SHARE

Международният олимпийски комитет няма да допусне на олимпиадата в Пьонгчанг нито един от руските спортисти, чиито доживотни присъди бяха отменени от Спортния арбитражен съд (КАС). Зимните игри са от 9 до 25 февруари тази година, а след повторната молба на спортистите МОК е решил, че няма да изпрати покана на руснаците. Вижте още. 

В България нещата се случват наобратно – първо се дават концесии и разрешения за застрояване на национални богатства, а после се пита на кого всъщност разрешаваме да извършва дейност там. Това доказва поредните действия на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който тепърва бил поискал информация за това кой е реалният собственик на фирмата „Юлен“, която държи концесията за ски зоната над Банско. Това се случва, след като Димов заяви, че не било негова работа да знае кой е реалният собственик на компанията. От компанията фантом пък заявиха, че институциите имали цялата информация за това кой е собственик. Димов обаче не каза на кои институции е задал този въпрос. Повече може да разберете тук. 

Десетки жители на столичните квартали „Красна поляна“, „Западен парк“ и „Овча купел“ излязоха на протест днес срещу изключително мръсния въздух в кварталите. Те започнаха шествие от сградата на Столичната община, което премина по улица „Г.С. Раковски“ и приключи пред Националния дворец на културата. За кратко шествието спря пред сградата на представителството на Европейската комисия, повече може да научите тук. 

Историята се повтаря, след като миналата година по същото време бяха обещани мерки за справяне с мръсния въздух, през тази властите правят същото. Предполага се, че новите мерки и разпоредби ще влязат в сила през март. Те включват недопускане на горива за отопление с лошо качество до пазара. Социалните помощи под формата на въглища за битово отопление обаче няма да бъдат спрени… обещава Нено Димов. За абсурдната ситуация разказват от „Дневник“. 

А скулптурите в Градската градина в София посрещнаха деня с маски – една необичайна акция за борба с мръсния въздух, от която може да видите снимки тук. 

Междувременно протестна акция прекъсна откриването на форума за екоиновации в София. Със скандирания „Оставка“ и „Нено е лъжец“ група протестиращи посрещна и изненада делегатите на европейския форум за екоиновации в София. Снимки вижте тук. 

Премиерът Борисов се възмути, че някой критикува България за наличието на корупция. Това се дължи на факта, че според изследване на инициативата „Срещу незаконната търговия“ контрабандата на цигари е спаднала с един процент. Продължението в „Медиапул“. 

МВР не се отказва от практиката да се самодарява чрез фирмата си „Безконтактни мултиплексорни вериги“ (БМВ). Тя е дарила автомобил за почти 30 хил. лв. и движими вещи за над 23 хил. лв. На Националната полиция е подарена полицейска техника за почти 10 хил. лв. По международна линия дарителите са традиционни – посолствата на САЩ и Израел. Даренията от САЩ са две – употребявана рентгенова техника за проверка на багаж и оборудване за изследване на фалшиви пари. Отчетено е и дарение от посолството на Китай – движими вещи за над 37 хил. лв. Вътрешното министерство на Германия е дало лаптопи и принтери за 30 хил. лв., цитираме отново „Дневник“. 

Основните индекси на Уолстрийт се понижиха в петък, а Dow Jones Industrial Average потъна с повече от 650 пункта. Правителството във Вашингтон отчете най-бързия темп на увеличение на заплатите от 8 години насам, пораждайки притеснения за инфлация, което доведе до спадове в световните борси. Повече вижте тук. 

Какво е общото между „Дунарит“ и лъвчетата Терез и Масуд? Вижте тук.

Eдинственият оцелял член на екстремистката група, която осъществи терористичните атаки в Париж през 2015, отказа да отговаря на въпроси в съда в Брюксел, където днес започна процесът след залавянето му преди две години. Салах Абдеслам бе изправен пред съда за опит за убийство на полицаи по време на престрелката в квартал на Брюксел три дни преди залавянето му. Началото на процеса за атаките в Париж се очаква през 2019-а. За Абдеслам е поискана максималната присъда от 20 години, разказва британският Guardian. 

Университетът Кеймбридж призна, че има огромен проблем със сексуалния тормоз. Институцията е получила 173 оплаквания през последните девет месеца, след като пусна нова система за анонимни сигнали за тормоз. Седем от жалбите са от членове на персонала, а двама са от студенти срещу членове на персонала. Повече може да научите тук. 

Жертва на педофилия от страна на чилийски свещеник е писала на папата през 2015 година. Писмото влиза в остро противоречие с изказванията на папа Франциск, който отрича да е получавал доказателства. Хуан Карлос Круз, който става жертва на свещеника Фернандо Карадима през 80-те, обвинява друг свещеник – Хуан Барос, в това, че е бил пряк свидетел на тормоза и не е направил нищо. Папа Франциск предизвика гняв след посещението си в Чили миналия месец, когато защити Барос, който бе издигнат в чин епископ през 2015 г. Ватиканът отказва коментар пред BBC. Круз е изпратил писмото си до британската медия и то показва като адресат папата с дата 3 март 2015 – повече от две седмици преди официалното провъзгласяване на Барос за епископ. Писмото е било връчено на един от съветниците на Франциск – кардинал Шон Омали, като за това има и снимкови доказателства.

Снимка: DarikNews

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.