SHARE

12 европейски посланици обявиха атаките от медии, близки до Делян Пеевски, за безпочвени и “целящи да дискредитират“ Механизма за сътрудничество и проверка, по който ЕС оценява работата на съдебната система в България. Повод за това действие са поредицата от публикации без посочен автор във въпросните медии, според които незаконно са следени членове на Съюза на съдиите в България. Те поясняват, че механизмът се реализира по прозрачен метод със съгласието на България, като отпадането му зависи единствено от българските власти и постигането на реформи.

„В този контекст ние напомняме необходимостта от широка и недвусмислена политическа подкрепа за реформите и ефективното прилагане на препоръките. Механизмът за сътрудничество и проверка продължава да бъде подходящ инструмент в помощ на България и нейните усилия за реформи“, се казва в изявлението. Дипломатите изразяват „продължаваща готовност да подкрепяме усилията на България в тази посока чрез двустранно сътрудничество и такова на ниво ЕС”, се казва в изявлението на посланиците на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Финландия, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Швеция, Великобритания.

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов е номиниран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите. В началото на март беше съобщено, че две дисциплинарни комисии ще го проверяват, тъй като има сигнал от 9 следователи срещу него. Един от тях дори заведе дело за оказан натиск във връзка с разследването на инцидента на гара Хитрино, но съдът прекрати процеса заради имунитета на Сарафов. Мандатът на ВСС изтича през октомври тази година, като освен Сарафов и друг заместник на Сотир Цацаров е номиниран – Евгени Диков.
Заедно с тях за място във ВСС ще се бори и Методи Лалов. През последните месеци той остро критикуваше работата на ВСС, като дори подаде оставка като шеф на Софийския районен съд и инициира съдийски протест пред сградата на ВСС.

Върховният административен съд отмени окончателно задължителната регистрация с пръстов отпечатък при прием в болници, съобщи „Капитал“. Още през ноември ВАС обяви текста за нищожен, въпреки това системата остана да работи, докато се произнесе и втората окончателна инстанция. Тя потвърди решението, което означава, че след обнародването няма да се изисква повече пръстовата идентификация. Това се очаква да стане до дни. Мотивите за решението все още не са публично оповестени, но през ноември съдът се аргументира с това, че пръстовото идентифициране не фигурира в нито един български закон и противоречи и на европейското законодателство.

Връчени бяха театралните награди „Икар“ на Съюза на артистите в България. Актьорите Филип Аврамов и Валери Йорданов спечелиха наградата за водеща мъжка роля заради изпълнението си в „Ничия земя“ по филмовия сценарий на Данис Танович и режисура на Стоян Радев. Статуетката за водеща женска роля заслужи Албена Чобанова за Малама във „Вампир“ от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева. Николай Поляков е най-добрият режисьор за годината според САБ – за спектакъла „Анна Каренина“ от Лев Толстой, а наградата за най-добро представление беше присъдена на „Името“ от Матийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер на проф. Здравко Митков. Тази година отличията бяха посветени на 95 години от създаването на САБ и 120 години българско цирково изкуство.

Станислав Трифонов се обяви за жертва на цензура, след като ръководството на Би Ти Ви спря понеделнишния епизод на шоуто. Според него той не е нарушил договора си с телевизията и не разбира защо не е излъчен епизодът. В официалното съобщение на телевизията обаче се посочва, че Трифонов „е направил опит да употреби ефира за целите на личната политическа кампания“, което е в несъотвествие със стандартите на Би Ти Ви за политическа неутралност.

„Фейсбук“ представи в България инициативата „Помислете, преди да споделяте“, целяща да насърчи тинейджърите да използват по-отговорно онлайн услугата. Инициативата, която е разработена заедно с българския Център за безопасен интернет, включва съвети за това как се борави с настройките за поверителност, така че тийнейджърите да могат да контролират напълно какво споделят и да са сигурни, че съдържанието им ще се види само от хората, които те искат.

Председателят на СДС Божидар Лукарски подаде оставка заради поражението, което претърпя на изборите коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“, в която участва СДС.

Нужна е промяна в начина на назначаване на изборната администрация у нас. Такъв извод направи във вторник пред БНР програмният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” по повод множеството смени в последния момент на членове на секционните избирателни комисии.

“Съществува въздействие на членове на секционни избирателни комисии върху изборния процес, не само въздействието на застъпници, на представители на политически партии, но и на представители на местната власт. Това, което видяхме този път, е,че всъщност част от организационните нередности се дължат и на опитите на политическите партии да въздействат върху работата на членовете на секционните комисии”, отбеляза експертът като извод от наблюдението върху вота.

Зетят на Доналд Тръмп – Джаред Къшнър, е водил преговори с руска държавна банка, която е подложена на санкции от САЩ заради анексирането на Крим, разкри самата банка Внешекономбанк. Нейни изпълнителни директори са имали разговори през 2016 г. с представители на водещи финансови институции и бизнес представителства в САЩ и Европа, включително и със съпруга на Иванка Тръмп. След тези разкрития Къшнър прие доброволно да отговори на въпроси пред Комисията по разузнаването към Сената, разследваща предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ. Междувременно Асошейтед прес разкри, че Къшнър ще ръководи нова служба в Белия дом, която ще има за цел да преправи някои правителствени операции, използвайки идеи от частния сектор. Службата ще бъде пряко подчинена на Тръмп.

Иранският министър на външните работи Мохамад Зариф заяви, че Русия може да използва военните бази на страната му за въздушни удари срещу екстремистите в Сирия. Той допълни, че „всеки случай ще се разглежда поотделно“, предаде Ройтерс. Още през миналото лято Русия използваше база на Иран, за да нанася удари в Сирия. Тези действия обаче внезапно приключиха, след като ирански депутати ги обявиха за противоконституционни.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, „Капитал“ и “Медиапул”.

Заглавно изображение: Карикатура на Теодор Ушев.