SHARE

Правителството предложи агент на ДС за началник на щаба на Сухопътните войски. Правителството предложи на президента да назначи полковник Николай Караиванов за началник на щаба на Сухопътните войски и да го удостои с висшето офицерско звание „бригаден генерал“, съобщи пресслужбата на кабинета.

Полк. Караиванов е завършил ВНВУ „В. Левски“ и ВА „Г. Раковски“. На военна служба е от 1985 г.

Проверка на комисията по досиетата го освети като агент на бившата Държавна сигурност с псевдоним „Майк“.

Народното събрание ще разследва ролята на президента Румен Радев в покупката на изтребителите “Грипен”. 

С гласовете на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ парламентът сформира в сряда анкетна комисия, която да разследва покупката на нови изтребители. ГЕРБ декларира, че проверката няма да попречи на правителството да придвижи напред най-скъпата сделка от модернизацията на армията (1.5 млрд. лв.), а само ще осветли подготовката й.

Така практически би трябвало да се „освети“ ролята на Румен Радев в качеството му на командир на ВВС и впоследствие като президент за избора на шведските изтребители “Грипен“.

За интересите на Румен Радев в сделката с “Грипен” пръв писа „Терминал 3“ на 2 май 2017 тук.

 

Комисията за защита на конкуренцията глоби с близо 500 000 лева за нелоялна конкуренция дружеството за търговия на едро с лекарства “Фармнет“, семейна собственост на лидера на партия “Воля“ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки.

Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев изрази готовност да говори пред Висшия съдебен съвет в защита на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В четвъртък съветът ще разгледа сигнал на гравитиращия около Делян Пеевски сайт „Блиц“ срещу шефа на ВКС. В него Панов е обвинен, че посещава „политически мероприятия“ заедно с депутати от десницата и „Да, България“. Става дума за митинга в защита на католическия свещеник Паоло Кортезе, който се проведе през март пред президентството.

Самият митинг нямаше политически характер, а Кортезе бе подкрепен от граждани за неговата хуманитарна дейност в Белене в подкрепа на интеграцията на бежанци.

Правителството обмисля да облекчи режима за получаване на българско гражданство, тъй като в момента има натрупани над 56 000 забавени заявления, обяви вицепремиерът Валери Симеонов след заседание на координационния център за българите в Украйна, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че предстои внасяне на законодателни промени, свързани с получаване на българско гражданство за българите по произход от трети страни.

Парламентът гласува единодушно на второ четене обещаното от управляващите увеличение на минималната пенсия в две стъпки. От 1 юли тя ще бъде увеличена от 161.38 лева на 180 лева, а от 1 октомври – на 200 лева. Решението беше взето с 202 гласа „за“, без нито един против и „въздържал се“.

Увеличението ще струва около 100 млн. лева до края на годината и засяга около 800 000 пенсионери.

Венецуелското правителство търси служител на полицията, който се спусна над ключови сгради в столицата Каракас. Критици на президента Никола Мадуро подозират, че атаката може би е манипулирана, за да оправдае репресии. По залез слънце вчера, вторник вечер, откраднат хеликоптер стреля срещу външно министерство и пусна гранати над Върховния съд, които за опозицията са устои на диктатурата на Мадуро. Официалните власти търсят Оскар Перез, пилотът, който е обвинен за нападението. От опашката на хеликоптера се е веел банер с надпис “Свобода!”.

Републиканците в Сената на САЩ отложиха гласуването на новата здравна реформа, която цели да замени плана “Обамакеър” за здравно осигуряване. Гласуването беше отменено поради съпротива в редиците на партията, след което президентът Доналд Тръмп призова членовете на партията в Белия дом с надеждата да ги убеди да гласуват в полза на закона. Промените предвиждат огромни облекчения за богатите американци и обещават да оставят около 24 милиона, голяма част от които от малцинства и рискови групи, без осигуровки до края на 2024 г. Междувременно президентът Тръмп потвърди поканата на френския президент Еманюел Макрон да посети Франция на 14 юли, националния празник на френската република.

Лидерите на гръцката и турската общност в Кипър започват да работят за обединението на средиземноморския остров повече от четири десетилетия след разделянето му. По време на конференция в Швейцарските Алпи представители на Кипър, Гърция, Турция и Великобритания се опитват да договорят условия но за обединяване на територията.

Увеличават се жертвите на мащабната кибератака с ransomware “Petya”. Има данни за пострадали в САЩ и Европа, които не могат да отключат компютрите си дори след плащане на искания “откуп”. Според специалисти става дума за неопитни хакери. Първите сведения за атаката идват от Украйна, където правителствени органи, банки, електроснабдяването и летището в Киев бяха инфектирани. Системата за проследяване на нивата на радиацията в Чернобил беше изключена, което принуди работниците да правят ръчни замервания в зоната.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, Mediapool, BBC и Reuters. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.