SHARE

Влиятелният български бизнесмен Петър Христов, близък до управляващата център-дясно партия ГЕРБ, бе застрелян посред бял ден в София, столицата на най-корумпираната и бедна страна на ЕС, пише британският Guardian. Изданието разказва за днешното убийство в София, което се случва „насред критиката от Брюксел относно борбата с корупцията в държавата“, като се посочва отново, че България е най-корумпираната държава в ЕС и че наложеното вето от президента Радев на антикорупционния закон е вследствие на неефективността му в справянето с проблема. Повече може да научите тук. 

Бизнесменът Петър Христов бе собственик на компания „Лактима“, съдружник с израелски бизнесмени, близък до ГЕРБ, военен по образование, охранител в миналото. Повече разказват от „Дневник“. 

След като „Монитор“ на Делян Пеевски беше осъден за клевета, свързана с наратив за „платени протестъри“, „ЛИДЛ България“ осъди друга от таблоидните медии на депутата, която ще плати обезщетение от 10 100 лв. за две публикации с неверни твърдения за търговската верига. Търговската верига казва, че в статиите на авторите са използвани „груб и провокативен език“, вменяващи противоправни действия, и с това са навредили на търговската репутация на веригата. Решението не е обжалвано. Още разказват от „Медиапул“. 

Забрана за дронове, планери, безпилотни управляеми аеростати от 10 януари до 30 юни 2018 г. в София обявиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Повече може да прочетете тук. 

10 милиона лева ще бъдат налети в Софийския университет, след като академичният съвет заплаши с протести. Софийският университет обяви готовност да протестира в същия ден, в който правителството отпусна допълнителни 15 млн. лева на Българската академия на науките (БАН). Средствата бяха договорени, след като учените обявиха, че ще протестират по време на европредседателството, четем отново в „Дневник“.

Съдебната власт плаща над милион лева за наеми. Сред наемодателите има фирми, банка и частно лице. Макар съветът сравнително скоро да влезе в новата си сграда, администрацията му, която набъбнала значително през предишния мандат на кадровия орган – от стотина на близо 160 души, не се побира в нея. Затова и една от дирекциите на съвета се помещава в апартамент от 78 кв. м в съседство. Той е нает от частно лице срещу 800 лв. месечно. Вижте повече тук. 
Междувременно от ГЕРБ оправдаха оттеглената оставка на Делян Добрев с обществен натиск, поради който той бил насилствено провокиран да подаде оставка, но сега е променил преценката си. Политикът от ГЕРБ подаде оставка около скандала, станал известен като „Кумгейт“. Срещу него бяха направени разкрития, че е назначавал свои близки и роднини в община Хасково. Повече може да прочетете в „Медиапул“.

Ремонтът на бул. „Дондуков“ очаквано показа лошо качество броени месеци след приключването на ремонта. Откъртени разделителни делиенатори, дупки в асфалта, некачествено извършени работи в трасето. Снимки и повече информация може да видите тук. 

От гражданската организация „Спаси София“ отново обръщат внимание на многократно превишените нива на фини прахови частици в София. Множество граждани призовават към действия срещу общината, в това число и позвънявания на спешен телефон 112. Повече може да научите тук. 

Днес в „Терминал 3“ разказахме за нуждата да се научим да мислим критично, представайки ви десет въпроса, които трябва да си задаваме, когато се сблъскваме с информация онлайн. След като в столицата посред бял ден бе застрелян бизнесмен, близък до властта, си говорихме и за престъпната държава с ерозирали институции. А тази сутрин ви запознахме и със статията на Politico, която разказва за Бойко Борисов – премиерът каратист, който си играе на телефона по време на заседания, както и останалите български политици.

Отворено писмо на двама от най-големите инвеститори в Apple призова производителите на iPhone да предприемат действия срещу пристрастяването на малките деца към смартфоните. Писмото идва в разгара на нарастващото притеснение за ефектите на технологията и социалните медии над децата. „По света се стига до консенсус, включително и в Силициевата долина, че съществуват потенциални дългосрочни последствия от новите технологии и те трябва да бъдат взети под внимание, но нито една компания не може да поеме такава отговорност.“ Заради това според тях ролята на Apple може да е знакова и да послужи за пример за индустрията, тъй като здравето на следващото поколение трябва да бъде основен приоритет за бизнеса. Apple е призован да разработи инструменти, които да помагат на децата да не развият пристрастяване и да дадат повече свобода на родителите да защитят здравето на децата си чрез контролирано ползване. Повече четете тук.

Танкер в Източнокитайско море продължава да изпуска петрол и други токсични вещества два дни след сблъсъка си с товарен кораб. Официалните съобщения от Китай гласят, че има опасност от експлозия и потъване. Изтичащият материал е високотоксичен и в пъти по-експлозивен от стандартните горива. Той се използва за правенето на самолетно гориво и дизел. Веществото няма цвят и мирис и е трудно да бъде засечено, ограничено и почистено. Ако танкерът потъне, без да експлодира, той ще се превърне в бомба на дъното на морето, която бавно ще изпуска веществата. Повече разказва BBC. 

***

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувастваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк

BG71 UNCR 70001522876579

Център за гражданска активност

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.