SHARE

На днешното заседание на Съвета по правосъдие 20 държави членки, сред които и България, постигнаха политическо съгласие за създаването на новата Европейска прокуратура чрез засилено сътрудничество.

Необходимо е Европейският парламент да даде своето съгласие. След като новият орган бъде въведен, независимите европейски прокурори ще разполагат с правомощия да провеждат разследвания и да повдигат и поддържат обвинения за престъпления, засягащи бюджета на съюза, като корупция или измами със средства на ЕС или трансгранични измами с ДДС. Европейската прокуратура ще бъде солиден, независим и ефикасен орган, специализиран в борбата с финансовите престъпления в целия ЕС.

България ще завърши правосъдните реформи до края на 2018 г., за да сложи край на мониторинга от страна на ЕС. Това обяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Според нея механизмът за наблюдение “не може да продължава вечно”.

Част от препоръките на ЕК за реформа в България включват създаване на независима институция, която да разследва главния прокурор, както и създаване на процедури по отстраняването му и задължаването му да отчита публично дейността си по дела, известни на обществото. Само преди ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че съдебна реформа е възможна и без да се пипа прокуратурата. Премиерът Борисов пък отхвърли предложенията на председателя на ВКС Лозан Панов за промени в статуса на главния прокурор.

Съдиите от Върховния административен съд подкрепиха за техен следващ началник колегата си Георги Чолаков, който е сочен за фаворит на сегашния шеф на ВАС Георги Колев, който настоятелно призоваваше своите колеги да гласуват за него. Кандидатурата на Чолаков бе издигната с решение на Пленума на ВАС с гласовете на 57 от общо 89 присъстващи съдии. Това са почти всички съдии от ВАС.

Кандидатурата на Чолаков бе издигната от съдиите във Второ отделение на ВАС, на което той е ръководител. Неговата основна конкуренция бе съдия Соня Янкулова, която получи 22 гласа. Съдия Янкулова бе заместник-министър на отбраната и на МВР от квотата на БСП.

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка за строежа на българо-турската гранична ограда след сигнал на бившия депутат от Патриотичния фронт на ВМРО и НФСБ Велизар Енчев, според когото има наличието на корупционна схема около изграждането ѝ. Лидерът на НФСБ и настоящ вицепремиер по икономическите въпроси Валери Симеонов отхвърли всички съмнения по проекта и го нарече “Великата българска стена”. Той е на мнение, че свършената работа заслужавала, меко казано, похвала. “Изключително тежко, сериозно инженерно съоръжение, с което България трябва да се гордее, така както Китай се гордее с Великата китайска стена”, заключи той.

Министърът на туризма Николина Ангелкова осъди нападението на шведския турист над българска камериерка и призова за оставката на председателя на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Той подаде своята оставка по-късно днес.

Обявено е допълнителното финансиране за западната част на линия 3 на софийското метро. Днес комисията прие нов инвестиционен пакет в размер на 86,6 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) за финансиране на по-нататъшните работи по изграждането на западната част на линия 3 на метрото в българската столица. Миналата година комисията прие първия пакет от инвестиции на стойност над 368 млн. евро от ЕФРР в подкрепа на изграждането на новата линия 3 на софийското метро, свързваща жилищните комплекси „Сухата река“, „Хаджи Димитър“, „Красно село“, „Славия“, „Белите брези“, „Лагера“ и „Хиподрума“ с центъра на столицата. Очаква се в завършен вид линия 3 да има 19 станции и да бъде с обща дължина 16 km, с което до 2020 г. дължината на линиите от мрежата ще стане 56 km, а броят на станциите — 53.

Кувейт се включи в усилията за разрешаването на най-сериозната от 30 години насам криза в държавите от Арабския полуостров. Припомняме, че Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ прекъснаха дипломатически отношения с Катар с аргумента, че страната поддържа тесни връзки с терористични организации. За момента Турция и Иран предлагат подкрепа на Катар, пренасочвайки полетите към и от държавата през свои летища.

Започна изслушването на уволнения от Тръмп директор на ФБР Джеймс Коуми пред комисията по разузнаване в американския сенат. На изслушването се очаква да се установи дали Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието, което е потенциално основание за импийчмънт, след като уволни директора на ФБР, който води разследване за това дали екипът на Тръмп си е сътрудничел с Русия по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г.

Днес в Обединеното кралство се провеждат национални избори, като социологическите проучвания са противоречиви дали консерваторите ще имат убедителна победа, или е възможно лейбъристите да постигнат успех и да не позволят министър-председателят Тереза Мей да получи мнозинство.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.