SHARE

Десетки граждани излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поводът за недоволството на гражданите е отказът на прокуратурата да разследва случая с отвинтените болтове на колата на НСО, която се е ползвала от Панов по това време, както и решението на ВСС да включи в дневния си ред точка по повод сигнала на близката до Делян Пеевски агенция „Блиц“ срещу Панов. Някои от участниците в акцията оставиха болтове пред входа на ВСС. Председателят на ВКС бе аплодиран при пристигането си от събралите се граждани.

Мнозинството от членовете на Висшия съдебен съвет прекъсна заседание на пленума заради протеста в подкрепа на председателя на ВКС Лозан Панов. Малко преди да бъде разгледана точката от дневния ред със сигнала от главния редактор на сайта „Блиц“ срещу Панов, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев се обединиха около идеята, че не може да се работи „в такава обстановка“. Колев изрази възмущението си срещу протестиращите граждани пред сградата на ВСС, които го посрещнаха с освирквания и призиви за оставка. Участниците в акцията в подкрепа на Панов се бяха разотишли, преди Колев да засегне темата.

Представителите на едни от най-големите чуждестранни инвеститори настояват за истинска и пълна съдебна реформа. Те обявиха, че са изпратили отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на правосъдието Цецка Цачева, президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, в което представят исканията си за независимост на съдебната власт, прозрачност и отчетност на прокуратурата, повишаване на ефективността на съдебния процес, електронно правосъдие и реформа на правното образование. Писмото е подписано от представители на Advantage Austria София, Американската търговска камара в България, Британско-българската бизнес асоциация, Българско-швейцарската търговска камара, Канадско-българскатс бизнес мрежа, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Норвежко-българската бизнес група.

Мирослав Боршош се оттегля от поста изпълнителен директор на НДК, съобщи „24 часа“.

В последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК – най-голямата културна институция в страната, обяснява той мотивите си. Това е саботираща акция не само към двореца, но и към подготовката на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България.

Европейската комисия констатира, че доплащането и недостигът на кадри са основен проблем на българското здравеопазване. Необходимо е да се подобри моделът на здравното осигуряване, да се намали нивото на преките плащания и да се преодолее недостигът на медицински специалисти, посочи представителят на Европейската комисия от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ Филип Домански. Той участва в шестия Национален конгрес на пациентските организации.

Вицепремиерът Валери Симеонов посети Асеновград по повод инцидента от понеделник, при който група роми нападна с камъни и колове състезатели и треньори на базата по гребане на язовир „40-те извора“ край града. Симеонов заяви, че ще бъдат съборени незаконните постройки в града и добави, че ще бъдат изселени ромите, които не притежават адресна регистрация. Заради насилието вчера бе организиран протест в Асеновград, в който участваха около 2 хил. души. Напрежението ескалира, когато стотици от протестиращите се насочиха към ромската махала, за да нападат роми.

Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ разкритикува правителството на Зоран Заев за подготовката на договор за добросъседство с България и партията призова да не се сключват договори, които според нея са в ущърб на македонската държава и народ.

Миналата седмица Заев посети София и съобщи, че договорът за добросъседство с България ще бъде подписан до няколко месеца, за да се изчистят спорните въпроси между двете страни и Скопие да се придвижи към ЕС и НАТО.

Руското правителство ще удължи контрасанкциите срещу Европейския съюз до края на 2018 г. Това заяви министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. Неговото изказване идва ден след като от Европейския съюз удължиха срока на икономическите санкции срещу Руската федерация, които бяха въведени през 2014 г. заради военната агресия и анексирането на полуостров Крим. Чрез контрасанкциите Русия забранява вноса на хранителни продукти от Западна Европа.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, Mediapool, Reuters и BBC.

Заглавна снимка: Веселин Боришев/Клуб Z

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.