SHARE

Утре предстоят протести в 10 града в България. Протестиращите застават срещу разграбването на Национален парк „Пирин“. На 4 януари София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград ще протестират срещу отварянето на 48% от националния парк за строителство. Протестите са организирани както от природозащитници, така и от граждани против корупцията и непрозрачното вземане на решения, които са в полза на определени бизнеси и в ущърб на България.

„Терминал 3“ подкрепя позицията и исканията на протестиращите.

Прилагаме списък на протестите и препратка към събитията в социалната мрежа за повече подробности.

София – 18:30 ч. от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. „Витоша“ и на бул. „Патриарх Евтимий“,
https://www.facebook.com/events/564607550549198

Пловдив – 18:30 ч., площад „Стефан Стамболов“, https://www.facebook.com/events/387358841691178/

Варна – 18:30 ч., пред сградата на общината,
https://www.facebook.com/events/1931281863790740/

Бургас – 18:30 ч., Часовника,
https://www.facebook.com/events/1560966123988394

Русе – 18:00 ч., Халите,
https://www.facebook.com/events/143119779801673/

Стара Загора – 18:00 ч., мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“,
https://www.facebook.com/events/156388358324123/

Велико Търново – 17:00 ч., площад „Майка България“

Дупница – 17:30 ч., площад „Свобода“,
https://www.facebook.com/events/158771424757228

Свищов – 18:15 ч., пред беседката в градската градина,
https://www.facebook.com/events/173785399891808/

Свиленград – 17:30 ч., Пощата,
https://www.facebook.com/events/2023879251216016/

И противно на това, което вероятно сте чули днес: На редовното си заседание днес правителството призова парламента да одобри Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие, известна още като Истанбулската конвенция. В нея няма понятие като  „трети пол“. Въвеждат се понятията gender (което често се превежда като „социален пол“, макар да включва и културни и други пластове) и gender identity, или „полова идентичност“ (разглеждана отделно от „сексуална ориентация“, но без двата термина да се противопоставят). Ситуацията разясняват от „Дневник“. 

Президентът Радев наложи вето на новия антикорупционен закон, който урежда отнемането на незаконно придобитото имущество. Според Христо Иванов в приетия закон е „заложена ДНК на безконтролна репресия и той трябва да бъде преразгледан“, цитират лидера на „Да, България“ от  „Медиапул“. „Нито управляващите, нито номиналната опозиция искат реална борба с корупцията. Тяхна основна споделена политическа цел е съхраняването на корупционния ни модел. И за да не се пипа прокуратурата, трябва маневра за отвличане на вниманието. Името на тази подмяна е „нов орган за борба с корупцията“.

Фирма на братята Кирил и Георги Домусчиеви беше одобрена за финансиране по плана „Юнкер“ от 100 млн. евро.  Това стана с решение на Министерския съвет, взето на днешното заседание, съобщи правителствената пресслужба. Общият размер на инвестицията ще е малко над 293 млн. лв. Производителят на продукти за ветеринарната медицина „Биовет“ ще изгради завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина, както и за фуражни добавки. Това ще стане върху терен на инвеститора в Пещера, цитираме отново „Дневник“. 

Столичната община ще провери сама себе си след твърденията на уволнения директор на 164-та детска градина „Зорница“ в столичния квартал Горна баня Мариана Иванова. Днес Иванова публикува списък, на който се вижда списък с деца, за които е оказван натиск да бъдат приети в детската градина. Повече от реакцията на кмета Фандъкова може да видите тук.  

Скандалната история на европредседателството тепърва ще се пише. Но от „Дневник“ предлагат бърза ретроспекция на абсурдите дотук. Може да се насладите на пантомимата тук. 

Един загинал и над 15 ранени от бурята „Елинор“, която връхлетя Западна Европа. Тя доведе до транспортен хаос в редица страни, дерайлирали влакове в Швейцария и Германия и хиляди във Франция, Швейцария, Ирландия и Великобритания останаха без ток. Закъснения на полети, затваряне на Айфеловата кула в Париж за посетители, блокирани магистрали… повече за метеорологичните условия в Европа може да научите тук. 

Рушат се зидовете на крепостта Царевец, а община Велико Търново не отпуска финансиране. Крепостта е дадена за 10-годишно стопанисване и управление на общината, откъдето за 4-та поредна година игнорират проблема. Повече може да научите от „Медиапул“. 

Руските военноморски сили са се сдобили с нов кораб, с който частите са изключително горди. „Янтар“ в момента прави услуга на Аржентина, помагайки на страната да намери липсваща подводница. Корабът „Янтар“  е океанографски търсач, но всъщност гъмжи от уреди за следене, а от BBC предават, че докато търси подводници, новият руски съд бе предупреден от силите за сигурност на Великобритания, че има опасност да повреди или да се свърже към комуникационни кабели на дъното на океана. Десетки оптични кабели, както и военни кабели на НАТО се намират в областта, където е руската лодка, която пък е способна да им влияе – въпреки че до момента няма доказателства това да се е случило. Повече за интересния казус може да прочетете тук. 

Здравният секретар на Великобритания Джереми Хънт защити решението си да отложи неспешните операции за края на месеца. Правителството е подложено на множество критики относно неспособността си да се справи със здравната криза, която удари страната. Неспешните операции бяха отложени след недостиг на легла и персонал, докато премиерът Тереза Мей уверява, че системата е по-подготвена от всякога, за да издържи на зимната вълна от болни. Повече може да прочетете тук. 

 

Снимка: bTV

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.