SHARE

Кочината ни допада. Докато две жени са съдени и хулени публично, закопчани с белезници в европейска държава, 14 мъже са просто порицани, след като пуснаха двама затворници да избягат съвсем спокойно от затвора. Това се случва, тъй като те били признали вината си. Няма да има уволнени.

Междувременно хазартът храни държавата и всички негови васали бурно го защитават начело с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който бил много притеснен от предлаганите промени, но някак не е притеснен, че хазартът не плаща данъци и носи миларди левове на лица, свързани с организираната престъпност.

На фона на това Тодор Живков 2.0, познат още като Бойко Борисов, най-накрая стигна до парламентарен контрол след близо година отсъствие, както подобава във всяка една кочина. Сам по себе си парламентарният контрол е излишен, тъй като премиерът не дава обяснение на българите, а се отчита при други интереси и владетели. Затова и циркът, който се разиграва в парламента, не може да заблуди никого, освен онези, които всячески се опитват да му вярват и да не погледнат истината в очите. Всичко оттук нататък ще бъде пантомима на ГЕРБСП, която няма как да прикрие факта, че политиките на двете партии се сляха напълно по време на последното правителство с участието на ГЕРБ. 

А тази бурлеска цели да прикрие важните неща, които се случват с тихото съгласие на всички от „спектъра“ на политиката в България. И ако Бойко Борисов е вече просто номинален премиер, то реалният собственик на държавата продължава да бъде игнориран от правосъдието. Прокуратурата не е забелязала над 100 документи за връзката на Пеевски с КТБ, стана ясно днес.

„В хода на разследването не сме установили някакви неща, които да са свързани с г-н Пеевски и които да касаят описаната от мен схема, затова не сме го посочили в това изложение“, заяви ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев. Да, ама не –  в материалите по делото за КТБ, внесени в съда, не само се намират „някакви неща“ за Делян Пеевски, но из документите има десетки, а дори и стотици свидетелства за това, че депутатът от ДПС от години е имал близки бизнес отношения с Цветан Василев. 

В кочината обаче свинята е цар – а такива неща нямат никакво значение.

Лещен. Бетонирането и тук тече с пълна сила. Багерчето вляво усърдно премахва огромна част от естествения хълм, за да…

Публикувахте от Chavdar Ghiuselev в 7 юни 2018 г.

 

Деградацията на нацията, която е продукт на липсата на държавност и първопричина за нея, проличава особено силно в клипа, в който се вижда как училищен автобус с благоевградска регистрация Е 0517 КН, пълен с деца, минава на пусната бариера и червен светофар. Всичко е точно!

Ахахахааха, ама чакайте сега, към края на клипа училищният автобус(с благоевградска регистрация Е 0517 КН) присветква с…

Публикувахте от Теодор Михайлов в 7 юни 2018 г.

 

Срещу кочината стои надеждата за справедливост. С наближаването на София Прайд 2018 г. е важно да се говори, че българското законодателство дискриминира брачните двойки и двойките от еднакъв пол. Така тези двойки не могат да се възползват от съществени права, които встъпилите в брак имат. Сред тях са получаване на наследство, наследствена пенсия, данъчни намаления, осиновяване, получаване на жителство и/или гражданство, вземане на решение за трансплантиране на органи и други. При заболяване на един брачен партньор другият може да си вземе отпуск няколко дни – това по никакъв начин не засяга еднополовите двойки, законът казва те да се оправят, както могат, разказват от „Дневник“. 

Надеждата е и в онези, които действат. Артисти, писатели, творци, програмисти и инженери от четири държави в Източна Европа ще мислят как да съберат силите си, за да направят социално ангажирани проекти, с които да подкрепят гражданския сектор и да бъдат противовес на проблемите, с които той се сблъсква. Предишното издание на Fine Acts Labs беше фокусирано върху домашното насилие и насилието над жени. Така се появи проектът Beat, за който ви разказахме и в „Терминал 3“. Повече информация може да намерите тук. 

Междувременно инициатива, помогнала на множество градове по света да се развият екологично, ще дойде и в София. Проектът се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и е част от рамкова инициатива „Зелени градове“. Документът ще предложи интегриран подход за устойчиво екологично развитие, както и проекти за реализация през следващите 5 години, стана ясно на първата среща, която постави началото му. Дано Столичната община следва този подход.

Надеждата невинаги побеждава, обаче. Надежда Данабашева сподели историята на своя син Борис, който има специални потребности и който, се оказва, не е „удачен“ за ученик в столичното 32-ро училище, чийто директор и учители питат защо майката записва детето си при тях и не може ли то да отиде в друго училище, не в тяхното. Нейната история може да прочетете тук. 

И за да завършим новините от България положително, от групата Secret Sofia научихме за няколко интересни събития, които с радост споделяме с вас и препоръчваме тази събота и неделя. Освен инициативата на Fine Acts Labs предлагаме да посетите фотографската изложба на Симон Версано „Има място и за теб“, както и Mish Mash Fest, където може да се насладите на творчеството на талантливи български дизайнери и творци. 

Испанският вестник El País назначи първия си главен редактор жена в историята, което съвпада и с рекорден брой жени в новосформираното испанско правителсво. Соледад Диаз е била кореспондент в Брюксел, Лондон, Париж, Буенос Айрес и Ню Йорк. Тя е получила повече от 97% подкрепа от екипа на вестника за поста си по време на гласуването в четвъртък.

Австрия пък обяви, че ще затвори седем джамии и ще прогони имами, които са спонсорирани от чужди държави. През април се появиха снимки на деца в униформи на турската армия, които разиграват битки от Първата световна война. Турският президент нарече решението исламофобски и расистки акт. Австрийското правителство разследва 60 имами, за които се подозира, че имат връзки с турски ислямистки организации, близки до правителството на Ердоган. 

Снимка: Архив 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.