SHARE

Втори орган на Съвета на Европа изготвя силно критично становище по промените в Закона за съдебната власт от лятото, произнасяйки се за тях като застрашаващи независимостта на съда, четем в „Капитал“Според Консултативния съвет на европейските съдии българските съдии не бива да се задължават да декларират членство в съсловни организации. Историята на проекта, предизвика скандал: внесен изненадващо и без обществено обсъждане на 4 юли т.г. от петима депутати начело с шефа на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Отстраняването от длъжност не може да става автоматично, щом главният прокурор пожелае, пише в позицията.

Отстраняването на съдиите от длъжност не следва да бъде автоматично налагана мярка, дори когато искането на главния прокурор е мотивирано с твърдение за извършени умишлени престъпления. Всеки случай на такова искане трябва да се разглежда поотделно, от независим орган, при спазване на всички изисквания за справедлив процес, включително и правото да се обжалва взетото решение, презумпцията за невиновност и изискването за пропорционалност на санкциите, пише в становището на Бюрото на КСЕС.

„Воля“ няма да подкрепи вота на недоверие към кабинета – с което и цялата драма около този вот изглежда да приключва. 

Самият Марешки каза, че неговите депутати ще гласуват „въздържал се“ и коментира, че не е сега моментът преди коледните празници и председателството на ЕС да се ползва този парламентарен механизъм. Още по темата тук. 

Каракачанов ще иска и оферта за изтребители Ф-18

Правителството има намерение да поиска оферта и за изтребители Ф-18, въпреки че според експерти България много трудно може да си позволи подобни машини.

Финансовата рамка на проекта е 1.5 млрд. лева, а според различни експертни оценки цените на осем изтребителя Ф -18 с въоръжение се движат около два пъти по-високо. Подробности от Mediapool.

 Комбинация от фактори в системата на образованието, както и предизвикателства, свързани със справедливостта, са причините основните умения на българските ученици да са сред най-ниските в ЕС. Това са част от заключенията в публикувания днес Обзор на Европейската комисия на образованието и обучението. Дялът на учениците, слаби по математика, четене и природни науки, надвишава двойно средните стойности  в Европа. Едва 2% от зрелите българи се включват в образованието на децата си при средни стойности от 10% за останалата част от континента. Завършилите висше образование също са по-малко от средните стойности за ЕС. По данни от PISA ниските резултати по отношение на основните умения продължават да бъдат сред най-ниските в ЕС,  посочва се изрично в доклада, който може да прочетете тук. 

Същевременно министър Владислав Горанов призна, че ГЕРБ е изостанала в инвестициите за образование – основен акцент на бюджет 2018, който бе представен днес на първо гласуване, четем в „Медиапул“.  Според него България има проблем с работната сила, на който новият бюджет би трябвало да подейства положително. Горанов признава, че е трябвало по-рано да бъде инвестирано в средно образование – „Закъсняхме с това, плащаме тази цена“, заявява той.

Европейската комисия очаква 3.8% ръст на БВП догодина, движен основно от потребление, научаваме от „Капитал“. Повечето международни институции, които наблюдават България, също вече повишиха прогнозите си за страната до над 3% от БВП. Почти всички залагат догодина потреблението да е основната движеща сила на икономиката, а ЕК очаква и пробуждане на инвестициите, твърдят от изданието. От Брюксел добавят, че риск пред развитието на икономиката ни е по-бавното усвояване на еврофондовете, което отново ще отложи възстановяването на инвестициите.

Днес в „Терминал 3“ си говорихме за това какво може и какво не може да „оправи“ Европа в проблемите на България. Константин Павлов- Комитата разказа за падането на Берлинската стена, Pink Floyd и „как вълната, започнала през 70-те години в Британия, стигна и до България през 2013 година“. И накрая една от най-важните теми – над 65 европейски депутати, ескперти по сигурността и борци срещу режима на Путин подписаха нова Пражка декларация, в която осъждат руската агресия и определят отговора на Запада като „слаб“, тъй като „голяма част от западния политически елит още не осъзнава мащаба на заплахата, пред която сме изправени“.

От Европейския съюз заявиха, че „Брекзит се превръща в драма“. Източници, близки до преговорите, заявяват пред BBC, че Великобритания има две седмици да постигне някакъв прогрес в преговорите за напускане на съюза. В противен случай европейските лидери вероятно няма да са благосклонни да продължат преговорите към теми като търговията и транзитните сделки, каквото е желанието на Британия. Три основни проблема продължават да бъдат на масата: правата на гражданите на ЕС на Острова и тези на Острова в ЕС, ирландските граници и сумата, която Великобритания ще трябва да изплати на Европа. Коментара на британската медия за последните събития може да прочетете тук.

По време на президентската си кампания Доналд Тръмп постоянно повтаряше, че Китай „изнасилва“ САЩ и че комунистическата страна е основен враг на Съединените щати. Новият завой в реториката му към Си Дзинпин е впечатляващ. След като похвали Си Дзинпин, Тръмп се обърна и обвини САЩ, прощавайки на Китай, че „се е възползвала от страната му“, което САЩ всъщност волно е позволила. Двамата президенти обявиха икономически сделки за над 250 милиарда щатски долара, които според експерти не са повлияни от визитата. Старши специалисти са категорични: Си Дзинпин прилага стратегията, далеч по-деликатно опитана от френския президент Макрон това лято – ласкателства, блясък, топло посрещане в замяна на смекчаване на тона. Работи безотказно. А относно изказванията на Тръмп – огромна дипломатическа грешка, която изпраща грешно послание към собствените му сънародници.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.