SHARE

Денят премина с провеждането на няколко PR акции. Липсата на каквито и да било съществени реформи, очевидно води до нуждата от патриотичен PR и „избърсване на огледалото“.

Пеевски е продал три офшорни дружества

Първият политически PR дойде днес от един вечно напускащ български олигарх.

Делян Пеевски е продал офшорните фирми Redwood Capital Ltd., Uno de senso Group Ltd. и Richi International Ltd., които бе декларирал като негова собственост през изминалата година.  Това се вижда от подадената на 28-ми април декларация по Закона за конфликт на интереси.

На 20 април депутатът от ДПС е продал дела си от пловдивската фабрика за цигарени опаковки „Юрий Гагарин“ на свързаната с него компания „Дореко комерс“. Прехвърлянето бе на стойност 6.87 млн. лв.

Непрестанните промени в собствеността на депутата се свързват с изявлението на премиера, че Делян Пеевски ще напусне страната, но досега е видно, че депутатът единствено прехвърля своите активи от една офшорна компания на друга, без да променя действителния собственик.

Свързаният с Пеевски по много косвени линии Цветан Василев е източил КТБ се казва в секретния доклад на „Аликс Партнърс“, който бе разсекретен днес. „Нашият анализ на търговската дейност на КТБ от 2009 г. насам показва широкото използване на кредитите към клиенти – кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно и/или неправомерно извлечени от банката. Изглежда тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер в банката, г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица“, се посочва в доклада.

Пловдивският общински съвет ще обсъжда забрана за носенето на бурки в града

В държава, в която до момента няма нито един случай на атентат от ДАЕШ, се провежда трета поред PR акция на Патриотичния фронт за забрана на носенето на бурки. След Пазарджик и Стара Загора подобна забрана ще бъде обсъждана и във втория по големина град в страната – Пловдив на 11 май.

Към забраната за носене на определен вид облекло можем да добавим и спорните промени в изборния кодекс, които отново бяха инициирани от Патриотичния фронт. Днес станахме свидетели на нова еманация на наглостта, облечена в псевдовласт на псевдопатриота Валери Симеонов, който в писмо до българката Елена Хамбарджиева, която живее в Ню Йорк и е активна в протестите срещу така приетия Изобрен кодекс написа:

„Както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници.“

В заключение, очевидно България се управлява от Патриотичния фронт, формация събрала 7%  на последните парламентарни избори. Това управление се крепи, разбира се, на пълната неадекватност и безсилие на останалата политическа класа. До следващите избори може да се окаже, че единствени от Фронта са провели успешно заявените от тях реформи.

Европейската комисия прогнозира умерен икономически растеж за България

Днес Европейската комисия публикува доклад за икономическото развитие на ЕС и държавите членки. Според прогнозите на Комисията, икономическия растеж на страната за 2016г. се очаква да бъде от 2% и да достигне 2,4% през 2017г.

От ЕК предвиждат растеж на БВП от 2,1%, което се разминава с очакванията на правителството за покачване от 3%.

Като положителни белези в доклада се посочват по-силният растеж на заетостта и по-бавното отслабване на износа, които могат да доведат до по-голямо потребление и инвестиции от прогнозираното, посочва Еврокомисията.

Прогнозата на Брюксел е безработицата в България да се понижи от 9.2% средно за 2015 г. до 8.6% през тази и 8% догодина, а инфлацията от отрицателна до края на 2017г. да отбележи положителни стойности (0,9%).

Франция иска замразяване преговорите за свободна търговия между САЩ и ЕС

Френския президент Франсоа Оланд заяви, че замразяването на преговорите по споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС е „най-вероятния изход“. Като причина държавния глава посочи, че не може да позволи да бъдат застрашени стандартите за околна среда и обществено здраве.

Изявлението му идва след изтеклите вчера предполагаеми чернови от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции от „Грийнпийс“. Управляващата социалистическа партия във Франция се готви за предстоящите президентски избори през 2017г., а международните споразумения не се ползват със одобрението на част от левия електорат. От Европейската комисия отричат споразумението да занижава стандартите за околна среда и обществено здраве на ЕС.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Дневник, Мадиапул и BBC