SHARE

Окончателно държавата осъди един бездомник за палежа на тютюневия склад, за който има сериозни съмнения, че е направен в името на бизнес интереси.

Бездомникът Любомир Данчев е окончателно осъден на 4 години затвор за палежа по непредпазливост на тютюневия склад в Пловдив. Новината бе съобщена от неговия адвокат Стефан Левашки във фейсбук.

„Присъдата за пожара на тютюневия град в Пловдив влезе в законна сила. Любомир Данчев ще лежи четири години в затвора. Забравете този случай. Да влизат инвеститорите“, написа адвокатът.

Пореден ден с високо замърсяване на въздуха в София по данни на AirSofia.info.

Мрежата използва сензори за измерване на замърсяването, които са разположени в цялата столица и предоставят информация в реално време. Тя обаче не се приема за официален източник на информация, тъй като според властите уредите не били калибрирани по стандартите.

Официален източник обаче е картата на Европейската агенция по околна среда, която в реално време показва състоянието на въздуха в Европа. Според нея от 6 януари качеството на въздуха в София е много лошо и това се дължи на голямата концентрация на фини прахови частици. Пикът е бил на 7 и 8 януари, но въпреки това концентрациите не падат под пределния праг.

Подробности.

Призиви за стачка „Let it be“ в БНТ заради назначението на Кошлуков за програмен директор и новината, че ще е водещ на „Още от деня“. 

„Отново е време за Let it be – върнахме сме в началото, с надежда този път да оправим нещата. Конкретният повод е овладяването от Кой? на БНТ, но рефренът има много по-широк обхват“, написа енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев във фейсбук.

Известната песен на „Бийтълс“ се ползваше от работещите в БНТ при техните стачки в първите години на демокрацията. В момента журналисти от телевизията коментират помежду си дали да не излязат на протест отново, вместо да напускат поединично националната медия, съобщават от Mediapool. 

Бонуси без основание са дадени на служители от администрацията на СУ „Св. Климент Охридски“. Те са получили средства над заплатите за „извършване на нетипична административна дейност“, без да е ясно каква точно е тази дейност, кой я е възложил и дали е свършена. Това констатира одит на Министерството на образованието и науката във висшето училище. Още по темата. 

Разпространява се тезата, че разстреляният преди ден в София бизнесмен Петър Христов е имал притеснение от евентуален ответен удар от т.нар. банда за отвличания „Наглите“.

Това коментира във вторник шефът на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, известен с близостта си до убития бизнесмен. Както написахме – ерозията на институциите в държавата е толкова голяма, че очевидно органите на реда не се ползват с никакво доверие за разкриване на истината и за това е нужно да се появяват всякакви версии за случилото се.

Започва ударно производство на нови военни планове, пише Mediapool.

 След като почти всички военни стратегии и планове от последните 20 години останаха само на хартия, правителството и парламентът се заемат с производството на нова серия документи, които трябва да са готови до средата на тази година. Това реши държавното ръководство по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев в сряда.

Освен това държавният глава обяви и амбиция България да задейства по време на ротационното си председателство проекта за обща европейска отбрана и да подготви конкретни проекти, с които да участва в инициативата.

Болницата в Ловеч остава без ръководство, след като председателят на съвета на директорите Даниела Коларова е депозирала своята оставка. По думите й от постовете си се оттеглят и останалите членове на ръководството.

“Целият борд е в оставка. Мотивите са ми, че няма приемственост в политиката и стратегията на стария екип от Министерството на здравеопазването и новия. Аз няма как да работя с този екип, още повече се наложи една политика на изолация – аз бях изолирана от новия екип и в тази връзка няма смисъл да продължава някаква такава агония“, каза Коларова, цитирана от БНР.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.