SHARE

Румен Радев е наредил отменянето на наредбата за интеграция на бежанците, което може да доведе до спиране на средствата от Европейския съюз. Това стана ясно от стенограма на извънредното правителствено заседание с единствена точка – изпълнение на предизборния ангажимент на Радев и БСП да бъде отменена наредбата.

Срещу отмяната се изказват част от министрите от кабинета, но Герджиков им отговаря с аргумента „това е желанието на президента на републиката”, сочи стенограмата.

В отговор вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова, заяви че: „Към сегашния момент процесите, които се развиват на територията на Европейския съюз, поставят много държави членки в цивилизационен, може да се каже включително, избор – за това дали да бъдат демократични общества, които са склонни да проявят солидарност към бежанците, или по-скоро въвеждат допълнителни ограничения към тях. Въпросът в случая, който ние трябва да си поставим, е къде искаме да бъдем, в коя от двете групи?”.

Министърът на образованието Николай Денков казва от своя страна, че „няма нито една причина, която да изисква отмяна и започване на нов процес вместо промяна на съществуващата наредба“, а по-късно предлага директно да не се приема подобно решение.

Министърът на правосъдието Мария Павлова не крие раздразнението си от извънредната вечерна сбирка и пита: „Ако мога да перифразирам малко въпроса на проф. Денков – кое налага това да се случи точно днес, в петък в 18 часа вечерта?… Аз дойдох тук с нагласата, че ние ще изменяме наредбата. Затова въпросът ми е – сигурно има някакво обстоятелство, което се е случило и което е хубаво ние да го знаем все пак, за да вземем едно информирано решение“.

Бойко Борисов ще оглави преговорите за съставяне на ново правителство. В преговорния екип ще участват още Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев, потвърдиха от пресцентъра на ГЕРБ.

ГЕРБ държи коалиционното споразумение на евентуалното бъдещо правителство с „Обединените патриоти” да бъде подписано от всяка формация, влизаща в състава на коалицията, предава Mediapool. Цели се лидерите на трите партии – Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, да бъдат лично ангажирани с поетите отговорности и да се гарантира стабилност.

Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев е обвинен от прокуратурата в принуда на служебно лице чрез заплаха. Специализираното звено „Антикорупция” е повдигнало обвинение на министъра, защото е заплашил с уволнение директорката на Изпълнителна агенция по лекарставата Асена Стоименова, ако не назначи посочен от Семерджиев човек за свой заместник.

Директорката на агенцията е установила, че лицето, срещу което се води следствието, се занимава с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси. Въпреки това Семерджиев на висок тон отправил заплахи, че ако посоченото лице не бъде назначено, директорката ще бъде уволнена и че той не се интересува от моралните ѝ задръжки. Според прокуратурата Семерджиев е заявил: „Мога да ви уволня, мога и да ви направя други неща“.

В свое изявление Семерджиев твърди, че не той, а Стоименова „организира масиран натиск” върху него. По думите на министъра директорката на агенцията е трябвало да провери документите и ако има конфликт на интереси, да не назначава лицето – „нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата“.

През последните седмици министърът извърши множество промени на ръководни позиции в системата. Сменени са ръководствата на няколко болници, директорът на Изпълнителна дирекция „Медицински одит”, както и надзорният съвет на НЗОК.

Проектът на националната програма за българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде готов половин година преди председателството, а окончателният документ – непосредствено преди то да започне, обяви вицепремиерът Деница Златева.

Отчетът за подготовката на председателството от средата на февруари показа, че има забавяне на работата, лоша координация между институциите и липса на кадри. Преди две седмици стана известно, че ЕС ще изпрати експерт, който да подпомогне работата.

Огромен балон от употребявани найлонови торбички ще се издуе пред Паметника на Съветската армия на 22 април по случай петото издание на инициативата „Книги за смет“. Инсталацията е дело на културно-изследователския испански екип Basurama, чието творчество от отпадъчни материали показва мащабите и последиците от прекомерното производство и консумация.

„Книги за смет“ е традиционна инициатива на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, която предлага на посетителите безплатни книги в замяна на събрани пластмасови отпадъци.

Словенска постановка по „Физика на тъгата” ще гостува на театрален фестивал в Благоевград. Представлението по романа на Георги Господинов ще се играе на 13 май, като преди изпълнението писателят ще се срещне с публиката. Драматизацията е дело на режисьорката Тяша Чърнигой и театър „Антон Подбеушек“, един от най-младите в Словения.

Театралният фестивал „Тарабумбия” ще се проведе за пети път и ще бъде открит на 11 май от Камен Донев и неговия моноспектакъл „Лекция №2. За всеобщата просвета”. Други представления, включени в програмата, са моноспектакълът на Мариус Куркински „Черното пиле“ по Хайтов, „Богът на касапницата“ на Народния театър, „Това НЕ Е Хамлет“ на театрална работилница „Сфумато“, „Саломе“ на театър „Българска армия“, „Иванов“ по Чехов от програмата на Младежки театър „Николай Бинев“, „Вишнева градина“ по Чехов на Плевенския театър, „Животът е прекрасен“ на режисьора Александър Морфов.

Най-малко 10 души са загинали, а над 50 са ранени в две експлозии на метрото в Санкт Петербург, предадоха руските власти. Взривовете са се случили на метростанция „Площад „Сенная“ и станция „Технологичен институт“ и има сведения за обезвреден експлозив на станция “Пл. Въстание” . Причината за експлозиите е неизвестна, като се разследват всички възможности, включително и терористичен акт. Президентът Владимир Путин е в града по случай среща с лидера на Беларус Александър Лукашенко и потвърждава, че властите оказват необходимата подкрепа на пострадалите.

Данните за броя на жертвите от Кремъл се различават с тези на руския Национален антитерористичен комитет, който съобщава за 9-ма умрели и 20 ранени от взривовете.

Aлександър Вучич е новият президент на Сърбия след убедителна победа на изборите вчера. Втори тур няма да има, защото лидерът на Прогресивната партия спечели 55% от гласовете. Вучич заяви, че победата му е ясна заявка на сръбския народ за продължаване на курса към членство в ЕС, но и запазване на приятелските отношения с Русия и Китай.

Резултатите от изборите са тежък удар за разпокъсаната и отслабваща опозиция, според която управлението на Вучич става все по-авторитарно. Либералният опонент Саша Янкович се нарежда на второ място с 15%, а третото място е заето от Лука Максимович, известен като Бели, с 9%.

Президентът Тръмп заяви, че САЩ са готови да предприемат едностранни действия за справяне със севернокорейската ядрена заплаха, ако не получат подкрепа от Китай. Тръмп и китайският президент Си Цзинпин ще се срещнат за първи път в края на седмицата да обсъдят проблемите със Северна Корея, както и търговски въпроси.

„Китай има голямо влияние върху Северна Корея. Китай или ще реши да ни помогне със Северна Корея, или няма. Ако го направи, това ще е много добре за Китай, ако не – няма да е добре за никого“, заяви Тръмп.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и BBC.