SHARE

Консултативният съвет по повод национална сигурност се провали,  посочва „Дневник“. Много били закъснели, а след това имали международни ангажименти и кворумът пропаднал. Остава фактът, че това е свидетелство за огромната загуба на политически капитал от Румен Радев, тъй като КСНС е най-висшият политически орган на държавата и основно място, от което президентът може да налага дневния ред.  Заседанието не било на тема „Законодателни мерки за противодействие на корупцията“. Ново заседание по същата тема ще има следващия вторник.

Една малка стъпка за гражданското общество, но пътят напред остава все така трънлив – днес Антон Тодоров подаде оставка. Много шум за нищо – дали това е ход на ГЕРБ преди протеста в сряда и дали той цели да отклони вниманието от Валери Симеонов, който също заплаши журналист в ефир, постави ултиматум на медиите в България, след което легитимира тази заплаха чрез държавни органи, в случая няма значение. Напомняме, че голямата битка ще се води в сряда от 9 часа сутринта, когато пред сградата на Министерския съвет ще има протест в защита на журналистиката. Повече по случая, както и официалната позиция на „Терминал 3“ може да намерите на приложените връзки.

Кой всъщност даде ултиматум на медиите? Четете в Club Z. 

Междувременно най-авторитетният орган по конституционно право в Европа – Венецианската комисия определи конституционната реформа в България като провал. Комисията настоява за засилване на отчетността на главния прокурор – с една дума недосегаемостта на Цацаров трябва да бъде предотвратена. С тази цел се препоръчва разработването на процедура, която да позволява „ефективно и независимо разследване при наличие на данни за извършени от главния прокурор нарушения“. Повече четете тук.

Бойко Борисов – премиерът държава, който по принцип играе ролята на главен умиротворител, блюстител и командант в кабинета, освен когато ситуацията стане напечена. Сагата с „Емко“ е пример като по учебник за този вид политика – днес Борисов е заявил, че заводът и държавата трябва да се разберат помежду си. В понеделник той за пръв път участва в среща с представители на дружеството и поръча страните да се разберат. Намесата му дойде след поредния протест на работниците. Макар лицензът за търговия на „Емко“ да беше върнат покрай замразяването му за над 2 месеца, икономическият министър чрез подчинения си търговец „Кинтекс“ иззе от частното дружество огромен договор за Индия от порядъка на десетки милиони левове и го прехвърли към държавното ВМЗ, четем в „Капитал“.

След разкритията за „Азербайджанската пералня“, в която основен герой е съпругът на Ирина БоковаКалин Митрев, на Бокова й предстои да бъде наследена на поста главен секретар на ЮНЕСКО. „Дневник“ дава панорама на случващото се с организацията и дали наследникът на Бокова ще успее да възроди ЮНЕСКО към позицията, която организацията е имала някога.

Правосъдието работи и от гражданите зависи да търсят правата си – въпреки че българското такова е в терминален стадий на заболяване, българските граждани винаги могат да се обърнат към европейските инстанции. Пример за това е ищецът Павел Варадинов от село Брестовица, който осъди държавата в Страсбург с обвинение за „липса на достъп до справедлив съдебен процес“, разказва „Дневник“.

Ще има ли масови протести на работници заради неизплатени възнаграждения? Вероятно да – и работниците са толкова уморени, че са готови да излязат дори без подкрепата на синдикатите. Повече четете отново в „Дневник“. 

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за предупрежденията на отиващия си германски финансов министър Шойбле за нова финансова криза, предадохме ви думите на руския опозиционер Алексей Навални, който не можа да се присъедини към протестите в страната навръх рождения ден на Путин заради поредна присъда, размишлявахме над два важни въпроса – Кой и защо уволни Ани Цолова? Кой и защо пусна пропагандата на Александър Дугин?, и защо кризите пред третия кабинет на Борисов започват да придобиват размери от абсурден мащаб. 

Ескалиращо напрежение между Турция и САЩ – Турция даде заповед за втори арест на консул на САЩ на територията на страната. Това е втори подобен акт в рамките на седмица. В отговор на първия арест САЩ заявиха, че спират всички временни визи за турски граждани. Турската страна задържа служител, заявявайки, че е свързан с провалилия се опит за преврат през 2016, чрез който по-късно Ердоган значително консолидира властта си, на практика превръщайки страната в авторитарна религиозна държава. Турция помоли Вашингтон да преразгледа решението си. Повече четете на страницата на BBC. 

Франция попари надеждите на Каталуния за независимостфренските власти заявиха, че няма да признаят Каталуния в случай на обявяване на независимост от Испания. Подобен ход, предадоха от френското Министерство на европейските работи, ще означава експулсиране от ЕС. Според министъра Натали Лоазо кризата след референдума на 1 октомври трябва да бъде разрешена чрез диалог с Испания. Каталунският президент Чарлс Пучдемон ще говори пред регионалния парламент във вторник. Очакванията за постигане на компромис с Мадрид са малки. Икономическият натиск над апелиращите за независимост е все по-силен, след като няколко компании днес заявиха, че ще преместят офисите си извън Каталуния.

Британската компания за реклама и ПР WPP е един от най-големите съюзници на американското оръжейно лоби NRА и е захранена с около милиард и половина щатски долара през последните десет години. Същевременно дъщерните й компании са играли двойна игра и са се опитвали да се представят като върли противници на липсата на регулация за огнестрелните оръжия. WPP е най-голямата мултинационална рекламна компания в света. Нейната роля в подкрепата на оръжейната индустрия на САЩ показва мащабите на  NRA, която е най-мощното лоби, което се противи на регулацията на оръжията. Повече за разкритията може да четете в Guardian, а за да разберете обстойно проблема на Америка с оръжията – кликнете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.