SHARE

Две са основните теми тази седмица. Отзоваването на руски дипломати, което извършиха 23 западни страни в солидарност с химическата атака над Британия, и пожарът в Кемерово, Русия, който днес активизира руската пропагандна машина да обвини „Запада“.

България все пак може да отзове руски дипломати, след като това сториха 23 западни страни. Или поне за това намекна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

Той припомни, че при разследването на атентата в Сарафово Великобритания напълно е подкрепяла България.

„Българското правителство ще вземе правилното решение. Изцяло трябва да бъде солидарна с всичко, което направиха останалите демокрации.“

Дали това решение е съгласувано с премиера Борисов, който се оправда за пасивността си с това, че „коалиционните партньори няма да одобрят“, а и руският патриарх скоро ни е бил на гости, не е известно.

Все пак България предприе мерки. Вчера тя привика „руския посланик в Русия“ Бойко Коцев, а днес научаваме, че това можело да помрачи перспективата Владимир Путин да посети страната ни, научи Клуб Z, то също би могло да застраши шансовете на Атанас Кръстин да го замени.

Изглежда прочита на всички е, че това да бъде отзован българският посланик от Русия е загуба за Кремъл, а не София.

Междувременно досущ както руската пропаганда обвинява Запада за случилото се в Кемерово, то в България собственикът на бедстващите в Осоговската планина коне, повече от които измряха в студа, обвини за смъртта им хората, които ги намерили и ги свалили по-ниско в планината, а не го сигнализирали, че са открили  животните. Продължават и опитите на Българската агенция за безопасност на храните да възпрепятства доброволците и природозащитниците да окажат помощ на изоставените коне.

Адекватна реакция липсва – Министерство на земеделието, храните и горите мълчи – и както винаги единствените, които се опитват да помогнат, са неправителствените организации и доброволците. И затова те получават и обвинения от същия, обрекъл над 70 коня на мъчителна и бавна смърт.

Парламентът окончателно ограничи височината на сградите в столицата.

Новите сгради в София ще са с ограничение за височината в зависимост от това къде се намират. Това обаче няма да важи за евентуалните бъдещи зони за небостъргачи, които трябва да бъдат определени с промяна в Общия устройствен план на столицата. Подробности.

Министерството на здравеопазването обсъжда допълването на имунизационния календар с ваксина срещу варицела за децата и срещу грип при възрастните над 60 години. Тези ваксини обаче могат да навлязат най-рано 2020 г. и да не бъдат задължителни – очевидно в резултат на страх от страна на управляващите, породен от множеството конспиративни теории за ваксините – макар те да са одобрени до една. 

Данъчната отстъпка от 5% при подаване на декларации по електронен път била дискриминация към бедните и старите, смята Комисията за защита от дискриминацията. Още по темата. 

 

 

SHARE