SHARE

Срещу дясната ръка на Цацаров – Борислав Сарафов – е заведено дело за 26 хил. лв.

Следователят от Националната следствена служба Страхил Каменички е завел граждански иск за 26 хиляди лева срещу заместник главния прокурор Борислав Сарафов заради оказан му натиск по делото за железопътната катастрофата в Хитрино, предава „Капитал“.

Делото има връзка с участието на Страхил Каменички и негови колеги в екипа по разследването на жп катастрофата в Хитрино, твърди вестникът, позовавайки се на следователи в Националната следствена служба. Те са подали сигнал до етичната комисия на ВКП във връзка с поведението на Борислав Сарафов по време на разследването. Тогава Борислав Сарафов, без да е ясно какво отношение има той към разследването, е започнал да обижда следователите, “като им казал, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго”, предава “Капитал”.

Същевременно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да защити съдии от Софийския градски съд от нападките на Пеевските медии. 

Членът на колегията Калин Калпакчиев настоя ВСС да осъди случаите на „грубо накърняване на професионалната репутация и достойнство на съдии от Софийския градски съд“ през последния месец.

Калпакчиев цитира публикация във вестник „Труд“, озаглавена „За вътрешното съдийско (пред)убеждение“ от 22 февруари. Ден преди това в „Блиц“ излиза публикацията „СГС при Калоян Топалов – частен съд на повикване“ с подзаглавие „Има ли твърда тарифа, г-н Топалов, или се работи на парче – кой колкото даде?“. И двете публикации са насочени пряко срещу съдия Мариана Георгиева, която отказва да впише новата управа на “Виваком”.

Рокади във военното министерство,. свързани с финансите на ведомството

Вицепремиерът и военен министър Стефан Янев започва смяна на шефовете на ключови дружества, агенции и дирекции в отбраната, през които годишно минават стотици милиони левове, предава Меdiapool.

Така вицепремиерът приоритетно прави рокади в звената, които разпределят големите парични потоци в сектора. Годишният бюджет на МО е над 1 млрд. лева, като значителна част от него се изразходва през обществените поръчки за текущата издръжка на ведомството и въоръжените сили.

Днес се появи този рекламен плакат:

Което доведе до тази реакция от Иван Червенков:

Днес също така бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова бе задържана от полските власти за кражба на козметика на стойност 400 долара… да.

Четвърт милион мигранти живеят в ужасяващи условия в Либия, а жени и деца сред тях понасят изнасилвания, бой и глад, съобщи УНИЦЕФ. 

Според агенцията мигрантските лагери в северноафриканската държава „не са нищо повече от трудови лагери“ и „импровизирани затвори“. Три четвърти от интервюираните от УНИЦЕФ деца са били подложени на издевателства, а половината жени и деца са понасяли сексуално насилие.

Долната камара на нидерландския парламент одобри ратификацията на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйнa. Депутатите са подкрепили споразумението въпреки отрицателния вот на миналогодишния референдум, на който участваха 32% от нидерландците.

Последният етап в процеса на ратификация ще е гласуването на споразумението в горната камара на парламента. Това се очаква да стане най-рано наесен, но най-вероятно ще бъде дадено одобрение.

Секретарят по отбраната на САЩ Джеймс Матис е готов с план за „бърз разгром“ на терористичната групировката ДАЕШ, който съдържа значителни елементи от досегашния подход, но предвижда по-голяма военна намеса на САЩ, предава Асошиейтед прес.

Планът е секретен, но служители на Пентагона са коментирали пред агенцията, че новата стратегия ще доведе до по-голямо военно участие на САЩ в Сирия и изпращане на повече сухопътни войски. За Ирак, където е другият основен център на ДАЕШ, констатацията е, че стратегията на САЩ там работи добре и ще са необходими незначителни промени.

Междувременно стана ясно, че Тръмп има намерение да увеличи бюджета за отбрана с допълнителни 54 млрд. долара, които се равняват на 10% ръст спрямо военните разходи за 2016 г., и да стане 503 млрд.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, „Медиапул“, „Капитал“ и Асошиейтед прес.