SHARE

Канада ще свали поетапно визите си за българите от 2017 г., което е първа новина, защото харесваме канадския премиер Джъстин Трюдо. От 1 май следващата година ще отпаднат визите за бизнеса, както и за онези българи, които са получили виза за САЩ или са посещавали вече Канада. Най-късно до 1 май 2018 г. ще отпаднат визите за всички българи. Освен това през следващата година Борисов и Трюдо са се договорили да си разменят визити.

Отпадането на визите означава, че предприемчивите българи и тези, ходили отвъд океана, ще могат да планират имигрирането си точно, след като разберат кой ще е следващия български президент.

По този повод днес официално стартира и предизборната кампания за следващ президент и референдума на Станислав Трифонов (да и той). Гласуването (за тези, за които има разкрита изборна секция, защото в чужбина те не са много) ще се проведе на 6 ноември в пълно информационно затъмнение от света, защото тогава всички ще очакват изборите в САЩ, които са два дни по-късно – на 8 ноември. В САЩ мнозина недоволстват, че са изправени пред избора между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън, а в България по-скоро оплакването е, че няма никакъв избор (кандидатите са 21, но това не помага особено).

По случай официалното откриване на кандидатпрезидентската кампания днес в парламента имаше скандали и заседанието бе прекратено. От БСП са крещели “оставка” (за което #ДАНСwithme и Роджър Уотърс могат да ги съдят за авторски права) и са разкрили черен плакат с надпис “Те поГЕРБаха България” (което си личи от километри, че е оригинално творчество на партията, измислила хаштага #АзСъмБСП).

Поводът за искането на оставки е фактът, че България няма да има генерален секретар на ООН. Също така лидерът на БСП Корнелия Нинова разкри пъклен план на правителството да промени демографската карта на страната, като засели бежанци у нас. Една нормална опозиция навярно би критикувала правителството, че непрестанно говори за заплахата от бежанците, която още чакаме да разберем каква е, и с това отбягва всички останали теми в обществото (правосъдна реформа например).

По този повод днес коментарът на журналиста Веселин Желев е следният:

“Ако имате свободна ръка, турете си я на сърцето (отляво, педя над пояса) и кажете: Пука ли ви, че нямаме генерален секретар на ООН? Това да ни е нямането, с мед да го полееш. Като българското нямане няма никъде в Европа. Има само в Третия свят. Производителност на труда нямаме. Конкурентоспособност нямаме. Енергийна ефективност нямаме. Доходи нямаме. Покупателна способност нямаме. Правосъдие нямаме. Сигурност нямаме (кеф ти социална, кеф ти национална). Здравеопазване нямаме. Образование нямаме. Енергетика нямаме. Армия нямаме. Пари нямаме. Раждаемост нямаме. И никой не иска оставката на правителството за нито едно от тези нямания.”

От Европейската комисия днес са напомнили, че “България ще навакса изоставането си спрямо средното европейско равнище на брутен вътрешен продукт на глава от населението не като строи магистрали, а като развива икономика на знанието“, това е заявил пред Клуб Z Якуб Адамович, говорител в Европейската комисия.

Асфалтът може и да е нужен, но няма да оправи България. До 2014 г. страната ни е усвоила общо 5,4 милиарда евро от Кохезионния фонд и от Европейския фонд за регионално развитие, съобщи Комисията в публикуван днес доклад.

Новина от деня е, че сайтът “Биволъ” публикува нов запис по аферата “Яневагейт”, според който т.нар ”ПИБаджии“ (производно на Първа инвестиционна банка, бел. ред) са изразили готовност да съберат пари, за да спасят заплашената от отстраняване шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. По публикуваната стенограма от записа е възможно да се отсъди и че разговорът не е сериозен.

В разговора участват съдия Янева и адв. Мондешки. Препечатваме от “Медиапул” стенограмата:

Мондешки: С ПИБаджиите говорих и с всички останали, щото всички са притеснени много за тебе. Казаха давайте, казвай какви пари да съберем, някакъв фонд, за да те спасяваме.

Янева: А-ха-ха-ха-ха (смее се гръмогласно – бел. ред.).

Мондешки: А-ха-ха. Всички са готови фонд за спасение, вика, знаеш ли на кого трябва да се плаща и какво трябва да се плаща.

Янева: Да ходят при Бойко да ги дадат.

Мондешки: Давай, всички са готови да дават пари.

Янева: Да ходят при Бойко и да ги носят (смее се – бел. ред.).

Мондешки: Сутринта съм ги прогонил всичките. ПИБ, всичко живо чака.

Янева: смее се.

Мондешки: Много са притеснени.

Янева: Еми, знаеш ли какъв батак ще стане.

Мондешки: Ама не, готови са да помагат.

Янева: Ти гледай ся какво правят. Министърът внася едновременно с това на Сотир, министърът внася дисциплинарка срещу мене и Бони. Срещу мен за СРС-та, срещу Бони за…

Мондешки: Разпределението…

Янева: За разпределението на делата. И сега, след мене, ако мене ме отстранят, най-старша е Бони. И трябва да поеме тя съда. Обаче те ще искат да я уволнят нея или да я отстранят за шест месеца и тогава следващият по старшинство е Ники Димов.

В преход към международните теми днес българският премиер призова да се прекрати износът на демокрация за „страните, заливащи ни с мигранти“, защото това ги е съсипало. Това заяви премиерът при откриването на форум, организиран от Европейската народна партия.

“Изнесохме демокрацията, която разсипа тези държави.”

Затова в България има стабилност, защото особено с новия Изборен кодекс не позволихме вноса на такива продукти. Премиерът също така призова всички европейски граници да бъдат затворени.

Междувременно днес режимът на Асад в Сирия предложи амнистия за бунтовниците, ако те предадат гр. Алепо. Като Ройтерс напомня, че бунтовници са приемали подобна сделка в миналото, напр. този август в един от кварталите на Дамаск – Дарайа.

Опитите за постигнане на мир в региона изглеждат все по-малки, след като днес Русия отхвърли и френското предложение за резолюция в Съвета за сигурност на ООН по конфликта в Сирия. Това е заявил зам. външният министър на Русия Генади Гатилов, след като  вчера руснаците са разгледали предложението за резолюция, предава Ройтерс.

Друга новина от Москва е, че Кремъл обмисля да възстанови военните си бази във Виетнам и Куба. Това изявление днес е направил зам.-министърът на отбраната в Русия Николай Панков. За момента тези предложия единственото се оценяват, уточнил зам.-министърът и Русия “ще предприеме определени стъпки, когато сметне за подходящо”.

Нобеловата награда за мир отиде при колумбийския президент Хуан Мануел Сантос за неговите „решителни усилия за прекратяване на над 50-годишния граждански конфликт в страната, отнел живота на над 220 000 души и прогонил други 6 милиона от домовете им“, се казва в решението на Нобеловия комитет.

На 25 юни тази година, след 4 години преговори, Сантос и представители на революционните въоръжени сили на Колумбия – ФАРК, сключиха историческо мирно споразумение. То трябваше да бъде одобрено на референдум от гражданите на Колумбия, който изненадващо те отхвърлиха с 50,2% от гласовете срещу сделката.

В обръщение към нацията Сантос обяви, че приема резултата, но ще продължи да работи за постигане на мир.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Ройтерс, “Дневник”, „Клуб Z“ и “Медиапул”.