SHARE

България ще оттегли кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и на нейно място ще предложи Кристалина Георгиева, обяви премиерът Борисов преди началото на днешното заседание на Министерския съвет. „Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни, и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това (Кристалина Георгиева – бел. ред.) ще е по-успешна кандидатура. Борисов обяви още, че очаква „тежки компроматни войни“ след днешното си решение. Въпреки слабия си резултат вчера Ирина Бокова обяви, че няма намерение да се отказва от надпреварата. Малко след официалното съобщение на Борисов външният министър на Латвия Едгарс Рингевичс обяви в профила си в Туитър, че страната му подкрепя издигането на Георгиева. От БСП поискаха да има изслушване по казуса в парламента на министъра на външните работи Даниел Митов, а по-късно се оказа, че ще внесат вот на недоверие към кабинета заради провал във външната политика. „Капката, която преля чашата, е издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Има и други аргументи – политиката по отношение на бежанците, опитът в страната ни да се създават гета, санкциите срещу Русия“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на парламентарната група. От АБВ съобщиха, че ще подкрепят вота на недоверие към правителството, който БСП иницира, и поискаха оставката на министър Даниел Митов. От своя страна министърът на външните работи коментира реакцията на БСП като предизборен ход. „И Далай Лама да бяхме номинирали, БСП щяха да кажат, че Бокова е по-добре.“ Самата Кристалина Георгиеа прие официално номинацията си и обяви:„За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за генерален секретар на Организацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещите поколения“. Тъй като няма процедура по оттегляне на кандидат, Ирина Бокова сама би трябвало да се оттегли, но самата тя обяви в профила си в Туитър, че няма такова намерение.

Народното събрание одобри на второ четене заема, с който НЕК да плати произведеното от „Атомсройекспорт“ оборудване за АЕЦ „Белене“ след решението на Международния арбитражен съд. Задължението произтича от решение по арбитражно дело в полза на руската „Атомстройекспорт“, която изгради два реактора, поръчани без договор от Националната електрическа компания в края на 2008 г. Главницата по дълга към Русия е 530 млн. евро, но България оспорва частично лихвите, които според нея са погрешно изчислени. Помощта е възмездна, а Министерският съвет чрез бюджета на енергийното министерство осигурява плащанията по реда на Закона за публичните финанси. Депутатите гласуваха, че НЕК няма да плаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения. Условията за предоставяне и за възстановяване на помощта ще се определят от МС.

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред подкрепи спорните изменения в Закона за адвокатурата на първо четене. Измененията дават на адвокатите още удостоверителни функции, а това означава те да участват задължително при изготвянето на нотариални актове. Новите текстове предвиждат глоби до 10 хил. лв. за всеки, който по възлагане консултира, регистрира, подава заявления, представлява клиенти пред държавната администрация, но не е адвокат.

Заключението на международната група прокурори, водени от Холандия, за катастрофата с малайзийския Boeing-777 в Донбас през юли 2014 г. е, че пътническият самолет е свален със зенитна система „Бук“, доставена от Русия в контролираните от бунтовниците райони на Източна Украйна. Прокурорите обаче не могат да повдигнат обвинения, тъй като няма международно споразумение кой съд би могъл да гледа подобно дело. На семействата на загиналите 298 души е било съобщено и че ракетата е върната обратно в Русия веднага след инцидента. От Москва отхвърлиха новите заключения още преди официалното им представяне с твърдението, че категорично малайзийският самолет не е свален с ракета, изстреляна от територия на проруските сепаратисти.

Почина бившият израелски президент и носител на Нобелова награда за мир Шимон Перес. Шимон Перес беше водещ фактор в преговорите с палестинците, заради които получи Нобеловата награда за мир, припомня Франс прес. Той е един от основните архитекти на историческите мирни споразумения в Осло (1993 и 1995 г.) между Израел и Организацията за освобождение на Палестина. Тези споразумения положиха основите на палестинската автономия и от тях се очакваше да доведат до мирен договор.

 

SHARE