SHARE

Реформата на прокуратурата не е първи приоритет на новия правосъден министър Цецка Цачева, а самата реформа ще бъде подложена на “задълбочен анализ”, това заяви самата Цачева пред журналисти. Като най-важна задача тя си постави приемането на ново антикорупционно законодателство, а другите цели са реформата в Наказателно-процесуалния кодекс, написването на изцяло нов Наказателен кодекс и намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса. Така реформата на прокуратурата и съда изглежда изпадна от приоритетите на правителството на ГЕРБ и “Обединените патриоти”, макар днес министър-председателят Бойко Борисов да обеща да изпълни до края на годината всичките 17 препоръки на Европейската комисия.

Народното събрание одобри днес предложения кабинет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Новото правителство получи подкрепа от излъчилите го формации и партия „Воля“ на Веселин Марешки. Против гласуваха депутатите на БСП и ДПС. Междувременно Румен Радев, който издаде указа, с който се дава възможност да стартира гласуването в парламента, отказа да направи оценка на състава на правителството.

Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура е привлякло като обвиняем бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин. Обвинението е за безстопанственост заради това, че в периода 15.01.2016 г. – 22.07.2016 г. не е упражнил достатъчен контрол върху дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване“ в МВнР, в резултат на което министерството е било ощетено с близо половин милион лева. Това е второ обвинение срещу Ангеличин. През януари той беше привлечен като обвиняем отново за умишлена безстопанственост заради това, че миналата година е подписал договор за купуване на телефонни централи за българските посолства без обществена поръчка.

Бившият министър на икономиката и енергетиката в тройната коалиция Румен Овчаров беше привикан от прокуратурата да даде обяснения по делото за „Мини Бобов дол“, по което е обвиняем. Той обаче е отказал да даде показания, уточни самият Овчаров на излизане от следствието. Срещу него има повдигнати две обвинения за престъпление по служба. През февруари прокуратурата го обвини, че е дал разрешение на директора на държавното тогава дружество „Мини Бобов дол“ да сключи договор с търговско дружество „Ораново“ за наем, като му прехвърлило и невлезлия в сила концесионен договор. В резултат на това „Ораново“ започва да добива въглища, а „Мини Бобов дол“ не получава концесионна такса. Овчаров има обвинение и за безстопанственост, от която на Националната електрическа компания са нанесени щети в размер на над 190 млн. евро.

Родители излизат на 10 май на национален протест, който ще е насочен срещу зачестилите прояви на физическо и психическо насилие над деца в яслите, детските градини и училищата. Родителите поставят 11 конкретни искания, за които ще настояват по време на протеста. Сред тях са провеждането на ефективни теcтове за пcихологична пригодноcт на работещите в детcки яcли, градини и училища, въвеждане на задължително видеонаблюдение в тези институции и след доказано насилие над деца да следва уволнение и забрана за заемане на съответната или сходна длъжност.

Принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет Втора, прекратява обществените си ангажименти. Херцогът на Единбург, който през юни навършва 96 години, ще изпълни задълженията си до август, а след това няма да поема нови. Бъкингамският дворец обяви, че решението е взето лично от херцога и е подкрепено от британската кралица. Задълженията му ще се разпределят между останалите членове на кралското семейство.

Бившият президент на САЩ Барак Обама подкрепи центриста Еманюел Макрон в предстоящите тази неделя президентски избори във Франция. Той обяви своята позиция във видеообръщение, като се мотивира с това, че Макрон се обръща към “надеждите на хората, а не към техните страхове”. Снощи двамата кандидати за президент на Франция се изправиха един срещу друг в решаващ дебат. Победител стана Макрон, след като 63% от гледащите сблъсъка заявиха, че той е бил по-убедителен от крайнодясната Марин льо Пен.

Германското контраразузнаване е засякло многократни атаки срещу Християндемократическия съюз, партията на германския канцлер Ангела Меркел, съобщи шефът на институцията Ханс-Георг Маасен. Той заяви, че очаква политици и правителствени служители да станат мишена на още хакерски атаки преди парламентарния вот през есента. За нарастващи набези в киберпространството Маасен сигнализира още през есента, като предупреди, че те представляват потенциална заплаха за германското правителство. По-рано този месец в Германия заработи военен киберцентър за борба с хакерски атаки.

Днес се провеждат местните избори във Великобритания, като ще бъдат избрани близо 5 хиляди членове на местните съвети. В шест града, включително Манчестър, Ливърпул и Кеймбридж, се избира и нов кмет. Това е първото гласуване в Обединеното кралство след референдума за Брекзит и последното преди предсрочните парламентарни избори на 8 юни, след които британският министър-председател Тереза Мей се надява да увеличи парламентарното си мнозинство.

Снимка: Хаштаг.бг/Милена Кичашка

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.