SHARE

Новините днес са като за понеделник и като за края на август – никакви ги няма и са твърде половинчати. Но не съвсем.

Гафовете на Борисов на международната политическа сцена от края на миналата седмица отекват и в началото на тази. Кризисният PR ескалира до самопризнание от страна на правителството, и то на ниво вицепремиер в лицето на Румяна Бъчварова, че той сам се е произвел в посредник между ЕС и Ердоган. Разбира се, тук трябва да отбележим, че само крайно успаният електорат на ГЕРБ вярваше в хумореската, че премиерът е помолен от Меркел или Брюксел да играе тази роля. По-интересното е, че Бъчварова направи това на пресконференция, на която да се обяснят изрично “смисълът и идеите на визитите в Турция и Европа”. В смисъл?! Вътрешният министър ли пое функциите на външния и сливи ли имаше в устата самият премиер, така словоохотлив преди, по време и след визитата си в Турция, който изведнъж се оказа крайно смълчан след срещата си с Меркел?!

В същото време силният човек в партията или това, което имаме като Цветанов, обяви в интервю за БНТ, че кандидатът им за президент ще бъде представен някъде между 20 септември и 2 октомври. Не че някой е очаквал това да се случи на 1 септември, както и той, и Борисов многократно обещаваха. Докато стоим в очакване, машината за слухове в медиите номинира Йорданка Фандъкова и Андрей Ковачев като вице – така щели да се компенсират недостатъците й в международната политика („Медиапул“), както и Николай Младенов – бивш министър на отбраната и външните работи по време на „Борисов 1“.

Оставаме на вълната на неизвестните за президентските избори, както и на тази за неспазените обещания за обявяване на кандидатите и при Реформаторския блок. Те няма да обявят кандидата си за президент във вторник, както бяха обещали, информира „Дневник“.

И все пак днешният ден няма да остане без нов известен кандидат за президент – Татяна Дончева обяви, че ще се кандидатира.

От БСП, знаете, също имат кандидат за президент, макар да не е сигурно дали към момента не съжаляват горко за този избор, но… Те пък решиха да се отбележат проактивно, като поискат свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента и изслушване в парламента на премиера Бойко Борисов заради споразумението между Турция и ЕС и ролята на България в него, както и защитата на националната сигурност на страната.

Този своеобразен преглед на политическото статукво такова, каквото го познаваме, завършва подобаващо с информацията, че руският посланик Юрий Исаков получи днес традиционния за заминаващите си посланици орден “Стара планина”. Той се връчва по предложение на правителството от президента. Най-новата ни история познава едно изключение, при което посланик не получи този орден при заминаването си – по време на протестите 2013 година тогавашният френски посланик не бе предложен от тогавашното правителство на тройната коалиция БСП – ДПС – „Атака“ с премиер Орешарски. И тогава, както и сега, критиките са единствено и само към президента Плевнелиев, който връчва ордена и няма правомощията да предлага номинации за него, нито да откаже да го връчи. Толкоз по въпроса за зрелостта ни по отношение на това да адресираме правилните проблеми по правилния начин и към правилните отговорни за тях.

Продължаваме с една наистина важна, но и доста спорна като прочит новина – нов текст в Семейния кодекс ще задължава осиновителите да кажат на осиновените си деца, че не са биологичните им родители във възможно най-ранна възраст, но с оглед на тяхното състояние и нужди. Това е една от редица промени в нормативната уредба за осиновяването, припознаването на деца, родителските права при развод и др., които предлагат министерствата на правосъдието и на труда и социалната политика в съвместна редакция на кодекса. От днес проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, а прогнозата е поне част от текстовете му могат да зароботят от юни 2017 г., съобщава „Дневник“.

По света.

Преговорите за сключване на споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ се провалиха, но никой не желае да го признае. Това заяви в понеделник вицеканцлерът и икономически министър на Германия Зигмар Габриел, цитиран от „Индипендънт“, научаваме от „Медиапул“. Проектът за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) предвиждаше въвеждането на нерегулирана свободна търговия между партньорите от двете страни на Атлантика. Повече за него можете да научите от текста на „Терминал 3“ по темата тук.

Съединените щати заявиха, че битката между турските сили и подкрепящите ги сирийски бунтовници със сирийски кюрдски групировки в Северна Сирия е „неприемлива“ и трябва да спре. Боевете на територии, в които „Ислямска държава“ не присъства, е „източник на сериозна загриженост“, написа в Туитър американският представител във водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“. Некоординирани операции и маневри в Северна Сирия ще осигурят повече пространство на „Ислямска държава“, се предупреждава в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс.
В него се допълва, че САЩ отново призовават сирийските кюрдски Сили за защита на народа да се изтеглят на източния бряг на река Ефрат. В документа се добавя, че засега САЩ са информирани, че до голяма степен тези сили вече са се подчинили на първия призив на Вашингтон за изтегляне източно от Ефрат.

Берлин обмисля да премести в Кипър или Йордания дислоцираните в турската база „Инджирлик“ германски въоръжени сили, съобщава сп. „Шпигел“ в публикация, цитирана от БТА. Според списанието германски високопоставени представители изключвали подновяване на германското присъствие в базата „Инджирлик“ и проучвали възможност германските самолети „Торнадо“ и германските самолетоносачи да бъдат преместени в Йордания или в Кипър, и по-конкретно в Пафос. Източници, цитирани от „Шпигел“, смятат, че и двете бази имали недостатъци и че операциите ще трябва да бъдат прекъснати за поне два месеца, за да бъдат преместени германските въоръжени сили от „Инджирлик“.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и БТА.