепят никого”. В много голяма степен това става, защото ДПС няма кандидат“, заяви Димитрова, като уточни, че това са само “начални позиции, а не крайна прогноза за изхода от първия тур на предстоящите избори”.

screen-shot-2016-10-18-at-3-18-14-pmПредизборно и парламентът реши да се събере на извънредно заседание днес. Главно за да спретнат депутатите шоу. Те отмениха ваканцията до изборите и започнаха с кавгите. Пръв Ангел Найденов от БСП обяви, че ГЕРБ е превърнал Народното събрание в „гумен печат от канцеларията на министър-председателя“, който не бил идвал на парламентарен контрол от юли месец. След това Цветан Цветанов от ГЕРБ започна да агитира да се гласува за партията и майката на нацията – Цецка Цачева, а Четин Казак от ДПС обвини Цветанов в предизборна агитация и призова той да бъде глобен съобразно забраната да се агитира в държавни учреждения. Това няма как да стане, тъй като депутатите имат индемнитет и не носят наказателна отговорност за изреченото в Народното събрание.

Последва кратка разправа кой е русофоб и кой русофил между независимия Велизар Енчев и Магдалена Ташева от “Атака“ (и двамата са русофили). И за финал депутатите си отмениха предизборната ваканция… и си уредиха нова, която да започне седмицата преди изборите. Толкова.

Появи се нов запис по аферата “Яневагейт” от сайта “Биволъ”. От новата порция разкрития става ясно, че зам. главният прокурор Борислав Сарафов е подготвил доклад за разработката “Червеи” и че съдиите, които са включени в нея, са се увеличили от осем на двайсет. Също така става ясно, че ДАНС се отчита на смятания за говорител на Делян Пеевски – адв. Мондешки. 

В разговорите участват бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева, колегата ѝ Румяна Ченалова и  адвокат Момчил Мондешки и се провеждат в деня на отстраняването на Янева от председателското място – 19 февруари 2015 г. Препечатваме стенограмата на новия запис от „Клуб Z“.

“Мондешки: Петя от днеска са я пуснали в ДАНС.

Янева: За?

Мондешки: Тъкмо отивах да ми кажат. Петя е пусната в ДАНС, Борето Сарафов подготвят доклад в петък, за операция „Червеи“, който да бъде пуснат в Брюксел в понеделник. Страшно е. Около 20 съдии са увеличили от 8 на 20 съдии.”

От разговора не става ясно за какво “пускат Петя”, но най-вероятно става въпрос за ръководителя на Наказателното отделение в СГС Петя Крънчева, която бе и зам.-председател на съда по времето на Янева. След като френският посланик Ксавие дьо Кабан повдигна темата за „гнилите ябълки” в съдебната система, проверка показа, че тя си е поемала  несъществуващи дела, за да симулира натовареност.

„Мондешки: По-добре, викам, Петя да го направи това нещо, ся след като разбрах, че я качват (не се разбира, но на полицейски жаргон става въпрос за подслушване на телефона, б.р.) викам ясно – не е тя поне.

Янева: Е, ма тя кво като има разработка, то може нищо да не стане.

Ченалова: За кво я качват? Мене? Аз сигурно съм качена отдавна на крушата.

Мондешки: Не, те ми казаха сега кое е най-горещото и най-вече за Борето Сарафов…”

По делото “Червеи” съдия Янева беше осъдена на първа инстанция условно на една година лишаване от свобода за това, че е издавала разрешения за подслушване много над законоустановения срок.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова реши да смени министрите от кабинета „Станишев“, които сега са в ръководствата на държавните енергийни дружества. Асен Гагаузов ще бъде освободен като член на съвета на директорите на проектната компания Ай Си Джи Би, Петър Димитров ще напусне управителния съвет на предприятието „Радиоактивни отпадъци”, а Румен Овчаров ще се раздели с поста представител на държавата в надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Решението на министъра идва, след като миналата седмица депутатите Методи Андреев от ГЕРБ и Мартин Димитров и Петър Славов от РБ попитаха дали Овчаров, Димитров и Гагаузов се ползват с доверието на Министерския съвет и на премиера.

