SHARE

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев се опитаха да сложат край на конфликта между двамата на  среща, инициирана от Борисов. В официалното съобщение от президентството се казва, че Радев и Борисов са стигнали до „общата позиция“, че „държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси“.

На срещата са „обсъдени редица въпроси, свързани с укрепването на сектор „Сигурност“, реформите в правосъдието, проектите за модернизация на въоръжените сили и позициите на Република България в международен план“, гласи съобщението, в което  няма някаква по-конкретна информация, но пък е съпроводено със снимка.

Срещата идва след като президентството обвини ГЕРБ, че прави „трибунал“ срещу Румен Радев с формирането на временна комисия за проверка на процедурата по избор на нов изтребител.

От съобщението за срещата Радев-Борисов се подразбира, че парламентарното разследване няма да попречи на преговорите за покупка на изтребители „Грипен“, каквито намерения обяви министър-председателят. Също така Борисов е оценил високо призива на президента за създаването на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, се посочва в съобщението.

Започна демонтажът на разпадащия се паметник „1300 години България“, който се намира на площада на НДК. Първо ще бъдат свалени скулптурите, след това облицовката, а накрая ще бъде демонтирано скелето.

Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова заради „алогичните и абсурдни“ твърдения в обвинителния акт на прокуратурата. На този фон съдиите признават, че срещу нея са събрани годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били допуснатите от държавното обвинение тежки грешки.

Шефът на Софийския градски съд Калоян Топалов поиска от Висшия съдебен съвет да уволни съдия Петя Крънчева. Повод за искането стават резултатите от извършената проверка на Наказателното отделение в съда, които разкриват множество тежки нарушения на Крънчева – като умишлена забава на дела, подмяна на протоколи и лишаване на страните от достъп до материалите по делото. Съдия Крънчева беше заместник-председател на градския съд по време на мандата на Владимира Янева.

Изборът на оценители на проектите за научни центрове по оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ е отново в изходна позиция, след като Върховният административен съд постанови, че обществената поръчка за набирането им е прекратена неправомерно от МОН.

За да не бъде губено повече време, с което се застрашава усвояването на 350 млн. лева по програмата, МОН реши да не обявява нова обществена поръчка, а да започне друга допустима процедура за директно набиране на учени оценители, но съдът не намира този подход за законосъобразен.

Турбогенераторът на V енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ е изключен от електроенергийната система на страната по заявка на атомната централа.

Изключването е поради необходимост от подмяна на електрически предпазители във възбудителните вериги на турбогенератора и е съгласувано с Електроенергийния системен оператор.

Френският президентът Еманюел Макрон изложи визията си за своя петгодишния мандат. На нея той постави акцент върху това, че Европа е „изгубила своя път“ през последните 10 години заради разрасналата се бюрокрация и надигналия се от нея скептицизъм към прокета. Поради това континентът се нуждае от „ново поколение лидери“, които да реформират Европейския съюз.

Макрон също така обяви, че ще опрости законодателния процес и проведе изборна реформ, с която ще намали броя на депутатите с 1/3, като в долната камара от 577 те станат на 385, а в Сената от  348 на 232.

Президентът също ще въдеде елемент на пропорционално представяне в избирателната система, за да могат да бъдат чути повече гласове на изборите.

Фрагментът от речта на Макрон, на която той говори за бъдещето на ЕС, можете да прочетете тук.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.