SHARE

Въпреки августовите жеги и игрите в Рио, новините не са спирали.

Ден преди срещата между Ердоган и Путин в Санкт-Петербург турският президент за стотен път обвини Запада, че се има предразсъдъци към държавата му и обяви, че няма никакви препятствия за изграждането на проекта “Турски поток”.

„Ние сме готови незабавно да направим всички стъпки в посока осъществяването на този проект [„Турски поток”], да го обсъдим и да вземем решение“, заяви Ердоган в интервю за френския вестник Le Monde „Няма някакви препятствия за това.”

Изявлението му идва само дни, след като Борисов също заяви, че е готов да въстанови проекта “Южен поток” и АЕЦ “Белене”. Припомняме, че обсъждането на “Турски поток” започна след като Европейската комисия спря “Южен поток” защото той не съответства на европейското законодателство. До момента никой не е обяснил как тези проекти ще бъдат възродени, но единственият съобразен с европейското законодателство проект е този за изграждане на газов хъб “Балкан”.

Друга новина от света е, че в град Куета, Пакистан, бе извършен бомбен атентат в болница, в който са загинали поне 66 души и над 120 други са ранени. По информация на световните агенции, повечето жертви са юристи и журналисти. От ДАЕШ поеха отговорността за атентата.

Японският император Акихито намекна, че иска да се оттегли от престола. В обръщение към нацията 82-годишният монарх, заяви че предид възрастта си не е убеден, че ще може да изпълнява функциите си. От Би Би Си предават, че според японската конституция на императора му е забранено да прави политически изявления, а това дали ще абдикира е такова. Затова от правителството ще обсъдят “сериозно” с него дали да не е време за неговата абдикация.

Във Великобритяния съдът е постановил, че не могат да се ограничават правата на членовете на лейбърската партия за това да изберат лидер. От правната комисия на партията преди месец се опитаха да ограничат правото на постъпилите през тази година членове, като ги принудят да заплатят по 25 паунда, ако искат да гласуват. С това противниците на настоящия лидер Джеръми Корбин се надяваха да ограничат новопостъпилите привърженици на крайнолевия кандидат.
Решението може ще бъде обжалвано, но, ако бъде потвърдено и на горна инстанция, шансовете на претендента на Корбин, Оуен Смит, намаляват значително.

България е приела от началото на ноември 2015 г. досега шестима чужденци квотната система на ЕС, сочи разследване на “Дневник”. Също така 357 души са върнати по Дъблинското споразумение в страната от други държави на ЕС.

Междувременно МВР отчита увеличение на мигрантския поток за трета поредна седмица, а министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че се активизират и каналите за трафик на мигранти. Увеличаващият се мигрантски поток принуди министър Бъчварова да поиска европейската агенция Фронтекс да засили своя персонал на българската граница, а вчера от сръбска страна предложиха помощ на българското правителство.

Друга новина от деня е, че  зам.-председателят на НПСД (партия от Реформаторския блок) Касим Дал е присъствал на митинга в подкрепа на Ердоган.
В неделя се проведе мащабен митинг в Инстанбул в подкрепа на Ердоган след неуспешния опит за преврат, според турските медии са присъствали над 4 млн. души.
„Около себе си виждам огромна вълна от хора, тръгнали с националния флаг в ръка да защитават Свободата! Днес на площад „Йени капъ“ в Истанбул почитаме героичната саможертва на всички, които загинаха за демокрацията. Всички, които подкрепят демокрацията, са тук!”, написа Касим Дал по повод участието си на истанбулския митинг.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Би Би Си, Ройтерс, Блумбърг, Дневник и Медиапул