SHARE

Витиевато, под предлог, че ще улеснят българите без гражданство, патриотите възнамеряват да наложат специални лични карти за всички българи в чужбина. 

Поне това се разбира от казаното от патриотичния депутат Юлиан Ангелов пред Offnews. 

„В момента има опции за пребиваване на лица от български произход, но когато става въпрос за постоянно пребиваване, ако си пропуснал една година да влезеш в страната, губиш правото си. Има и хора, които имат само едно гражданство, защото страната, в която живеят, не позволява двойното гражданство“, поясни Юлиан Ангелов.

От казаното се подразбира, че макар мотивите са да се улеснят българите без българско гражданство, то тя ще важи за всички българи в чужбина. Официалната причина е, че подобна мярка ще помогне на сънародниците ни зад граница за преодоляване на определени административни пречки.

 

Опит за подмяна на историческите факти – това е официалната позиция на Министерството на външните работи по повод изявлението на говорителя на руското външно министерство за това, че Червената армия е спасила българските евреи. Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на Българската православна църква се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България, се казва в позицията, цитирана от „Дневник“ . Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви. 

Каракачанов и Симеонов се хванаха за гушата заради изтребителите за нас това не е новина, тъй като написахме същото още на 10 октомври.

Валери Сименов, който вече обвини „разбунтувалите се“ летци в национална измяна, продължи атаката си и поиска да се спре модернизацията на армията, „защото явно няма кой да лети на изтребителите“.

Красимир Каракачанов от своя страна се оплака, че негативните коментари за военните понижавали самочувствието им и защити предвидените харчове за нови самолети и кораби.

Когато ДПС каже, че ще има „промени“, обикновено нещо се случва. По този повод de iure лидерът на партията Мустафа Карадайъ: Преформатиране на управляващото мнозинство е неизбежно – със или без предсрочен вот. Подробности „Клуб Z“.

Една много интересна изложба може да видите тези дни – уникални карти отпреди разпада на Османската империя, които показват развитието на българската картография след Освобождението. Поводът за изложбата е Световният ден на географските информационни системи – 15 ноември. Дотогава и ще бъде открита изложбата, подредена във фоайето на бизнес центъра Capital Fort на бул. „Цариграско шосе“ 90. Повече информация ни представят от „Дневник“. 

218 хиляди лева са събрани от дарения към Българския червен кръст (БЧК), като те ще бъдат разпределени между пострадалите най-тежко от наводненията община Бургас и община Камено.  Парите ще се разпределят в съотношение 75% за пострадалите домакинства от община Камено и 25% за пострадалите от община Бургас. Същевременно започна и раздаването на еднократната помощ от 325 лв. на пострадалите, съобщават отново от „Дневник“. Очаква се държавата да поиска и финансова помощ от Европейския съюз.

Кои са комуникационните групи, които управляват над 210 млн. лв., или повече от половината рекламен бизнес в страната? „Капитал“ представя големите девет – деветте най-големи комуникационни холдинги, които имат широко портфолио от рекламни и медийни услуги и през тях минава повече от половината рекламен обем на пазара ни. Повече може да научите тук. 

Отново от изданието разглеждат накратко новия проектозакон за качеството на храните на ГЕРБ, който реално няма да доведе до никакви качествени изменения, но ще повлече след себе си потенциално печеливши бизнеси, които ще затънат в ненужна бюрокрация.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат няма да може да присъства на погребението на убитата журналистка и яростен негов критик Дафне Галиция, тъй като семейството изрично е забранило достъпа му. Галиция почина на 16 октомври, след като през последната година активно публикуваше разследванията си за Мускат и неговите съдружници, а блогът ѝ бе четен повече от националните медии в страната. Президентът на Европейския парламент Антонио Тахани ще присъства на службата, а флаговете на европейските институции в Брюксел са свалени наполовина в памет на Галиция.

В разгара на разследването за сътрудничество между кампанията на Доналд Тръмп и Кремъл може президентите на САЩ и Русия да се срещнат на 8 ноември на икономическа среща във Виетнам. Говорител на Кремъл потвърди, че в момента срещата се координира с Белия дом, съобщи Washington Post. 

А сега си представете, че е последният ви ден на работа в Twitter. Нищо за губене. Така служител на компанията деактивира за цели 11 минути профила не на кой да е, а на президента на САЩ Доналд Тръмп. Както знаем, социалната мрежа е основен канал за президентската мисъл, така че профилът бързо е възстановен, разказва „Медиапул“.

Продължават загубите за ДАЕШ в Сирия. Сирийската армия е освободила Деир ал-Зур, последното голямо укритие на терористите от т.нар. Ислямска държава в страната. ДАЕШ държеше по-голямата част от града от 2014 насам, като мястото е от стратегическа близост поради граничната си близост с Ирак. Междувременно иракските сили пък освободиха Ал-Каим, един от последните градове във властта на ДАЕШ отвът границата. Освободен е и последният бордови пост между Ирак и Сирия. Успехът на правителствените сили обаче е едва началото на един много по-сложен проблем. Силите на Асад, които са подкрепяни от Русия, вероятно ще се сблъскат с тези на САЩ и кюрдските части, които държат Северна Сирия. Въпреки че войната срещу ДАЕШ е на път да бъде спечелена, ситуацията в страната тепърва ще се усложнява, предава BBC. 

Френската тихоокеанска територия Нова Каледония ще проведе референдум за независимост догодина. Това стана ясно след приключване на преговорите с френското правителство. Възможно е решението да е началото на път към независимост. Територията има около 300 000 обитатели, като през 1980 бяха последните сблъсъци между френските власти и местните канаки. Сепаратисти вземат за заложници френски жандарми в пещера, а последвалите действия костват живота на 19 канаки и двама войници. През 1998 е сключена сделка за деколонизация, а референдумът е част от тази сделка. Канаките формират около 45% от населението на територията.

Една новина от света на медицината – революционно по рода си лечение на шизофрения започва пробната си фаза във Великобритания. То почива на последни открития, че е възможно болестта да е автоимунно заболяване. През следващите две години 30 пациенти ще получават месечна доза лекарства, които в момента лекуват множествена склероза. “В миналото винаги сме вярвали, че умът и тялото са разделени, но не е съвсем така”, казва един от учените, които работят в проекта. “Умът и тялото са в постоянен контакт и имунната система не прави изключение. Става въпрос за пълна промяна в начина, по който гледаме на психичните заболявания.”

Снимка: Matthew Mirabelli/AFP/Getty Images, Синовете на Дафне Галиция носят останките на майка си

 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.