SHARE

Бившият шеф на КТБ Цветан Василев е решил да потърси правна защита в САЩ по закона „Магнитски“. Накратко – законът позволява на американското правителство да защитава онези, които са жертва на репресии и нарушения заради това, че разкриват случаи на корупция по върховете. Така САЩ може да налагат санкции на всеки, който предприема действия срещу информатори, оповестили правителствена корупция, четем отново от „Дневник“. Василев е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в големи размери във връзка с фалита на КТБ.

Съдебната реформа ще се случи изцяло според вижданията на главния прокурор Сотир Цацаров, предава „Медиапул“, позовавайки се на думите на правосъдния министър Цецка Цачева, която представи управленската програма в областта на правосъдието. Препоръките на европрокурорите са заменени от предложения и идеи на главния прокурор. След доклада с тези препоръки се случи и скандалът между председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и Цацаров. Панов проведе разговори с Румен Радев и премиера Борисов, настоявайки за прекратяване на недосегаемостта на главния прокурор. Една-единствена препоръка на европейските прокурори е изпълнена.

Лидерът на движение  „Да, България“  Христо Иванов заяви пред bTV, че „КТБ продължава да бъде възможна и в момента. Според него фалиралата банка е функционирала като незаконно предприятие, от което е бил част и Делян Пеевски. Иванов казва, че е неясно с какви средства е финансирана империята Пеевски. Той не очаква делото да бъде приключено скоро, като основна причина за това посочва модела на корупция, който е обсебил и високите етажи на властта. Иванов говори и за кариерните бонуси във Висшия съдебен съвет, които ще бъдат въведени с последните изменения на Закона за съдебната власт. Според него с този жест се показва на магистратите, които тепърва влизат във ВСС, че „ако слушат“, може да се възползват от подобни привилегии.

Междувременно президентът Радев се подписа под спорните промени в НПК. Датата на издаването на указа от Радев е 2 август, което означава, че той се е подписал под законите по-рано, без от институцията да уведомят гражданите. Подобна непрозрачност обезсмисли исковете на осем граждански организации и няколко извънпарламентарни политически партии, които изпратиха искане до Радев да наложи вето над измененията. От БСП също обявиха, че нямат против промените в законодателството. Така корективите на управляващите – опозицията и президентът, останаха мълчаливи пред изключително противоречивите промени в закона. Повече четете в „Дневник“.

Директорът на столичната здравноосигурителна каса Биляна Пенева-Стоянова е разследвана за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на институцията. Основно тя е принуждавала служители да съставят неверни протоколи, а за всяко едно престъпление е предвидено наказание  „лишаване от свобода“ до 6 години.

От БСП обявиха, че ще инициират дискусии върху законовите предложения за алтернативен антикорупционен орган, който Корнелия Нинова обеща на събора на Бузлуджа. Нейното предложение е да се създаде ресорната дирекция в ДАНС, която да бъде извадена от агенцията, да има разследващи функции с директор, назначаван от президента, и членове, избрани от парламента с две трети мнозинство. Нинова каза, че вече е говорила с президента Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и декана на юридическия факултет Сашо Панов. Тя не се е свързала с Лозан Панов, но обеща, че ще му изпрати всички документи – както на него, така и на Съюза на съдиите, с които ще правят консултации в парламента.

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс обяви, че четирима души от администрацията са с повдигнати обвинения за течове на информация. Президентът Тръмп обяви война на предоставянето на класифицирана или чувствителна информация. Сешънс твърди, че заподозрените незаконно са предавали поверителна информация на чужди агенти. Това идва след критиката на президента Тръмп към Сешънс, че не се занимава достатъчно с течовете. Сешънс каза, че се наблюдава драматично увеличаване през последните месеци на неоторизирани течове към медиите и дори чужди противници.

Ирландският премиер Лео Варадкар обяви, че не иска икономическа граница между Великобритания  и Ирландия в това, което той нерече предизвикателството на поколението – Брекзит. По време на първата си официална визита в Северна Ирландия той повдигна въпроса за билатерални митници между Великобритания и ЕС. В отговор правителството на Тереза Мей каза, че иска специално партньорство с ЕС, включително „амбициозно споразумение за свободна търговия и митническо споразумение“.

Пожар обхвана една от най-големите сгради в света, небостъргача Torch Tower в Дубай. Властите заявиха, че всички вътре са безопасно изведени и няма загинали от стихията. Не е ясно какво е причинило пожара, но инфраструктурата е сериозно пострадала и коли в района са унищожени. Същият небостъргач горя и по-рано, през 2015 г., отново предизвиквайки евакуацията на стотици.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.