SHARE

Пет извънпарламентарни партии – „Да, България“, ДЕОС, „Зелените“, ДСБ и БЗНС, подкрепиха с обща декларация врачанския издател на сайта „Зов нюз“ д-р Георги Езекиев, който е заплашван с убийство след журналистическо разследване, съобщава „Дневник“. Езекиев бе подкрепен и от международната организация „Репортери без граници“.

„След месец започва българското председателство на съвета на ЕС. Днес имаме заплаха за убийство на издател на медия“, казва се в декларацията.

„България пропада стремително в класациите за свобода на медиите, като през тази година заема незавидното 109-о място, далеч след много африкански държави. Основната причина за това е толерираното от властта изграждане на медиен монопол от кръга около депутата от ДПС Делян Пеевски. Узурпирането на правото на информираност на гражданите се случва изцяло с непазарни средства, включително и с помощта на държавната власт и прокуратурата.“ Повече може да прочетете тук. 

Върховенството на правото в България малко по малко губи своето значение. Така днес стана ясно, че върховен магистрат, който иска да бъде съдебен шеф, няма да подлежи на проверка. Качествата на върховните магистрати, които искат да стават ръководители, няма да бъдат проверявани за разлика от всички други участници в подобни процедури. Това реши днес съдийската колегия с гласовете на 10 от членовете, четирима – Атанаска Дишева, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Даниела Марчева и Олга Керелска, бяха против, цитираме отново „Дневник“, където може да прочетете повече по въпроса. 

За последните две години 19 души са били подслушвани незаконно. Подслушваните са основно магистрати, политици и адвокати. Πpeз 2016 НБКСРС е образувало 88 преписки за проверка на неправомерно прилагане на СРС, като 81 са били по заявления на граждани. Сред тях 19 са магистрати, 9 – адвокати, 5-има са бивши депутати, съобщава „Дневник“. 

Днес адвокатурата атакува пред Конституционния съд част от новия Наказателно-процесуален кодекс. Адвокатурата за пръв път се възползва от правото си да иска обявяване на противоконституционност на новоприети законови текстове. Сред идеите, предизвикали най-сериозни критики както от адвокатурата, така и от Върховния касационен съд (ВКС), бяха премахването на възможността обвиняемите за тежки престъпления да поискат делото им да бъде прекратено или внесено в съда след 2 години разследване, както и възприемането на задочно повдигнатите обвинения като основание за арест, цитираме „Медиапул“. 

Защо имаше протести срещу кмета Йорданка Фандъкова? Не, не е защото протестъри вадят павета. Според проф. Ивайло Дичев – защото София е град, в който все по-трудно се живее. В свой текст за  „Дойче Веле“ той говори за „софийските безумия“, подчертавайки, че столицата ни е един от най-мръсните градове в Европа, липсва стратегическа мисъл при ремонтите, столицата страда от чудовищно движение… Повече може да прочетете тук. 

България е жертва на пропаганда – не на фалшиви новини. Това смята Димитър Вацов, председател на Фондацията за социални хуманитарни изследвания и преподавател в НБУ. Неговите изследвания, представени на Медийния форум за Югоизточна Европа, посочват, че в българските медии прониква не само директно поръчана от Москва пропаганда, но и специално разработвана от местни олигарси такава, която подкрепя личните им интереси. Така в страната ни жълтите новини изместват фокуса от фалшивите. Повече четете тук. 

София, Габрово, Стара Загора, Варна и Русе са с най-добри икономически показатели в страната. Смолян е лидер в образованието, а най-лошо представяне има в Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. Това показват изнесени данни от годишното изследване на Института за пазарна икономика „Регионални профили 2017“.

Заместник министър-председателят на Ирландия подаде оставка. Актът бе с цел да се избегнат предсрочни избори в момент, в който преговорите за Брекзит оказват натиск над страната. Франсис Фицджералд беше критикувана поради това, че скрила информация за натиск над дисидент, разкрил корупция в държавните органи на реда. В две от писмата, изпратени лично до Фицджералд през юли 2015 г., тя подкрепя агресивен подход срещу сержаднт Морис Маккейб, който обяви, че ирландската полиция страда от ендемична корупция и злоупотреба с властта. Повече четете тук. 

Междувременно позицията на преговарящия за Брекзит британец Дейвид Дейвис става все по-несигурна, след като той бе призован да се появи пред Камарата на общините, като в противен случай може да бъде обвинен в неуважение към институцията, което означава, че може да бъде изгонен от парламента. Опозицията, както и някои консерватори бяха разгневени, след като стана ясно, че доклади, които разясняват политическите последствия от Брекзит, са били силно редактирани, преди Дейвис да ги даде на комитетите. Guardian разказват останалото.

Френският президент Макрон започна първата обиколка за мандата си в Африка. Днес в Буркина Фасо, бивша френска колония, той държа почти тричасова реч пред 800 ученици в университета на столицата Уагадугу. Макрон говори за тероризма, климатичните промени, демографията и демокрацията, като многократно заяви, че Франция няма намерение да дава уроци по демокрация на света. Макрон направи огромна стъпка, признавайки престъпленията на колонизацията, както и обеща декласифицирането на документи, които разкриват детайли около убийството на президента на страната Томас Санкара през 1987. Той обеща да се бори за еманципацията на африканските жени, да работи с местните власти за намаляване на престъпността, както и да предложи визи за дългосрочен престой на граждани на Буркина Фасо на територията на Франция.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.