SHARE

Вътрешният министър Валентин Радев не се е запознал със съдържанието на доклада на турската служба за борба с организираната престъпност, от който става ясно, че „Булгартабак“ е активен участник в контрабанда на цигари. Главният секретар на МВР Младен Маринов не е обявил дали го е прочел. Но и за двамата е ясно, че името на  „Булгартабак“ изобщо не фигурира вътре. Това стана ясно днес по време на месечния брифинг на ведомството.

Министър Радев коментира, че, доколкото знаел, в него никъде не се споменавал „Булгартабак“ – „вие защо говорите за „Булгартабак“, не знам“. Заяви, че когато дойде докладът, „ще го видим“. Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви за „Дневник“, че в прокуратурата не е постъпвало нищо от Турция за контрабанда на цигари от „Булгартабак“Въобще, когато целият хор пее в един глас, не е нужно да се питаме #КОЙ е диригентът. 

От „Медиапул“ представят нагледни доказателства. За Fact Check – тук. 

Междувременно от движение „Да, България“ сезираха Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ с настояване да се проведе разследване по случая.
Ако замърсяването достига недопустими нива, информацията за стойностите на прахови частици във въздуха мистериозно изчезва от страницата на Столичната община.

Не се шегуваме – ситуацията тип „Ще си мълчим“ се случи именно днес, като от пресцентъра на общината нямаха обяснение за липсата на данните. След запитване на „Дневник“ е било отговорено, че „данните са били там преди малко“. Столичани обаче могат да следят за ситуацията от независимата карта Airsofia. И понеже една снимка струва колкото 1000 думи, ви показваме как изглеждаше тя вчера и днес.

Вчера, 29 ноември 2017 г.
И днес, един ден по-късно, когато това остана единствената налична информация.

 

ГЕРБ ще получи повече от 12,5 милиона лева от държавния бюджет, а БСП – 10,5 милиона лева. „Обединени патриоти“ ще вземат едва 3,5 милиона лева, почти наравно с ДПС, а на „Воля“ се полагат около 1,6 милиона лева. Днес партиите гласуваха държавните субсидии, като за щастие депутатите се отказаха от предложението да намалят субсидиите на партиите извън парламента на 1 лев на глас. От БСП обявили, че трябвало да се запази този европейски модел на финансиране. След предсрочните избори на 26 март т.г. единствената партия извън Народното събрание, която получава субсидия, е „Възраждане“ на Костадин Костадинов, който поиска да се откаже от държавното финансиране. През лятото той дари първия транш от 133 718 лева на Фонда за асистирана репродукция. Повече може да научите тук. 

Сагата с царските имоти ще се реши със закон, разказват „Медиапул“. Един от най-големите скандали в новата ни история – парламентът ще върне имотите на царя с нормативен акт. Става въпрос за дворците „Врана“ и „Царска Бистрица“. След като Сакскобургготски заведе дело срещу решението на ГЕРБ, РЗС и „Атака“ за мораториум над имуществото му, държавата променя позицията си. Ако Симеон Втори осъди България, това означава злепоставяне на страната по време на европредседателството – а Борисов не обича да се излага пред чужденците. Освен това премиерът дължи на царя политическата си кариера, като Сакскобургготски присъстваше в качеството си на почетен гост в делегацията в Саудитска Арабия. Цялата история може да прочетете тук. 

Същевременно ВМРО е против опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти на фамилията Сакскобургготски.

Цената на електроенергията през първата половина на 2017 г. е била най-ниска в България (по-малко от 10 евро за 100 квтч) и най-висока в Дания и Германия (над 30 евро за 100 квтч), отчита анализ на Евростат, цитиран от БТА, цитираме „Медиапул“. Страната ни поддържа и сравнително най-ниски цени на природния газ сред държавите – членки на ЕС, за първото полугодие на годината – около 3,3 евро.

След среднощното гласуване на бюджета стана ясно, както ви разказахме днес, че болните българи повече няма да получават нови лекарства. Здравната каса трябвало да си отдъхне от този разход – затова болните може би трябва да боледуват догодина. Повече четете тук. 

Не сте си продупчили билетчето в градския транспорт? Прокуратурата може да ви повдигне обвинение. Делото ви върви към приключване? Могат да ви променят обвинителния акт, а дори да продължат да ви разследват при прекратено дадено производство. Това са новите промени, гласувани в Наказателно-процесуалния кодекс. Те засягат всички ни, а повече за тях може да научите тук. 

Освен това днес говорихме и за руските медии и защо те трябва да бъдат регистрирани като „чуждестранен агент“.  

Накрая, днешният ден бе белязан от множество проблеми за Великобритания. Започнахме тяхното отразяване с Brexit for dummies, или как Островът ще плати 50 милиона паунда, за да напусне ЕСпървият от със сигурност много компромиси, които Британия ще трябва да направи в една битка, обречена на загуба от самото начало.

Британските власти влязоха в дипломатическа схватка с Белия дом, след като президентът Тръмп реши да внесе хаос, отново, със своя Туитър акаунт. Той препубликува видео на крайнодясна британска фракция, в което са включени пропагандни кадри на ДАЕШ, очернящи целенасочено исляма, а после каза на премиера Тереза Мей да си гледа работата и да не се притеснява за САЩ, а за терористите си, защото „ние сме си добре“. Дори Найджъл Фараж, лидер на кампанията за напускане на ЕС и политик, на когото пречат както мюсюлмани, така и източноевропейци, заяви, че видеото му е дошло в повече и „понякога е хубаво човек просто да си признае, че е сгрешил“.

От страната на сериозната дипломация и политика посланикът на Британия във Вашингтон сър Ким Дарък заяви, че: “Мнозинството британци отхвърлят пълната с предразсъдъци реторика на крайнодясното, която търси разделението в общността и ерозирането на приличието, толерантността и уважението”. За посещението на Доналд Тръмп на Острова все още няма дата, въпреки че поканата е приета, тъй като има опасения за масови протести. И ако това не ви стига – за съжаление всичко това се разиграва на рождения ден на Уинстън Чърчил, на когото отдаваме почит тук. 

У нас не останаха много медии, които наричат нещата с истинските им имена. Като наш читател ти си част от тази общност. Може да подкрепиш каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, с еднократно или месечно дарение.

Това е възможно чрез червеният бутон „Направи дарение“ вдясно на заглавната ни страница, както и по банков път на следната сметка:
Уникредит БулБанк
BGN: BG09UNCR70001522686120
Euro: BG36UNCR70001522686119
Център за гражданска активност

Благодарим!

Снимка: „Да, България“

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.