SHARE

Износът на България за ЕС е нараснал с 10.8% спрямо миналата година за първото полугодие, сочат данни на НСИ, публикувани от „Дневник“. Основните търговски партньори са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, а през май износът нараства с почти 20% спрямо 2016 г. Общият размер на износа е 13,3 милиарда лева.

Рекордна реколта от пшеница се очертава да пожъне България тази година. Количеството е между 5,85 и 5,95 милиона тона. Реколтата е исторически връх, който България никога не е достигала, твърди пресцентърът на земеделското министерство, цитирани от OffNews. Има завишаване с над 5% и на хлебопекарното качество на пшеницата. До 15 август износът ще надвиши 1 млн. тона.

От Съвета за електронни медии не виждат проблем във връзките на кандидата за директор на БНТ Емил Кошлуков с партия „Атака“. Това са заявили от регулатора пред „Медиапул“, но изрично уточнили, че не желаят да коментират казуса официално. Претендентът за поста на генерален директор е бил програмен директор на телевизия „Алфа“. От автобиографията му става ясно, че Кошлуков продължава да работи в медията и в момента. Самият той не е пожелал да коментира информацията. Според СЕМ работата на Кошлуков в медията на крайнодясната партия не означава зависимост. На този етап от регулатора няма да публикуват автобиографиите на кандидатите за поста.

Президентът Радев назначи за член на Комисията по защита от дискриминация противоречивата фигура на Петър Кичашки. За Кичашки се счита, че е замесен в злоупотреба с т.нар. медийни пакети, които са раздавани по време на електронното гласуване през 2015 г. Повече четем в Медияпул. 

Чешката енергийна група ЧЕЗ ще обяви решението относно бъдещето на компанията в България до септември тази година. ЧЕЗ проучва инвеститорския интерес към българските активи от януари тази година, но решение за напускане на страната все още няма. Миналата година групата заведе арбитражно дело срещу България с претенциите, че редица административни действия са засегнали бизнес интересите ѝ в България. Кандидати за закупуване на активите на компанията има от друга чешка компания.

Министерството на образованието и науката разчита на допълнителни 7 млн., за да имат достъп българските учени до световните бази данни ScienceDirect и Scopus, четем в „Дневник“. От изданието припомнят, че бе спрян достъпът до световните бази данни, използвани от 59 научни организации и висши учебни заведения в България. Същият проблем е имало и миналата година, тъй като министерството не е подновило годишен абонамент за научните журнали.

Летището Кандахар в Афганистан е било подложено на ракетен обстрел, съобщават от Министерството на отбраната. Нападението е извършено в 00:32 ч. и няма пострадали български военнослужещи. Летището често е обект на атаки, като през юни също е било подложено на ракетен обстрел.

България е на второ място по детска раждаемост в Европейския съюз, изпреварена единствено от Румъния, предава статистика на Евростат, публикувана от „Дневник“. 11,9% от българките раждат първото си дете в юношеска възраст. 47% от жените в цяла Европа раждат за пръв път в двадесетте си години, а 45% между 30-40-годишна възраст, пишат от изданието. Българките раждат първото си дете средно на най-ранна възраст – 26 години. Средната възраст за ЕС е 29 години.

Северна Корея обмисля да удари базата Гуам в САЩ, заявиха от официалните власти във вторник. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че няма непосредствена заплаха за страната. Той защити изказванията на Доналд Тръмп за „огън и гняв“, които ще се стоварят над Северна Корея, с аргумента, че Ким Чен Ун не разбира от дипломация и затова е имало нужда от силни изказвания. Последната размяна на реплики между двамата лидери маркира остро покачване на напрежението между Вашингтон и Пхенян, а Китай призовава за мирно разрешаване на конфликта. ООН наскоро одобри нов пакет от санкции за Северна Корея по повод програмата и за разработване на ядрено оръжие.

ФБР е претърсило дома на бившия мениджър на кампанията на Доналд Тръмп – Пол Манафорт, предават от медиите в САЩ. Специалният агент Робърт Мълър, който е начело на разследването, е напуснал дома на Манафорт с различни документи на 26 юли, ден след като Манафорт доброволно се срещна с Комисията по разузнаване към Сената. Манафорт напусна кампанията на Тръмп още миналата година след повдигнати въпроси за връзките му с Кремъл. Говорителят на Манафорт потвърди пред медиите в страната, че федерални агенти са претърсили една от резиденциите на Манафорт.

Мъж бе задържан от полицията във Франция, след като се вряза с автомобил в шестима войници тази сутрин. След драматично преследване в северната част на страната бе заловен 30-годишен мъж, а мотивацията за престъплението остава неясна. Трима от войниците са сериозно ранени, но няма животозастрашаващи травми. Франция все още е в извънредно положение след терористичните атаки през ноември 2015 г.

Иранският президент Хасан Рухани назначи три жени като вицепрезиденти и една като асистент по човешките права, след като понесе тежки критики за изцяло мъжкия си кабинет. 12 вицепрезиденти в Иран управляват дейности, свързани с президентството. Това е огромна стъпка напред за Иран, а страната е имала само една жена в офиса от ислямската революция през 1979 г. Реформистите вярват, че липсата на жени в кабинета е знак за подчинението на Рухани на религиозната доктрина в Иран. Рухани спечели мандат, след като обеща да възстанови връзките със Запада и да работи за гражданските свободи в страната.

Снимка: DK Studio

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.