SHARE

Започна новият парламентарен сезон. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов го определи като „съдбоносен“ и заговори за „единство сред политиците и сред избирателите“. Той не пропусна да засегне темата за бъдещите президентски избори и призова за бъдещия президент да не се мисли като за политическо лице, а като за държавник. От БСП за пореден път заговориха за алтернатива, явно визирайки себе си. Корнелия Нинова се изказа от парламентарната трибуна и също засегна темата за предстоящите избори, и призова: „По-скоро да започне кампанията. Призоваваме гражданското общество да се обедини срещу купения вот“. От Реформаторския блок се опасявали от все по-дълбоката и всестранна криза, каза Радан Кънев в декларацията на партията. Той се спря на положението в Турция, поиска България да се държи като член на ЕС и НАТО и отново заговори за нуждата от „дълбоки реформи“ във вътрешната политика. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска предсрочни парламентрани избори след президентските. Те също искали единство, стабилност и прозрачни избори. Независимият депутат Велизар Енчев поиска оставката на министър Николай Ненчев и го нарече „заплаха за националната сигурност“. Волен Сидеров подкрепи действията на Борисов и заяви, че инстинктът за самосъхранение у нас проработил. Той не пропусна да обвини САЩ за проблемите в Европа. Румен Йончев прочете декларация от името на БДЦ – Народен съюз, в която акцент отново беше думата „стабилност“. След изказванията стана ясно, че всички партии вече са в кампания, която със сигурност за пореден път ще се пренесе на парламентарната трибуна.
В първия си работен ден депутатите отхвърлиха предложението на БСП да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за посещенията си в Турция и Германия. Предложението обаче бе подкрепено само от 44 депутати, сред които най-много от „БСП – Лява България“ и Патриотичния фронт. „Против“ гласуваха 78 народни представители, а 30 се въздържаха. След гласуването Найденов помоли шефа на парламента Цецка Цачева все пак да покани Борисов да обясни българските позиции в пленарната зала. Очаква се премиерът да се яви на блицконтрол в парламента следващата сряда.

Германия няма да измени на ценностите си заради миграционната криза и проблемите с интеграцията на бежанците, заявява канцлерът Ангела Меркел в интервю за в. Süddeutsche Zeitung. „Германия ще си остане Германия във всичко, което е близко и скъпо за нас.“ Меркел говори за ценностите на Германия и нейния народ и заявява, че: „Те намират отражение в нашата либералност, нашата демокрация, нашата правова държава и нашата всеобхватна привързаност към социалната пазарна икономика, която благодарение на своята икономическа сила подкрепя най-слабите”.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп ще посети Мексико. Това е изненадващ ход за него, тъй като по време на кампанията си той се обяви за изграждане на стена между САЩ и Мексико. Мексиканският президент обяви, че е поканил на разговори всички кандидати, за да обсъдят отношенията между двете държави.

Абу Мухамад ал-Аднани, говорител на ДАЕШ, който отговаря за пропагандата на терористичната групировка, е бил убит в Сирия след въздушен удар. Той се е грижил за „координацията на движението на бойците, пряко е насърчавал атаките на самотни вълци срещу цивилни граждани и активно наемал нови членове на ИД“, заяви Питър Кук, говорител на Пентагона.