Друга новина от деня е, че Комисията за защита на конкуренцията е глобила „Теленор България“ с 5 млн. лв. за преувеличена реклама (1% от нетните им приходи им за 2015 г.). Причината е, че  мобилният оператор е преувеличил параметрите на услугата си 4G.  От „Теленор“ са обявили, че скоростта на качване на данни е около 40 пъти по-бърза, отколкото на 3G мрежата, а реално тя е около 6.5 пъти. Те също така са обявили, че максималната скорост на качване е 75 Mbps и пет месеца по-късно сами са посочили, че скоростта е от 38 Mbps.

В турските медии се появи информация, че България е предала на южната ни съседка седем последователи на Фетхулла Гюлен, който властите в Анкара обвиняват за опита за преврат в страната. От МВР отричат седемте мъже да са потърсили убежище в страната, но омбудсманът Мая Манолова заяви, че не е била уведомена за тяхното експулсиране, а от МВР са длъжни по закон да го направят. Според Манолова не е трябвало да се пристъпва към незабавното им предаване на турските власти, дори и вътрешното министерство да е имало основание.

Според швейцарския журналист Ив Клюгеман, пишещ за Foreign Policy, зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева е била агент на Държавна сигурност и приближена на “Мултигруп”.

В отговор от екипа на Георгиева са заявили пред „Клуб Z“, че става въпрос за “стари твърдения, които с течение на времето бяха оборени едно по едно. Те бяха неверни, когато бяха отправени за първи път, те остават неверни и днес, когато биват повторени в пореден опит да се опетни името на г-жа Кристалина Георгиева”.

Споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС – CETA – е на косъм от провал. Причината е, че миналия петък валонският регионален парламент в Белгия отхвърли споразумението. Въпреки че решението им не обвързва правителството на региона, то валонският премиер Пол Маньет обяви, че ще откаже правомощия на федералното правителство да приеме сделката.

След седмица е насрочено тържественото подписване на споразумението, на което се очаква в Брюксел да пристигне канадския премиер Джъстин Трюдо.

За да се подпише сделката, ЕС трябва да приеме решение с консенсус. За целта валонският премиер трябва да оправомощи белгийския министър-председател да даде съгласие в Съвета на ЕС.

Ако това не се случи, ЕС ще понесе сериозен удар върху своята способност да води търговски преговори. Брюксел и Отава водят преговори по сделката в продължение на седем години и след нейното подписване се очаква тя да бъде ратифицирана от всяка държава членка, съобрано националните й законодателство.

„Би се получила много, много трудна ситуация, защото, ако не можем да подпишем много доброто споразумение със страна като Канада, един от най-близките ни съюзници, една от най-демократичните страни в света, с много прогресивно, проевропейско правителство… останалата част от света ще се запита: Надежден партьор ли е Европа?“, коментира комисарят по търговия Сесилия Малмстрьом.

По-късно през деня и България и Румъния отказаха да подпишат СЕТА, защото Канада още не се е ангажирала да отмени входните визи за техните граждани. София и Букурещ няма да дадат съгласието си, докато не получат от Отава правни гаранции, че ще отпаднат визите, предава Веселин Желев за Клуб Z. По-рано този месец канадският премиер Трюдо представи пътна карта, според която визите частично ще отпаднат в началото на 2017 г. и изцяло през 2018 г.

Друга световна новина идва от Кремъл. Руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че руските сили и режимът на Асад прекратяват въздушните удари върху Алепо до 16 ч. (GMT) на 20 октомври. 

Така ще бъдат осигурени шест коридора, по които да бъдат евакуирани мирни жители, ранени и болни хора от източните части на Алепо, които са цел на руските бомбардировачи. Бунтовниците срещу режима на Асад заявиха, че няма да използват хуманитарното прекратяване на огъня, за да отстъпят от позициите си в града.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Клуб Z“, „Дневник“, „Медиапул“ и Ройтерс.

**Графичните изображения и данните на социологическото проучване са изготвени от агенция „Алфа Рисърч“.

SHARE