SHARE

На пресконференция днес бе обявено създаването на политически и парламентарен съвет между АБВ, Народен съюз и движение Гергьовден. Според Румен Петков от АБВ това не е коалиция, а съвет, който ще иницира законодателни инициативи. Основните сфери върху, които новите партньори ще се съсредоточат, щели да бъдат борбата с корупцията, съдебната реформа, социалната политика, както и външна политика и националната сигурност, това пък обясни Светлин Танчев, който имаше възможност да работи по тези проблеми като депутат от ГЕРБ, в последствие премина в редиците на Бареков, отцепи се с БДЦ, а накрая се отцепи и от самото БДЦ. Макар и трите формации да отричат, че създават предизборна коалиция, прави впечатление, че пресконференцията идва малко след като Георги Първанов обяви, че ще води разговори с различни формации по повод предстоящите президентски избори. Случайно или не Гергьовден и Народен съюз са част от тази „компания“, а Румен Петков, който участваше в пресконференцията днес, оглавява предизборния щаб на АБВ.  Окончателният формат на съвета, който бе обявен днес щял да стане ясен до края на седмицата.

Христо Динев е депозирал оставката си във ВСС като ръководител на Софийска градска прокуратура. Като мотив прокурорът е посочил лични причини. Още миналата година бившият министър на правосъдието Христо Иванов настояваше срещу Динев да бъде образувано дисциплинарно производство. Името на Динев нашумя и по време на скандала Яневагейт, когато стана ясно, че Вадимира Янева е потърсила Динев с искане за информация дали има заведено дело срещу нея.

В същото време днес от пресцентъра на прокуратурата разпространиха съобщение на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, където той иска отвод на съдебния състав по делото „Агромах“ и изразява съмнение, че някой дава информация на вестник Капитал, преди да се получи в прокуратурата. Повод за реакцията му е статия във в. Капитал, където се разкрива случай на пряко вмешателство в делото „Агромах“ от страна на Сарафов и се разкриват подробности за отношението му към разследваща от ГДБОП, която е била обиждана и заплашвана и повдига обвинение срещу него. В днешното прессъобщение Сарафов отрича изнесените от Капитал факти и се заканва:“Възнамерявам също така да подам и сигнал до Инспектората на ВСС, който да извърши проверка по какъв начин журналистите от „Капитал“ получават материали от съда, още преди същите да са изпратени на страните.“ Очевидно скандалите в съдебната система са станали част от самата нея, прокурорите обвинени в корупция подават оставка, когато решат по „лични причини“, а заместник главния прокурор заплашва със саморазправа вестници, позволили си да разследват прокуратурата.

Днес се очакваше да започне и дългоотлаганото вече наблюдение върху прокуратурата от чужди експерти. Но стана ясно, че то се отлага с няколко седмици съобщи БНР. Като причина от Министерство на правосъдието посочват продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво.

Омбудсманът Мая Манолова поиска връщането на старите правила за гласуване в чужбина. Тя е изпратила до НС свое предложение за промени в изборния закон, така че да бъдат върнати старите правила за гласуване.

От 1.06. 2016 отпадат ограниченията за пътуване и работа за българи и румънци в Швейцария.

Иракската армия започна масирана военна операция срещу силите на ДАЕШ във Фалуджа, правителството е решено да си върне града, който е в ръцете на терористите от 2014 година.

Главния преговарящ от страна на сирийската опозиция заяви, че се оттегля от преговорите в Женева, подкрепени от ООН. Мохамед Фалуш заяви, че преговорите са провалени и не променят с нищо ситуацията в Сирия.

Цената на петрола продължава да расте на международните пазари.